Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos |
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερία «Muenchner Merkur»ο Μάρκους Φέμπερ, επικεφαλής των βουλευτών της βαυαρικής Χριστιανοκοικωνικής Ένωσης, μιλώντας αναφορικά με τις ευρωεκλογές εκτιμά ότι η εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιη. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας απάντησε ότι «θα γίνουν 28 εθνικές εκλογές. Σε μία σειρά από χώρες θα ζήσουμε μία σαφή ενίσχυση της αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα για παράδειγμα: εκεί θα επικρατήσει το ακραίο αριστερό κόμμα του Α. Τσίπρα, και όχι οι Συντηρητικοί. Το Ευρωκοινοβούλιο θα χάσει δυνάμεις στον μεσαίο χώρο και θα ενισχυθεί στα άκρα του».
Την ίδια ώρα, υπό τον τίτλο «Το λογαριασμό, παρακαλώ!» και με υπότιτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί να αποσιωπήσει μέχρι τις εκλογές πόσο θα κοστίσει η ευρωδιάσωση», η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» επικρίνει την προεκλογική τακτική της καγκελαρίου να αποσιωπά δυσάρεστα θέματα όπως το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Στη Γερμανία, συνεχίζει όλοι αγνοούν αυτό που όλη η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά, ότι δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές οι πολιτικοί θα παραδεχθούν ότι είναι αναγκαίο ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Τι και αν η Ελλάδα χρειαστεί ένα μεγάλο κούρεμα σε λίγους μήνες; Γιατί να προκαλούμε από τώρα ανασφάλεια στους πολίτες; Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει αυτό πολιτική λεπτότητα. Ή εξαπάτηση των ψηφοφόρων» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
«Το αργότερο το Νοέμβριο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχθεί ενώπιον των Γερμανών ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της. Εκείνη την περίοδο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ήδη αφήνει να διαφανεί τι πρόκειται να ανακοινώσουν: η χώρα πρέπει να ελαφρυνθεί κατά τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει» προσθέτει. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η Πορτογαλία και η Κύπρος θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια το φθινόπωρο, ενώ ούτε η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW εκτιμά ότι πρέπει να διαγραφεί το χρέος κατά το ήμισυ. Σε 5 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το ετήσιο ΑΕΠ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό αργά η γρήγορα η Γερμανία να πρέπει να παραιτηθεί και από απαιτήσεις έναντι και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μόνο που οι Γερμανοί, καταλήγει το άρθρο, δεν μαθαίνουν τίποτα από όλα αυτά, διότι η καγκελάριος επιλέγει να μιλάει προεκλογικά για το πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισε η ίδια την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου