Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Συμφωνία ΔΝΤ και ΕΚΤ για κούρεμα του χρέους


Νέο κούρεμα του χρέους κατά 50% προωθούν ΕΚΤ και ΔΝΤ για την Ελλάδα σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες. Άμεσα ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της (ΕΚΤ), απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Spiegel, ενώ στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει «φήμες και εικασίες» και τόνισε πως οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση του άρθρου του Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, «στη μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%».



Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση, όμως ΕΚΤ και ΔΝΤ φέρονται να «θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση».

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ'εντολή της καγκελαρίου Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.

«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», γράφει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».

Σημειώνεται πως η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag σε άρθρο τηςαναφέρει πως εκπρόσωποι της ευρωζώνης είχαν «μυστική διάσκεψη» στο Παρίσι, στην οποία συζητήθηκε η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Στην συνάντηση συμμετείχε σύμφωνα με την εφημερίδα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είναι ανοικτός στην πρόταση παρά την μέχρι τώρα δημόσια αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.