Συνέντευξη στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα, του κ. Γιώργου Σταθάκη, βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης
Είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης, μπροστά μας υπάρχει ανοδική και θετική πορεία, είπε ο κ. Σαμαράς στους βουλευτές του. Μια ακόμα δήλωσή του, τις προηγούμενες μέρες, ήταν ότι μέχρι τον Ιούνιο τα δύσκολα και από τον Σεπτέμβριο η «απογείωση». Ποια μηνύματα θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός με αυτές τις ενέσεις αισιοδοξίας;
Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να εξαγγείλει κάτι για μετά τον Σεπτέμβρη, αναφορικά με την οικονομική πολιτική, διότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, μέχρι το τέλος του χρόνου η ύφεση θα συνεχιστεί με τους ρυθμούς που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΔΝΤ. Αν υπάρχει στις σκέψεις του πρωθυπουργού η πεποίθηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αλλάξει η πολιτική του μνημονίου στην Ελλάδα ή ότι θα δοθούν επενδυτικοί πόροι ή οτιδήποτε άλλο, αυτό θα πρέπει να το εξαγγείλει και όχι να θεωρεί ότι με την υπάρχουσα πολιτική θα γυρίσει η οικονομία.
Λέτε δηλαδή ότι αν έχει κάτι συγκεκριμένο, ας το περιγράψει με συγκεκριμένο τρόπο και όχι να εκτιμά, γενικόλογα, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, κερδίζοντας χρόνο. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο;
Ακριβώς. Ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαφαίνεται, στο δεύτερο εξάμηνο το 2013, ότι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί. Ακόμα και ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την πρόβλεψή του ότι το 2013, στο δεύτερο εξάμηνο, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τοποθέτησε, όπως και ο κ. Προβόπουλος, την ανάκαμψη της οικονομίας, από το ’14 και μετά.
Ο κ. Σαμαράς προδιέγραψε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο και ζήτησε υπομονή, πίστη στην προσπάθεια που γίνεται και δουλειά από όλους. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως επιχείρημα, τονίζοντας ότι, σιγά σιγά, θα υπάρξουν ελαστικότερες πολιτικές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, έχουμε δύο στοιχεία. Το ένα είναι ότι ζήτησε πίστη στην πολιτική του, και το δεύτερο, από ό,τι φαίνεται, αισθάνεται ή εκτιμά ότι θα εφαρμοστούν και θα υιοθετηθούν ελαστικότερες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και από την πίεση που άσκησε ο ιταλικός λαός.
Για το πρώτο θέμα, δηλαδή την επίκληση της μεταφυσικής έννοιας της πίστης, έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με πολύ σκληρό τρόπο το μνημόνιο, δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο στον τομέα της πολιτικής της. Όλα τα θέματα έχουν μείνει στάσιμα. Δεν προχωράει απολύτως τίποτα από τα θέματα που άπτονται των άλλων υπουργείων και δη των αναπτυξιακών. Συνεπώς, δεν τεκμαίρεται από κάπου ότι θα συμβεί ή ότι μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό.
Υπάρχει στο τραπέζι η συζήτηση, και για τον κατώτατο μισθό και για το ζήτημα των απολύσεων, που απ’ ό,τι φαίνεται, η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρείτε ότι αυτά τα δύο κεντρικά σημεία υπόκεινται σε μια λογική αμφισβήτησης; Θα έχουμε απολύσεις; Θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός;
Έχω τη βεβαιότητα ότι η τρόικα έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια τον κατώτατο μισθό στα 480 ευρώ. Αυτό έγινε από την αρχή του μνημονίου, και νομίζω ότι η τρόικα είναι σταθερή σε αυτή την κατεύθυνση. Άρα, κατά την κρίση μου, αυτό θα το δούμε να υλοποιείται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα έχουμε 480 ευρώ τον κατώτατο μισθό, νομοθετημένα;
Ναι.
Σε ότι αφορά τον τομέα των απολύσεων ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα έχουμε απολύσεις;
Εκτιμώ ότι δεν θα προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο. Και σαν ισοδύναμο μέτρο θα είναι τα επιπρόσθετα μέτρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η ΝΔ άσκησε κριτική στο πρόσωπό σας, λέγοντας πως είστε εναντίον των επενδύσεων και ότι η μόνη επένδυση που σας ενδιαφέρει είναι η Βίλα Αμαλίας. Μάλιστα, ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή, να σας προκαλεί να αναφερθείτε σε μια επένδυση που εσείς θέλετε.
Η απάντησή μου είναι πάρα πολύ απλή. Μπορεί να παρακολουθήσει την ομιλία μου για τον επενδυτικό νόμο. Επίσης, προέρχομαι από μια περιοχή στην οποία, δόξα τω θεώ, γίνονται αρκετές επενδύσεις, την περιοχή της δυτικής Κρήτης. Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία επένδυση, την οποία να μην επικροτήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια. Αντίστοιχα, έχουμε πάρα πολλές ιδέες, για επιπρόσθετες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στην μεταποίηση, στην υψηλή τεχνολογία, στην έρευνα, στον τουρισμό και σε πολλούς άλλους τομείς.
Δεν είστε κατά των επενδύσεων;
Το αντίθετο.
Όμως, μιλήσατε για πειρατές στο χώρο αυτό.
Σαφώς. Για όσους προσπαθούν να οικειοποιηθούν, υπό τις σημερινές δραματικές συνθήκες, τη δημόσια περιουσία, με όρους σαν αυτούς που φαίνονται στον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, τις ελάχιστες που έχουμε.
Αυτές θα ακυρωθούν όταν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, συνολικά, για τις επενδύσεις, για το φορολογικό σύστημα. Θα φτιάξει ένα πάγιο και διάφανο σύστημα, και με βάση αυτό θα υπάρξει ίση αντιμετώπιση των επενδυτών, Ελλήνων, ξένων.
Δύο είναι τα συνήθη ερωτήματα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, πού θα βρείτε τα λεφτά για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας; Για παράδειγμα, έχετε πει ότι θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στην προηγούμενη κατάσταση. Δεύτερον, με ποιον θα κυβερνήσετε; Στο επίπεδο των συμμαχιών αυτή η συζήτηση δεν έχει ανοίξει ακόμα επίσημα.
Για το πρώτο θέμα, έχω να πω ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας είναι το μείζον, η πρώτη προτεραιότητα. Η σταθεροποίηση των κατώτατων μισθών και των δημοσίων δαπανών, είναι το βασικό εργαλείο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Για το δεύτερο θέμα που είπατε, νομίζω, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Η ιδέα είναι για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμφωνία, από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο μέχρι την άκρα αριστερά. Αυτή η θεμελιακή ιδέα παραμένει. Υπάρχουν, προφανώς, αντιρρήσεις και ενστάσεις από διάφορους πολιτικούς χώρους. Εντούτοις, οι επόμενες εκλογές, θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Οι πολιτικές συγκλίσεις που θα διαμορφωθούν, θα είναι πολύ διαφορετικές απ’ ότι στο παρελθόν.
Χωρίς να θεωρείται δεδομένη, φτάνει η ΔΗΜΑΡ για να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση;
Επιμένω ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές. Θα υπάρξει μια αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη της χώρας. Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε.
Πώς εισπράξατε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις εκλογές;
Δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω. Νομίζω ότι αφορά δύο πολιτικούς χώρους, για τους οποίους πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούν οι ίδιοι το θέμα.
Αισθάνεστε ότι γίνεται μια προσπάθεια, προκειμένου να μπουν τείχη ανάμεσα σε ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ;
Φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει ένα ευρύτερο πολιτικό χώρο και, εκτός απροόπτου και με βάση τις δυνατότητες που έχει, αυτό θα συμβεί. Ακόμα και χώρους που προσπαθούν να καλυφθούν από ενδιάμεσα σχήματα, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.
Λέτε ότι γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μιας σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να μπει σφήνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;
Ναι. Λογικό είναι να υπάρξουν ενδιάμεσοι σχηματισμοί, μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που φαίνεται να τείνει προς μια διπολική κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου