Σε θολό τοπίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας για το πολύκροτο νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων τραπεζικών οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.
Πληροφορίες θέλουν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να επιδιώκεται συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για το θέμα. Από την προηγούμενη επίσκεψή τους μέχρι τώρα έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις ανάμεσα στη γενική γραμματεία Καταναλωτή και τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είχαν έλθει πολύ κοντά σε κοινές λύσεις μέχρι τις μέρες που ξέσπασαν τα γεγονότα της Κύπρου. Από τότε η τρόικα “μούδιασε” και οι διαπραγματεύσεις κατά κάποιο τρόπο κόλλησαν… Σε αυτήν την κατάσταση συνέτεινε και το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank.
Διαπιστώθηκαν επίσης διχογνωμίες τόσο μέσα στους κόλπους της τρόικας όσο και των ελληνικών τραπεζών. Το μόνο κοινό σημείο όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι το γεγονός πως πρέπει να προωθηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις αντικρουόμενες απόψεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα εδώ και τώρα, δηλαδή να προχωρήσει το πρόγραμμα διευκόλυνσης, αλλά διατυπώνονται και γνώμες που ζητούν να μετατεθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επίσης στο πλαίσιο των συζητήσεων που γινόταν τις προηγούμενες μέρες σε τεχνικό επίπεδο επικρατούσαν και θέσεις, από την πλευρά της τρόικας, που έλεγαν μήπως να χαμηλώσει ο “πήχης” των διατάξεων που αφορούν στον τρόπο διευκόλυνσης και να ανέβει εκείνος των δικαιούχων. Δηλαδή να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική ύφεση.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμη, ότι η τρόικα εντάσσει και αυτό το θέμα στο συνολικό “πακέτο” των προαπαιτούμενων που έχει θέσει στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια ή ικανοποιούνται όλα ή τίποτα. Έτσι, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να μείνει και τεχνηέντως ανοικτό.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιδιώκει την εδώ και τώρα προώθηση του νομοσχεδίου.
Στα επιχειρήματά της συμπεριλαμβάνονται ο κίνδυνος της αύξησης των καθυστερούμενων και άρα και των “κόκκινων” δανείων όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση. Αν συμβεί αυτό τότε οι τράπεζες θα “γεμίσουν” με επισφάλειες και θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι το πρόγραμμα διευκόλυνσης που έχει ετοιμάσει, θα βοηθήσει τις τράπεζες οι οποίες από το να μην εισπράττουν τίποτα θα έχουν διασφαλισμένο ένα μέρος των δόσεων των δανειοληπτών.
πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου