Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Διαζύγιο με τον Σοσιαλισμό


Β.Π. ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ!!

To ΠΑΣΟΚ, εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, σύμφωνα με τη νέα Διακήρυξή του
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Σε προσυνεδριακή περίοδο μπήκε και επισήμως το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα προς διαβούλευση τα τρία βασικά κείμενα των εισηγήσεων (Σχέδιο Διακήρυξης, Πολιτικές Θέσεις, Καταστατικό) για το 9ο Συντακτικό του Συνέδριο, που θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Τριάντα εννέα χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ επισημοποιεί πλέον με σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική του μετατόπιση προς το πολιτικό Κέντρο και οριστικοποιεί το διαζύγιο με τις αξιακές του καταβολές και τον σοσιαλισμό, έννοια στη βάση της οποίας δομήθηκε το Κίνημα από τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.



Είναι ενδεικτικό ότι στα πολυσέλιδα κείμενα των πολιτικών θέσεων, που δημοσίευσε κατ” αποκλειστικότητα χθες η «Εφ. Συν.» αλλά και στο Σχέδιο Διακήρυξης δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην αρχή του σοσιαλισμού, απεναντίας ρητά επισημαίνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού…». Επιχειρηματολογία που αποτέλεσε την προμετωπίδα των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά, πριν και μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. «Ιδεολογία της Ν.Δ. είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», δήλωνε χαρακτηριστικά ο νυν πρωθυπουργός στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του τον Ιούνιο του 2010.

Δεξιόστροφη είναι εξάλλου η κατεύθυνση και σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό στον πολιτικό χάρτη, όπου το ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως κεντρώο κόμμα μέσω της ανάδειξης του Κέντρου -«ιστορικά στην Ελλάδα»- ως προοδευτικού χώρου. «Αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης», διευκρινίζουν οι συντάκτες της Διακήρυξης.

Με την περιγραφή αυτή, η Ιπποκράτους προσβλέπει εξάλλου και στον διάλογο με τη Δημοκρατική Αριστερά, που χαρακτηρίζεται «ανοιχτός, ισότιμος και απροκατάληπτος», καθώς και με τις κινήσεις εκτός ΠΑΣΟΚ «και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο».

Στις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές προτείνεται η θεσμοθέτηση τάσεων και ρευμάτων εντός ΠΑΣΟΚ. «Ρεύματα πολιτικής σκέψης συγκροτούνται και λειτουργούν ελεύθερα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα», επισημαίνεται στο κείμενο. Ιδιος παραμένει ο τρόπος εκλογής του προέδρου, κάθε 4 χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα όργανα: Το Συνέδριο εκλέγει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αντί του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα, με σύνθεση κατά πολύ μικρότερη καθώς τα μέλη του θα είναι μόλις 120. Από την ΚΠΕ θα αναδεικνύεται και ο γραμματέας του Κινήματος. Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της παράταξης είναι το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 15 μέλη, στο οποίο θα λαμβάνουν μέρος ο γραμματέας της Κ.Ο. και ο γραμματέας της Νεολαίας.

Πιο διευρυμένη σύνθεση προβλέπεται να έχει η Εθνική Συνδιάσκεψη που συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους ευρωβουλευτές, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, τους αυτοδιοικητικούς και λοιπούς συλλογικούς φορείς.

Για τη συμμετοχή στα όργανα ορίζεται μέγιστος αριθμός τριών θητειών, ενώ οι οικονομικοί πόροι του Κινήματος μπορούν να προέρχονται από τέσσερις πηγές: τις συνδρομές των μελών, τις έκτακτες εισφορές, τις εισπράξεις από δραστηριότητες «συμβατές με τις αρχές του Κινήματος» και την κρατική επιχορήγηση.

Σχετικά με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία της και θα εκλέξει τα νέα της όργανα μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, στις 27 Φεβρουαρίου. Στις 24 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί τέλος η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Συνέδριο του κόμματος.

d.kouklouberis@efsyn.gr

http://vathiprasino.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου