Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αλλαγή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την Κύπρο ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί



 Eδώ ο κόσμος χάνεται και ........Γ.Ζ.
Για ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το πρόγραμμα υποστήριξης της Κύπρου μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε μάλιστα λόγο για «ιστορικό σφάλμα του Eurogroup», αναφερόμενος στην απόφαση για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, το οποίο την ίδια ώρα καταψηφιζόταν από την κυπριακή Βουλή, και τόνισε ότι «το λάθος αυτό πρέπει να διορθωθεί» για να προστατευτεί η Ευρωζώνη και η Κύπρος και να αποφευχθούν παρενέργειες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.



Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Αναφερόμενος εξάλλου για το ειδικό τέλος ακινήτων, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε, αλλά η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην πρότασή της για ειδικό φόρο ακινήτων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει και σε ελάφρυνση των πολιτών.

Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες, τόνισαν ότι η λύση για την Κύπρο είναι εντός ευρώ και η υποστήριξη της Ελλάδας δεδομένη.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως. Δεν θα πτωχεύσει η Κύπρος. Ποιος σας το είπε;», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Αναβλήθηκε το ταξίδι του Σαμαρά στη Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις 22 έως 24 Μαρτίου στη Φινλανδία.

Εκεί, ο Πρωθυπουργός θα είχε επίσημη συνάντηση με τη φιλανδική πολιτική ηγεσία και θα συμμετείχε σε διάσκεψη με έξι ευρωπαίους πρωθυπουργούς.

Από το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ανακοινώθηκε η αιτία της αναβολής, ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο.


Ενημέρωση Μανιτάκη

Τους πολιτικούς αρχηγούς, παρουσία του Πρωθυπουργού, ενημέρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του κ. Μανιτάκη μέσα σε ένα 24ωρο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η κυβέρνηση έναντι των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.

Εξετάστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στη συνέχεια την αξιολόγηση των δομών σε φορείς του δημοσίου, καθώς και την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας των υπαλλήλων και τη μείωση των δαπανών του προσωπικού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ανοιχτά θέματα ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τρόικα, ενώ σύντομα θα πρέπει να συνεδριάσει, υπό τον Πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την οριστικοποίηση των τελευταίων οργανογραμμάτων σε πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Αμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης).

Πάντως, ο κ. Μανιτάκης, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, εκτιμά με βεβαιότητα ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους, μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα κινητικότητας, τις συνταξιοδοτήσεις, την πιστή τήρηση της εφαρμογής μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και τον εντοπισμό, πέρα από τους επίορκους, όσων είναι ακατάλληλοι για το δημόσιο (κοπανατζήδες, κατά φαντασίαν ασθενείς, υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά κλπ), αλλά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι επικεφαλής της τρόικας και κατά πόσο θα πειστούν από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει λάβει, αλλά και στο αν θα διατηρήσουν ορισμένες εμμονές τους για τη συρρίκνωση του δημοσίου, που πλήττουν την όποια προσπάθεια για ένα καλύτερο, αποτελεσματικότερο και εξορθολογισμένο δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου