Χιλιάδες Σύροι απέδρασαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί από αυτούς μέσω της εξαιρετικά επικίνδυνης διαδρομής του Αιγαίου, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και όταν επιβιώσουν από τους θανάσιμους κινδύνους ενός τέτοιου ταξιδιού, είναι σχεδόν αδύνατο να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας συζητούν με δυο πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, έναν πατέρα και την κόρη του. Τον Σάμερ και την κόρη του Ρίμα. Ο Σάμερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη φλεγόμενη πατρίδα του προσπαθώντας να βοηθήσει ιατρικά τη βαρύτατα τραυματισμένη Ρίμα (έχει διαμπερές τραύμα από σφαίρα στην κοιλιακή ώρα). Ο στόχος του να φτάσει στη Σουηδία.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθειά του να φτάσει μέσω Τουρκίας-Μυτιλήνης-Αθήνας-Πάτρας σε έναν προορισμό (σε μια δική του «Ιθάκη») που πιστεύει ότι θα τον αντιμετωπίσει ανθρώπινα. Υπάρχει η αγωνία, αλλά και η διάψευση. Ο εγκλωβισμός του σε μια χώρα όπου (ευτυχώς για μας τους ιθαγενείς) ακόμα υπάρχει η λαϊκή αλληλεγγύη στους κολασμένους αυτής της γης: άνθρωποι απλοί που αντιλαμβάνονται τους πρόσφυγες σαν δικούς τους ανθρώπους.
Και αυτό σε αντίθεση με τις επίσημες αρχές αυτής της χώρας. Πέρυσι, στην Ελλάδα συνελήφθησαν περισσότεροι από 8.000 Σύροι για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς η εξέγερση κατά του μπααθικού καθεστώτος μαινόταν. Οι περισσότεροι ήλπιζαν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Οργανισμοί ανθρωπίνων διακιωμάτων έχουν επικρίνει την αντιμετώπιση των Σύρων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπόκεινται σε σύλληψη, κράτηση, άρνηση ασύλου, ακόμα και απέλασης. Από την αρχή του 2012, τουλάχιστον 55 Σύροι έχουν απελαθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα απέρριψε επίσης 150 αιτήσεις ασύλου από Σύρους πέρυσι και ενέκρινε μόνο δύο, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όταν χιλιάδες έφυγαν από μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει 70.000 ζωές.
"Αναρωτιόμαστε πώς στην ευχή, οι αρμόδιες αρχές μπόρεσαν να αξιολογήσουν οποιοδήποτε αίτημα ασύλου Σύρου, που τέθηκε κατά τη διάρκεια του 2012, ως αβάσιμο;" δήλωσε ο Πέτρος Μάστακας, αναπληρωτής υπεύθυνος προστασίας στη Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου