Της Αγγελικής Παναγιώτου/FosPhotos
«Στο πατριωτικό καθήκον του καθενός» επαφίεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως «δεν πρόκειται για κούρεμα, ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας». Σε συνέντευξη τύπου, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους». Όπως γνωστοποιήθηκε η ανακοίνωση για την επαναγορά χρέους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τράπεζες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε, «η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει γιατί συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα, είπε πως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. «Θέλω να αποφασίσουν μόνα τους», πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά «θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές», καθώς «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης». Η δέσμευση του Eurogroup, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε. Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι αποφάσεις είναι μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον». Τα «δύσκολα» είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε.
«Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν», ανέφερε, υποστηρίζοντας «την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια».
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της επόμενης δόσης είπε πως θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «βεβαιότητα της κυβέρνησης πως από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίων, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι διεθνείς δανειστές».
Σχετικά με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημείωσε ότι ένα μέρος τους θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αύριο θα υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη λίστα Λαγκάρντδηλώνοντας πως την έχει ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα δύο υπουργεία ώστε να βρεθεί ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει η λίστα με την Ελλάδα.