Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί η ΔΗΜΑΡ κρατάει απόσταση από το ΠΑΣΟΚ

Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς - Του Βασιλη Νεδου


Για περίπου 30 χρόνια η ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας ηγεμόνευε στην πολιτική σκηνή, με απόλυτο και κυρίαρχο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική κατάρρευση του περασμένου Μαΐου-Ιουνίου και η είσοδος στο Κοινοβούλιο της ΔΗΜΑΡ άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και έφεραν τη συρρικνωμένη Κεντροαριστερά εκ νέου στο προσκήνιο για πολύ διαφορετικούς λόγους. Τους τελευταίους έξι μήνες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και πολιτικών κινήσεων οι οποίες τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο επιχειρούσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να κινηθούν κάποια στιγμή ενιαία. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια είναι, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η τελευταία κίνηση της Αγ. Κωνσταντίνου, να απόσχει από το φόρουμ συζήτησης για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς, αποτελεί προφανώς ένα βήμα περαιτέρω απομάκρυνσης ανάμεσα σε δύο χώρους οι οποίοι αντιμετωπίζουν αλλήλους με αρκετή καχυποψία.


«Τοξική» επαφή

Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζεται από μια ισχυρή ομάδα στελεχών η οποία θεωρεί ότι οποιαδήποτε επαφή με το ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν «τοξική». Στην Αγ. Κωνσταντίνου θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τίποτε να κερδίσει από τη συμπόρευση με ένα κόμμα το οποίο ταυτίστηκε με τον κυβερνητισμό και όλες τις αρνητικές πτυχές της Μεταπολίτευσης. Ο κ. Φ. Κουβέλης ενστερνίζεται αυτή την άποψη. Τούτο φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη Τρίτη, όταν ο κ. Κουβέλης άκουσε δίχως κανένα σχόλιο την απορριπτική εισήγηση των κ. Σπ. Παπαγεωργίου και Χρ. Μαυροκεφαλίδη, η οποία άλλωστε εγκρίθηκε. Η αντιμετώπιση αυτή εξόργισε τον κ. Ν. Μπίστη που παραιτήθηκε από τη θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης, η οποία άλλωστε δεν έχει πλέον καν λόγο ύπαρξης. Ο κ. Μπίστης βρίσκεται πλέον σε σαφή απόσταση από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, καθώς θεωρεί ότι η συζήτηση για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Οσοι συμφωνούν με τον κ. Μπίστη θεωρούν ότι έτσι αφήνεται ο χώρος «βορά» στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περίοδο πολιτικά και κοινωνικά κρίσιμη. Με την κίνηση του κ. Μπίστη διαφώνησαν πάντως ακόμη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα οποία έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της διαδικασίας ανασυγκρότησης του χώρου. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης θεωρεί την παραίτηση του κ. Μπίστη βιαστική κίνηση. Ωστόσο, τόσο ο κ. Λυκούδης όσο και στελέχη όπως ο κ. Δ. Χατζησωκράτης επιδιώκουν τη σύγκλιση. Στελέχη, επίσης, όπως οι κ. Θ. Μαργαρίτης και Γρ. Ψαριανός τάσσονταν με την άποψη του κ. Μπίστη περί συμμετοχής στον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα.

Δίχως προαπαιτούμενα

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους πλέον σπεύδουν να τονίσουν ότι κατέρχονται στον διάλογο για την Κεντροαριστερά δίχως προαπαιτούμενα. Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν «δυσάρεστη εξέλιξη» την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και την καλούν να «επανεξετάσει το θέμα και να αποδεχθεί έστω και εκ των υστέρων τη συμμετοχή της». Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνέστησε μάλιστα μια ομάδα με τους κ. κ. Ι. Μανιάτη, Χρ. Δερβένη, Γ. Βερνίκο, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Νίκο Ανδρουλάκη και Αθηνά Δρέττα, οι οποίοι και αναλαμβάνουν στο εξής τις επαφές με το φόρουμ. Η στάση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί στην Ιπποκράτους εκνευρισμό. Τούτο συμβαίνει όχι τόσο για τον τορπιλισμό του εγχειρήματος από τον κ. Κουβέλη όσο για την αφ’ υψηλού τακτική της ΔΗΜΑΡ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους υπενθυμίζουν ότι πολλοί από όσους αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ ως περίπου «τοξικό» επεδίωκαν τα χρόνια της παντοδυναμίας του κόμματος την επαφή με την Ιπποκράτους. Οπως λένε, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τη σημερινή ρητορική της ΔΗΜΑΡ, η οποία αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας ένα ΠΑΣΟΚ με το οποίο άλλοτε επεδίωκε τη σύγκλιση.

Ο τρίτος παίκτης σε αυτόν τον ανολοκλήρωτο γάμο είναι βεβαίως οι πέριξ του χώρου κινήσεις. Η κίνηση της ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει ενόχληση σε προσωπικότητες που παρακολουθούν χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στις ζυμώσεις στον χώρο. Κάποιοι θεωρούν αυτή την τακτική ανακόλουθη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, από την οποία θα περίμεναν μια πιο ενωτική στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου