Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ «ΜΙΣΟ» !



ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ !

Το πακέτο των εννέα νομοσχεδίων που αποτελεί το «σχέδιο Β» της κυπριακής ηγεσίας αναμένεται να κατατεθεί στοΚυπριακό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από αναβολή που πήρε στις 10 πμ της ίδιας μέρας. Ταυτόχρονα, τοEurogroup εντείνει τους εκβιασμούς, απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ, να προχωρήσει το χαράτσωμα των καταθέσεων, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης, σημειώνει ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και «να σέβεται τις παραμέτρους που είχε καθορίσεινωρίτερα το Eurogroup».
Τα εκβιαστικά διλλήματα τίθενται και από την κυβερνητική πλευρά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωποΧρήστο Στυλιανίδη να δηλώνει ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση «βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την τρόικα για να βρεθεί λύση για το τραπεζικό σύστημα και για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και η βουλή θα κληθεί να πάρει τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις».


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Συγκεκριμένα στην κυπριακή Βουλή, μετά την καταψήφιση του κουρέματος των καταθέσεων, θα συζητηθούν σήμερα, εκτός απροόπτου, με τη μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια: για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης» (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την «εξυγίανση των τραπεζών» καθώς και οι έξι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι πόροι του ΕΤΑ «θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίαςαπό την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα, χρεόγραφα, αξιόγραφα και άλλουςτίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα».

Ομόλογα -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κληθούν να αγοράσουν τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και οι ημικρατικοί οργανισμοί. Πρόκειται δηλαδή για Ταμείο που θα τιτλοποιήσει, κατά κύριο λόγο, τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου στο όνομα του να σωθούν οι τράπεζες. Στην αγορά ομολόγων θα συμμετέχουν, όπως όλα δείχνουν, και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα αποθεματικά τους,όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI, όπου μάλιστα η συμμετοχή τους ντύθηκε με τον μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς για το «εθνικό συμφέρον».

Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προβλέπει την κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, όπως αυτή που ισχύει στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, καθώς και την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να παίρνουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να εμποδιστεί η μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα κατά τα πρότυπα των «εξυγιάνσεων» που έγιναν και στην Ελλάδα με την ΑΤΕ και το ΤΤ.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Συμφωνία της Κύπρου με την Ε.Ε. αναμένει η Ρωσία πριν συζητήσει εκ νέου για οποιαδήποτε μορφή στήριξης προς τη Λευκωσία. Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δεν κλείσαμε την πόρτα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης, μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την Ε.Ε. και την Κύπρο».

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. «Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τουκυπριακού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μ. Σαρρής ξεκαθαρίζοντας ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο Υπ. Οικ. Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο, πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

«Οι συνομιλίες με την Κύπρο τερματίσθηκαν, σε ότι αφορά τη ρωσική πλευρά» ανακοίνωσε τοΚρεμλίνο. «Η Ρωσία περιμένει την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου πριν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφμετά την αναχώρηση του Κύπριου ομολόγου του Μιχάλη Σαρρή από τη Μόσχα.

Η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου προς την Κύπρο, διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στη Βουλή. Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει το κτήριο του κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».

Για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας, που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια. Ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους, με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι τράπεζες. Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. Οι λύσεις που μας προτείνουν, προσέθεσε, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων.

.
http://www.iskra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου