Εκλέχτηκε δύο φορές δήμαρχος και στην οκτάχρονη θητεία του η πρωτεύουσα απέκτησε κοινόχρηστους χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων με άλση, πλατείες και αθλητικά κέντρα
Ο Δ. Μπέης στην παρουσίαση του βιβλίου του το 2010
Θλίψη στον χώρο της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης προκάλεσε η απώλεια του Δημήτρη Μπέη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Η παρουσία του αποτέλεσε σταθμό στην Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών.
Εντονα πολιτικοποιημένος, έζησε διώξεις και φυλακίσεις επί χούντας. Στη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ σταθμό στην αυτοδιοικητική πορεία του αποτέλεσε η θητεία του, επί δύο συνεχόμενες τετραετίες, στον Δήμο Αθηναίων.
Γεννήθηκε το 1928 στην Εδεσσα, φoίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία όπου εκλέχτηκε πρόεδρος των Ελλήνων σπουδαστών.
Ως δικηγόρος μετείχε στις μεγάλες δίκες της δεκαετίας του '50 υπέρ των φοιτητών και εργατών που διώκονταν από το αστυνομικό καθεστώς.
Με δύο επιτυχημένες δημαρχιακές θητείες στο ενεργητικό του, με σύγχρονο προφίλ, πρωτοποριακές προτάσεις και εκπροσωπώντας μια νέα γενιά ανθρώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δ. Μπέης εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 1978 και του 1982, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί η θητεία του το 1964 στον Δήμο Ζωγράφου. Στη διαταραγμένη πολιτικά εκείνη περίοδο, συνελήφθη και υπέστη διώξεις. Στη μεταπολίτευση επανεξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου.
Τον Ιούνιο του 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Αθήνας. Επανεξελέγη το 1990 και το 1993. Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ θα διαταραχθούν τον Ιούνιο του 1998 οπότε και θα διαγραφεί καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να είναι και πάλι υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων τον Οκτώβριο του 1998.
Η θητεία του στον Δήμο Αθηναίων σηματοδοτήθηκε με αρκετές αλλαγές, καθώς εκείνη την περίοδο η πρωτεύουσα απέκτησε κοινόχρηστους χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων. Κατασκευάστηκαν άλση, πλατείες, αθλητικά κέντρα και δεκάδες κτίρια για το κοινωνικό έργο του Δήμου. Δημιούργησε λέσχες για την τρίτη ηλικία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων και ίδρυσε το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη.
Ο Δ. Μπέης ήταν παντρεμένος με την πρώην υπερνομάρχη Αθηνών Ντίνα Μπέη και είχαν μία κόρη. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3:00 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Τη λύπη τους για τον θάνατο του Δ. Μπέη εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εξαίροντας το ήθος και την προσφορά του στην πόλη.
Απέναντι του ο Μίκης Θεοδωράκης
Η μεγάλη νίκη στις εκλογές του 1978
Εντυπωσιακή ήταν η νίκη του Δ. Μπέη στον Δήμο Αθηναίων, το 1978, δεδομένου ότι ένας από τους συνυποψηφίους του ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο είχε υποδείξει το ΚΚΕ. Η μάχη ήταν σκληρή τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. Ο Δ. Μπέης υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση από τις εκλογές του περασμένου χρόνου. Είχε κατορθώσει να υπερισχύσει στον δεύτερο γύρο του Γ. Πλυτά, που στηριζόταν από τη δεξιά παράταξη. Αντίθετα, ο Μ. Θεοδωράκης, εξαιτίας κυρίως των δυσκολιών που είχε στην αποδοχή του από τις οργανώσεις του ΚΚΕ, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.
Ετσι ο Δ. Μπέης, ο οποίος προερχόταν από τον Δήμο Ζωγράφου, προέβαλε στην προεκλογική του καμπάνια το έργο που είχε επιδείξει κατά τη θητεία του στο αθηναϊκό αυτό προάστιο. Επιπλέον υποστηρίχθηκε, στον δεύτερο γύρο, από τους ψηφοφόρους του Μ. Θεοδωράκη, κερδίζοντας τον δημαρχιακό θώκο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ethnos