H κυβέρνηση Χριστόφια υπέβαλε στην ΕΕ επίσημο αίτημα να υπαχθεί η Κύπρος σε καθεστώς «πλήρους Μνημονίου» τριπλής κατεύθυνσης, που θα αφορά στην επίθεση στα δημόσια οικονομικά και στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
του Πέτρου Κοσμά
Τελικά, έπιασαν τόπο οι ισχυρές πιέσεις από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εντάξουν την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τώρα η Κύπρος θα υποδεχτεί πακέτο με την ευρωπαϊκή προεδρία και τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συμφωνία υπαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου μπορεί να θεωρηθεί και ως εκδίκηση της ΕΕ απέναντι στον ελληνοκυπριακό λαό που στο δημοψήφισμα του 2004 το 74% αυτού είχε συντριπτικά απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Από εδώ και στο εξής, σε ό,τι θα προστάζει πρωτίστως το Βερολίνο και μετά οι Βρυξέλλες, όπως ένα νέο πιο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν για παράδειγμα, η Λευκωσία θα υπακούει υπό τις γνωστές απειλές της διακοπής της χρηματοδότησης και το φάσμα της χρεοκοπίας.
Μόνο απέχθεια απέναντι σε πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους μπορούν να θεωρηθούν τα πικρόχολα σχόλιά τους. Το δεξί χέρι της Μέρκελ, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Κουρτ Λάουκ, δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, με την αιτιολογία πως «μια χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις, όταν η ίδια βρίσκεται στα μέσα μιας κρίσης». Παράλληλα, προκλητικός εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ένας Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος προβοκατόρικα ρώτησε τον πρόεδρο Χριστόφια «εάν η Κύπρος πωλείται».
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΟΝΕ. Η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε την κυπριακή οικονομία μέσα σε τέσσερα χρόνια από πλεονασματική που ήταν σε ελλειμματική, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Ασχέτως αν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα σαφώς καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται στη δεινή θέση να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και να υιοθετήσει πλήρες Μνημόνιο.
Το αίτημα για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία μάλλον απορρίφθηκε γιατί το ...αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ, ΚΚΡΟ ζήτησε εξηγήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση για το πρώτο δάνειο των 2,5 δισ. που δόθηκε πέρσι στη Κύπρο. Τώρα η κυβέρνηση Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της ρωσικής Δούμας για το πώς αξιοποιήθηκε το δάνειο. Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς υπάρχει εγγεγραμμένο προς συζήτηση στη ρωσική Βουλή.
Με βάση τα δεδομένα, το κόστος του «κυπριακού κοστουμιού» υπολογίζεται κοντά στα 10 δισ. Το ποσό των 10 δισ. θεωρείται τεράστιο για τα δεδομένα της οικονομίας της Κύπρου. Ο ετήσιος προϋπολογισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το κόστος. Το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται σε μόλις 18 δισ. ευρώ. Το κόστος των δανείων από τον μηχανισμό ανέρχεται σε 56% του ΑΕΠ της, όλο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του χρηματοπιστωτικού συστήματος!
Σύσσωμη η κυρίαρχη αντίληψη εξηγεί την κρίση ως κλασική μεταδοτική περίπτωση από την έκθεση κυπριακών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει επιτέλους! Η κατάρρευση οφείλεται στην αισχροκέρδεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που ξεπέρασε τα όρια της εθνικής υπόσκαψης, αφού τζόγαρε σωρηδόν στα ελληνικά ομόλογα από τη λεγόμενη δευτερογενή αγορά, τη στιγμή που οι ξένοι ομολογιούχοι τα ξεφόρτωναν μετά μανίας. Δεν ήρθαν καν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Οι αδίστακτοι τραπεζίτες είναι υπόλογοι στον κυπριακό λαό και πρέπει να λογοδοτήσουν σε αυτόν άμεσα.
Τώρα μεταφέρουν τον λογαριασμό της χασούρας τους στον λαό. Τη βρώμικη δουλειά τους θα την κάνει ο «Δούρειος Ίππος» του κεφαλαίου, που ονομάζεται τρόικα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προ αρκετών εβδομάδων κατέγραψε επτά συστάσεις. Όπως συνέβη και σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι συστάσεις έγιναν προτάσεις προς διαπραγμάτευση, για να καταλήξουνστους δυσβάστακτους όρους του Μνημονίου.
Από την ώρα που ανακοινώθηκε η προσφυγή στον μηχανισμό, σύσσωμος ο αντιδραστικός μηχανισμός του κεφαλαίου, έχει ως βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση του εταιρικού φόρου. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που λυσσαλέα στήριζε όλο αυτό το διάστημα την υπαγωγή σε Μνημόνιο. Με συντελεστή 10%, η Κύπρος έχει τη χαμηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων στην Ευρώπη και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί καθώς υιοθετείται μοντέλο χρεοστασίου ανάλογο με της Ιρλανδίας. Επίσης, ενώ ακόμα δεν υιοθετήθηκε το Μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την εναρμόνιση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα πρότυπα των αποτυχημένων εμπορικών τραπεζών.
Συμπερασματικά, η τακτική της «αριστερής κυβέρνησης» αποτελεί γραμμή ήττας των δυνάμεων της εργασίας. Δυστυχώς, η ιστορία έγραψε ότι η προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης και η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου έγινε από μια αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα «κομμουνιστικού» κόμματος..