Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos |
Είναι ήδη γνωστό ότι στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς θα προσέλθει με τη θέση ότι συζητά αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά όχι την πρόταση Ρουπακιώτη, έστω και αν ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεχθεί τροποποιήσεις στο δικό του σχέδιο νόμου.
Μέχρι τώρα η πρακτική της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν να βρίσκεται ένας συμβιβασμός,ώστε να σώζουν τα προσχήματα και οι 3 εταίροι και να μην τραυματίζεται η εικόνα της κυβερνητικής συνοχής. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι με αυτή τη στρατηγική το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισης ενώ και η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζει κέρδη, παρά μόνο συγκρατημένες ζημιές.
Είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φέρονται να συζητούν μία πολιτική πρωτοβουλία που δεν θα έχει αποτέλεσμα, γιατί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα εγκριθεί παρά την υπερψήφισή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σηματοδοτήσει όμως την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, την ίδια ώρα που για πρώτη φορά θα διαμορφωθεί μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και μάλιστα σε ένα ζήτημα με μεγάλη πολιτική σημασία και υψηλό συμβολισμό.
Παράγοντας διαμόρφωσης των εξελίξεων είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να παραιτηθεί, εφόσον το νομοσχέδιό του πάει στο ράφι, ενώ τις τελευταίες μέρες απαντά με τη σιωπή του σε σχετικές ερωτήσεις που δέχεται από συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους.
Μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνονται συνεχώς συζητήσεις στα επιτελεία Βενιζέλου και Κουβέλη, πάντα με γνώμονα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει ενώ ο ενδιάμεσος χώρος πιέζεται ασφυκτικά.
Πηγές της ΝΔ λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει, όπως όλα δείχνουν, να τσαλακώσει τους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά δεσμεύεται από τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματός του ειδικά ενόψει του Συνεδρίου της ΝΔ τον Ιούνιο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής εκδηλώνονται δημόσια μόνο βουλευτές και στελέχη που απορρίπτουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για να διαμορφωθεί η τελική θέση υπήρχε απόλυτη ομοφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος έχει συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και έχει αποδώσει επικοινωνιακά, καθώς η κριτική που ασκείται είναι ελεγχόμενη και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει φλερτ με τη Χρυσή Αυγή.
Οι διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο για τη διεύρυνση της ΝΔ στο Συνέδριο είναι προσανατολισμένες προς τα δεξιά και η προσπάθεια κατατείνει στην προσέλκυση στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μάλιστα λέγεται ότι ο Τέρενς Κουίκ που παραιτήθηκε πρόσφατα από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έχει κλείσει μυστική συμφωνία με τη Συγγρού για να ενταχθεί στα γαλάζια ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το άνοιγμα στο κέντρο αποτελεί κυρίως επικοινωνιακό εύρημα και εξαντλείται στην κυοφορούμενη προσχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ακόμη και οι συζητήσεις που γίνονται για τις υποψηφιότητες στους μεγάλους Δήμους εστιάζουν στην αναζήτηση προσώπων που μπορούν να πάρουν ψήφους από τη Χρυσή Αυγή με τη ρητορεία τους στο μεταναστευτικό και σχετικά με το δόγμα «νόμος και τάξη».
Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης που διαγκωνίζονται για την κυριαρχία στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι η απόλυτη κυριαρχία Σαμαρά στην κυβέρνηση δυσκολεύει τις προσπάθειές τους. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης ενώ η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει τη διεύρυνσή της, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κερδίζει συνεχώς έδαφος προς τα δεξιά της και εντείνει την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμοφωθεί μια βαθιά διαχωριστική γραμμή που θα έχει οφέλη μόνο για τους μεγάλους παίκτες, αισιοδοξώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει προς τα αριστερά του και δεν θα έχει άλλα να πάρει από τα δεξιά του. Γι αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο και τα φιλικά ΜΜΕ έχουν αποφασίσει να δίνουν έμφαση ή και να διογκώνουν τις διαφορετικές απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και να προβάλλουν όποιο σχήμα ή πρόσωπο κάνει κριτική στην Κουμουνδούρου «από τα αριστερά».
Ο κύβος δεν έχει ακόμη ριφθεί, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο στη βάση ιδεολογικής διαφωνίας και πολιτικών σχεδιασμών που υπερβαίνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου