Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συμφώνησαν για Ελλάδα με θρίαμβο της... δημιουργικής λογιστικής


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης και συμφώνησαν πως το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ κάτι που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη. Πρόκειται, για τα αναμενόμενα 31,5 δισ. του Νοεμβρίου, τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκείνη του ερχόμενου Ιανουαρίου
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά, ήταν μία συμφωνία που πετύχαμε όλοι οι Έλληνες.
O Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, τονίζοντας ότι ελήφθη πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι όλες οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και πως η μεγαλύτερη προσπάθεια καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Έκανε λόγο για ένα "νέο παράδειγμα" για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα χρήματα, αλλά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι ο νέος στόχος για το χρέος της Ελλάδας είναι στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν ότι μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση επειδή η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι σε γνώση του το πόσο δύσκολες είναι αυτές για τους έλληνες πολίτες.

Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνουν απευθείας σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.


Το Eurogroup αποφάσισε τη θέσπιση νέων ενισχυτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και "μηχανισμό διόρθωσης".

Η δόση των 34,4 δισ. ευρώ θα δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου (εκ των οποίων τα 23,8 δισ. στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών), ενώ τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις δόσεις, το Γενάρη, το Φλεβάρη και το, Μάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα από τις 150 μονάδες βάσης στις 50 μονάδες βάσης, μόλις η χώρα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%,.

Το Dow Jones Newswire μετέδωσε ότι αποφασίστηκε μείωση των επιτοκίων για το δάνειο από το πρώτο Μνημόνιο (53 δισ. ευρώ) στο Euribor + 0.9% άμεσα και στο Euribor+0.5% όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι αποφασίστηκε και η επιστροφή κερδών 11 δισ. ευρώ της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.