Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ |
Τώρα, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, το έργο επαναλαμβάνεται.
Το συμπέρασμα που προκύπτει δεν εξαντλείται στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ ως δεκανικιού «αριστερής ευθύνης», που έφτασε η στιγμή να αναζητήσει τη δική της διάσωση, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που και με τη δική της συμβολή εξανδραποδίζει το λαό. Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ είναι πασιφανής.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πολύ ευρύτερης διάστασης από τις επιφανειακές αναλύσεις γύρω από τις αφορμές που έφεραν τις αναταράξεις στο συγκυβερνητικό «τριώδιο». Οι αιτίες αυτών των αναταράξεων έχουν μεγάλη σημασία, διότι αν και ανομολόγητες ακόμα, προδιαγράφουν εξελίξεις εξαιρετικά δυσοίωνες για το λαό.
Το συμπέρασμα, με άλλα λόγια, δεν είναι άλλο από το ότι ο Γολγοθάς του λαού βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ενδοκυβερνητική κρίση εκδηλώθηκε και τα σενάρια διενέργειας πρόωρων εκλογών αναπτύσσονται πάνω ακριβώς στον προπαγανδιστικό κολοφώνα του «succes story» της κυβέρνησης.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι «σωτήρες», ανεξαρτήτως σύνθεσης, είτε συνεχίσουν παραταγμένοι σε τριάδες, είτε συνεχίσουν παραταγμένοι σε δυάδες, εκείνο που ετοιμάζουν και το ετοιμάζουν πάνω στα ερείπια που ήδη έχουν προκαλέσει, είναι ακόμα πιο καταστροφικό, είναι ακόμα πιο εξωφρενικό, είναι ακόμα πιο αντιλαϊκό (και γι’ αυτό το λόγο ο καθένας τους αναπροσαρμόζει τη θέση του – εντός ή εκτός – στο επόμενο σχήμα της κυβερνητικής αρχιτεκτονικής). Είναι τόσο καταστροφικό, εξωφρενικό και αντιλαϊκό το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν ώστε να τους αναγκάζει σε αναζήτηση νέων ισορροπιών.
Γιατί, τελικά, εκείνο που μεθοδεύουν δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον ολοκληρωτικό ορυμαγδό που ισοδυναμεί με την επιβολή κι άλλου, νέου Μνημονίου!
Εκείνο που ετοιμάζουν είναι η επιβολή κι άλλης, νέας, δανειακής σύμβασης!
Το 1981 ο ελληνικός λαός κλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει «το λογαριασμό της ΝΔ». Το 1990 ο λαός κλήθηκε από τη ΝΔ να πληρώσει «το λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ». Το 1993 ο λαός κλήθηκε ξανά από το ΠΑΣΟΚ για να πληρώσει ξανά «το λογαριασμό της ΝΔ». Το έργο με εναλλάξ τους ρόλους επαναλήφθηκε το 2004, το 2009, το 2012.
Αυτή είναι η ιστορία του δικομματισμού μέσα σε πενήντα λέξεις. Είναι η ιστορία που θέλει το λαό να γίνεται «μπαλάκι» σ’ ένα μεταπολιτευτικό πινγκ – πονγκ μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Επί 40 χρόνια κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για το «χάος», για την «καμένη γη», για τα «άδεια ταμεία» που άφηναν πίσω τους. Και μετεκλογικά, έπειτα από την εκάστοτε τελετή παράδοσης του «χάους» στον έναν και παραλαβής της «καμένης γης» από τον άλλον, πότε ο ένας και πότε ο άλλος – ανάλογα με το ποιος κέρδιζε τις εκλογές – μας έστελναν το λογαριασμό.
Να όμως, που στην απίθανη «δημοκρατία» τους, το μεν «φως» και το δε «σκότος», η μεν «πρόοδος» και η δε «συντήρηση», οι μεν «Εφιάλτες» και οι δε «κλέφτες» (δικά τους τα λόγια), ήρθε η ώρα να μας στέλνουν το λογαριασμό και οι δυο μαζί. Και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς τους κατά καιρούς ενδιαμέσους προξενητές.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτοί που επί 40 χρόνια, πίσω από το δικομματικό τους χαρτοπόλεμο παρέδιδαν ο ένας στον άλλον τα εργαλεία κατεδάφισης της χώρας και αφαίμαξης του λαού, τώρα μας «σώζουν» από κοινού. Και χωρίς να χρειάζονται πλέον τα συγκολλητικά δεκανίκια τους.
«Το μήνυμα της Βραζιλίας»
«Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον πρόεδρο και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας και κυρίως να μας δώσουν την εμπειρία τους για το πώς κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, που είχε οδηγηθεί από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές».
Αυτά είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας το Δεκέμβρη του 2012, όταν είχε επισκεφτεί τη Βραζιλία.
Οι Βραζιλιάνοι, που κατά εκατομμύρια βγαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες μέρες, που διαδηλώνουν ενάντια στη δεκαετή «κεντροαριστερή» διαχείριση του καπιταλισμού,
- και διαδηλώνουν επειδή προφανώς ούτε «κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση» βλέπουν, ούτε «αναδιανομή του πλούτου» βλέπουν, ούτε «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας» βλέπουν -
μάλλον δεν έχουν την ίδια γνώμη για το μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας…
Για να… ευθυμίσουμε
Παρακαλούμε την προσοχή σας:
«Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Αυτό που έγινε ήταν νέα μείωση των συντάξεων, νέο «τσεκούρωμα» των πολυτεκνικών επιδομάτων, περαιτέρω διάλυση των Ταμείων.
«Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια».
Αυτό που έγινε ήταν επέκταση των… ανέργων και ουχί του επιδόματος.
«Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα».
Αυτό που έγινε ήταν νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με το βασικό μισθό να κατρακυλάει στα 400 ευρώ καθαρά.
«Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους».
Αυτό που έγινε είναι η διατήρηση του χαρατσιού παρά και ενάντια ακόμα και σε δικαστικές αποφάσεις.
«Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον».
Αυτό που έγινε είναι να αποφασίζουν και να διατάζουν την εν ριπή οφθαλμού απόλυση χιλιάδων ανθρώπων, όπως έγινε στην ΕΡΤ.
«Μέτρα για τους δανειολήπτες».
Αυτό που έγινε είναι να ανακοινώνει πλαγίως ο υφυπουργός Σκορδάς για λογαριασμό των τραπεζιτών τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών του καταχρεωμένου λαού στις τράπεζες.
Τα όσα διαβάσατε είναι μερικά από τα «18 σημεία της ΝΔ», όπως τα είχε παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς. Τα είχε παρουσιάσει και είχε… δεσμευτεί επ’ αυτών, προεκλογικά.
Δεδομένων των εξελίξεων, καθώς πολύς λόγος γίνεται για νέες εκλογές και για νέα κυβερνητικά σχήματα, μέσω των οποίων οι φορείς τους θα υπηρετήσουν το λαό με την ίδια ως τώρα αξιοπιστία και συνέπεια, είπαμε να τα θυμηθούμε. Για να ευθυμίσουμε…
seisaxthiablog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου