Μια πρωτότυπη «συνομιλία» με τους αναγνώστες της κάνει σήμερα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, δυο ημέρες μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών που έκρινε τη σωτηρία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στο chat με τους αναγνώστες απαντά σε όλα τα ερωτήματα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες και δίνει τη δική του ερμηνεία για το αν η Σύνοδος θα σώσει και την Ελλάδα.
Οι περισσότερες ερωτήσεις των αναγνωστών αφορούν το ίδιο το σχέδιο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης : «Ποια είναι τα βασικά σημεία της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ;», «Τι θα γίνει τώρα με την Ιρλανδία και τις τράπεζές της ;» «Πιστεύετε ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήξερε ότι οι Μόντι και Ραχόι θα εκραγούν εναντίον της Μέρκελ ;».
Ενδιαφέρον δείχνουν οι αναγνώστες και για την περίπτωση της Ελλάδας και είναι ενδεικτική η ερώτηση αναγνώστη, με το όνομα Αχιλλέας, που ρωτάει :
«Σώθηκαν η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι θα θυσιαστεί η Ελλάδα ;»
Και λαμβάνει από την εφημερίδα Le Monde τις εξής απαντήσεις :
«Καταρχήν, η Ισπανία και η Ιταλία δεν σώθηκαν ακόμη, παρότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν γι’αυτές στη Σύνοδο Κορυφής. Οι προετοιμασίες ωστόσο για τις ισπανικές τράπεζες θα συνεχιστούν και οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 9 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης».
«Οσον αφορά την Ιταλία κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιά θα είναι ακριβώς η παρέμβαση του Μόνιμου Ταμείου στις τράπεζες της ιταλικής χερσονήσου».
«Ο Μάριο Μόντι άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί άμεσα τη δραστηριοποίηση του Μόνιμου Ταμείου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής. Θα προτιμούσε παρέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ των ιταλικών τραπεζών αλλά αυτό θα ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές της Γερμανίας».
«Οσον αφορά την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν πάλι με τη νέα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τους δανειστές της χώρας».
«Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να διχαστεί η ευρωζώνη για τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στο ελληνικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η αποπληρωμή των δόσεων του δεύτερου σχεδίου διάσωσης. Αρα δεν μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε ήδη στο έλεος της μοίρας της».
πηγή: iefimerida.gr