Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σκιές πριν από το ραντεβού στο Βερολίνο


Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο τετ α τετ, οι δύο ηγέτες αφήνουν να διαφανεί η διαφορετική τους προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας. Υπέρ της στήριξης της Αθήνας και του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζεται το Παρίσι

Ο Ολάντ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ηγηθεί του κινήματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, σε αντίθεση με τη Μέρκελ που επιμένει στην αυστηρότητα
Σκιές εμφανίστηκαν χθες πριν από το ραντεβού στο Βερολίνο της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ με αφορμή την Ελλάδα. Λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και της Ανγκελα Μέρκελ, προέκυψε η πρώτη διαφωνία μεταξύ των δύο ηγετών, αφήνοντας να διαφανεί η διαφορετική τους προσέγγιση στην κρίση που διέρχεται η Ευρωζώνη.
Οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα σε δείπνο εργασίας και είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί μια συνέντευξη Τύπου, ωστόσο φαίνεται ότι διαφώνησαν στο πώς θα γίνουν οι δηλώσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, «δεν έχει μιλήσει για την Ελλάδα εδώ και καιρό και επιθυμεί να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου», κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία προτιμά τη λύση μιας πολύ σύντομης δήλωσης.

Η γαλλική πλευρά φημολογείται ότι, εν όψει της γερμανικής άρνησης, αποφάσισε να παραχωρήσει ο Ολάντ ξεχωριστή συνέντευξη στους δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία, αμέσως μετά το δείπνο.

Οπως σημειώνει το AFP, η Μέρκελ θέλει να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Η ίδια η Μέρκελ, άλλωστε, φρόντισε να διευκρινίσει χθες ότι ούτε την Παρασκευή, οπότε θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα υπάρξει κάποια λύση, καθότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας. Εστειλε, δε, μήνυμα και στον Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του και ότι «αυτό είναι που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η αξιοπιστία».

Στίγμα
Κατ' αυτόν τον τρόπο έδωσε το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει στις σημερινές της συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Ολάντ απέφυγε σκόπιμα να ακολουθήσει την τακτική της γερμανικής ηγεσίας, που κατέκλυσε τα γερμανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ με δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα και επιστρατεύοντας και τα «εξαπτέρυγά» της, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία.

Το Παρίσι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό Νότο και ότι είναι υπέρ της στήριξης της Αθήνας, ενώ η αριστερή πτέρυγα των Γάλλων Σοσιαλιστών δείχνει αρκετή κινητικότητα θέτοντας συνολικά εν αμφιβόλω τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Ο Ολάντ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει πως θα ηγηθεί του κινήματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες με οικονομικές δυσχέρειες και ότι θέλει να λειτουργήσει ως το αντίβαρο στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ.

Η σύγκρουση, λοιπόν, αναμένεται ότι θα είναι μετωπική εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, καθώς έρχονται αντιμέτωπες δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θεωρίες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, βέβαια, έχει να διαχειριστεί τις πιέσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Handelsblatt», απειλείται ακόμη και η ίδια η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας των διαφωνιών για την Ελλάδα.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

kathimerini.gr