Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

1981: Η νίκη της Αλλαγής - H αποκατάσταση της Δημοκρατίας

 Θρίαμβος  του ΠΑΣΟΚ

 Στις 18 Οκτωβρίου 1981   είχε έρθει η ώρα της Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ: Πήρε 48,06% των ψήφων και 172 έδρες, έναντι 35,86% της ΝΔ και 115 εδρών, ενώ τις υπόλοιπες 13 κέρδισε το ΚΚΕ με 10,93%. Αλλο κόμμα δεν πέρασε τις πύλες της Βουλής σ' εκείνες τις εκλογές.

Πέρασαν όμως τις πύλες του Ευρωκοινοβουλίου ένας του ΚΚΕ εσωτ. κι ένας της ακροδεξιάς ΕΠΕΝ. Οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα έγιναν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Τις υπόλοιπες από τις 24 έδρες μοιράστηκαν δέκα το ΠΑΣΟΚ, εννιά η ΝΔ και τρεις το ΚΚΕ.

Η άνοδος των σοσιαλιστών στην εξουσία συνοδεύτηκε με έμπρακτους περιορισμούς στην αστυνόμευση της ελεύθερης γνώμης, μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση και διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (30 Απριλίου 1983), αναγνωρίστηκε η Εθνική αντίσταση, ενώ τα μέτρα συμφιλίωσης επέτρεψαν στον εξόριστο στη Σοβιετική Ενωση αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκο Βαφειάδη, να επιστρέψει στην Ελλάδα (26 Μαρτίου 1983), όπως και άλλοι κομμουνιστές που είχαν καταφύγει στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Τομές παντού
Η κυβέρνηση επιδίωξε να τονώσει την οικονομία με την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλλον δεν τα κατάφερε, παρά την υπέρμετρη χρηματοδότηση. Ομως, το προστατευτικό χέρι της πολιτείας απλώθηκε σ' ολόκληρη τη χώρα καθώς ξεκίνησαν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για το ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κηρυγμένος εναντίον της ΕΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε να προεδρεύει το δεύτερο εξάμηνο του 1983, ενώ η Κοινότητα για μια στιγμή έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλούσε για την επερχόμενη πάλη Βορρά - Νότου (πλούσιων και φτωχών χωρών) και για την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη στην τεχνολογική πρόκληση.


Στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, η εκλογική ήττα επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις: Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος και, στη θέση του, εκλέχτηκε ο Ευάγγελος Αβέρωφ (9 Δεκεμβρίου 1981), που, με τη σειρά του, παραιτήθηκε παραχωρώντας την αρχηγία στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Οι μεθοδεύσεις του νέου αρχηγού σχεδόν εξανάγκασαν τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο να αποχωρήσει από το κόμμα, ακολουθούμενος από μικρή ομάδα βουλευτών.

Στις 10 Μαρτίου 1985, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στη διαφαινόμενη συρρίκνωση των προεδρικών εξουσιών με τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση του εκλέχτηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης (29 Μαρτίου), ενώ προκηρύχτηκαν εκλογές για την αναθεωρητική Βουλή. Εγιναν στις 2 Ιουνίου 1985 κι έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ 45,82% και 161 έδρες, στη ΝΔ 40,85% και 126 έδρες, στο ΚΚΕ 9,89% και δώδεκα έδρες και στο ΚΚΕ εσωτ. 1,84% και μια έδρα.

Προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα



·