Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Αλκιβιάδης είχε πει ότι, «το διοικείν εστί προβλέπειν». Οι δικοί μας πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν προβλέπουν αλλά ούτε το προφανές δεν βλέπουν. Και ο λόγος είναι απλός. Η ημιμάθεια και ο υπερτροφικός εγωισμός τους τούς προκαλεί αρχικά μεγάλη πολιτική μυωπία που εξελίσσεται στο τέλος σε τύφλωση.Συνέπεια των συμπτωμάτων αυτών είναι οι εθνικές τραγωδίες τις οποίες πληρώνει ο κόσμος, με αίμα το 1974, στην «Ήλιος» και στο Μαρί, και με χρήμα στην αλγεινή εποχή του ΧΑΚ και τώρα με το αλγεινό Eurogroup της 15ης Μαρτίου και τις σαρωτικές συνέπειές του.
Ξεκινώντας από την αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του εξομολογήθηκε ότι πήγαν στις Βρυξέλλες απροετοίμαστοι και ούτε λίγο ούτε πολύ φταίνε γι’ αυτό οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών… Μα είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος πριν φύγει για μία τόσο σοβαρή αποστολή να μην εξετάσει το οπλοστάσιό του; Να μην ελέγξει τον βασικό σχεδιασμό και τα εναλλακτικά του σενάρια;
Είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος να πηγαίνει στο Eurogroup χωρίς να έχει δίπλα του ένα συνταγματολόγο που να ξεσκονίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο; Χωρίς να έχει μαζί του ένα ειδικό των διεθνών αγορών ή έστω χωρίς να έχει στο παρασκήνιο μια συγκροτημένη ομάδα ενός από τους διεθνείς οίκους που κάνουν αυτή τη δουλειά δεκαετίες τώρα; Κι όμως είναι δυνατόν.
Ωστόσο, όταν γνωρίζεις ότι πας σε μια Σύνοδο καθοριστική για το μέλλον της χώρας σου απροπαράσκευος, είτε αφήνεις τον υπουργό σου να πάει κι εσύ μένεις στην Κύπρο για να έχεις και το περιθώριο της απόστασης είτε λες δεν μπορώ και πας σπίτι σου. Το μεγάλο δυστύχημα είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν γνώριζε καν ότι πάει απροπαράσκευος. Το ζήτημα παίρνει όμως και άλλες πολύ αντιφατικές –έως και ύποπτες– διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψη ότι από το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 13 Μαρτίου εστάλη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχέδιο για «κούρεμα».
Τι έγινε δηλαδή; Ο Πρόεδρος γνώριζε για το «κούρεμα» ή κάποιοι του την είχαν στημένη; Αν ισχύει το πρώτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση την είχε στημένη σε όλο τον λαό. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε να βγει και να τους κατονομάσει. Εκτός πια κι αν ισχύουν και οι πληροφορίες που αναφέρονται σε πολιτικούς, που καθορίζουν τις εξελίξεις, και που είναι δεμένοι χειροπόδαρα από Ρώσους ολιγάρχες, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται με το «κούρεμα» και οι οποίοι, όπως είναι γνωστό δεν αστειεύονται, όταν κάποιους βάζει χέρι στα δισεκατομμύριά τους.
Στο σημείο που φτάσαμε και τα σημεία και τέρατα που έχουμε βιώσει από το ’60 και εντεύθεν, όλα είναι πιθανά. Το κακό όμως έγινε κι αυτή τη φορά και η διαχείρισή του ήταν εξίσου κακή με την κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα αποσυντονισμού και σύγχυσης, που η διαχείριση της τραγωδίας του Μαρί έμοιαζε πταίσμα. Πρώτα και κύρια έγινε πλήρως αντιληπτό και στον τελευταίο πολίτη ότι οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου ζουν σε ένα κόσμο που υπάρχει μόνο στους δικούς τους εγκεφάλους.
Σενάρια βασισμένα σε ψευδαισθήσεις περί συνασπισμών και συμμάχων που θα βρεθούν στο πλευρό μας καθορίζουν την πολιτική μας δράση με αποτέλεσμα να πέφτει η Κύπρος από τον ένα γκρεμό στον άλλο. Οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι η Λευκωσία αγνοεί το βάθος του πλέγματος συμφερόντων της Ρωσίας με την Ε.Ε. και τη Γερμανία, καθώς και τις ΗΠΑ, αλλά και σε δεύτερη ανάγνωση με το Ισραήλ και την Τουρκία.
Φανταστήκαμε ότι με μια κίνηση μας η Μόσχα θα μας άνοιγε τις πόρτες και θα μας έστρωνε τους αεροδιαδρόμους με δισεκατομμύρια χωρίς να λάβει υπόψη τις οικονομικές της συναλλαγές –δισεκατομμυρίων ετησίως– με τους προαναφερθέντες παίκτες που με τον ένα ή άλλο τρόπο βρέθηκαν απέναντι μας. Δεν είδαμε καν πως μέσα σε ένα δειλινό, και με ένα τηλεφώνημα του Νετανιάχου –στην παρουσία Ομπάμα– στον Ερντογάν διαλύθηκε σαν ανοιξιάτικο συννεφάκι ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός μας για συνασπισμό με το Ισραήλ, τον εχθρό της Τουρκίας όπως είχαμε καταλήξει να πιστεύουμε.
Έτσι, πέφτοντας αιφνιδίως, από τα συννεφάκια που έφτιαχναν με το φτωχό τους μυαλό –και μαζί τους κι εμείς οι πόπολοι– βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου. Τότε βάλανε μπρος για να σώσουμε ό,τι σώζεται, κουρεύοντας αυτοβούλως τράπεζες, Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Συντάξεων και ζωές. Τις ζωές των άλλων…
via the trim via http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου