Tης Αννας Ανδριτσάκη από την ΕφΣυν. Μόνο όσοι εφυσηχάζουν με τα παραμύθια των "success story" τους πιστεύουν. Η πραγματικότητα των υπογραφών τους για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους και οι ομολογίες των στελεχών της κυβέρνησης λένε άλλα.
Ολοι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα. Μετά τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ-ΤΕΙ, χτυπάει καμπανάκι και για το εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΥΠΑΙΘΑ, οι διαθεσιμότητες του 2014 δεν θα είναι 25.000, αλλά 30.000! «Εμείς θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας. Και δυστυχώς οι επόμενες διαθεσιμότητες δεν θα είναι με τους ίδιους όρους…» ομολογεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Την ώρα που πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών παλεύουν για να μην γκρεμιστούν από το μπαλκόνι της πολιτικής του εφησυχασμού, την ώρα που με μεγάλο ζόρι προσπαθούν να κρύψουν τη νέα επέλαση μέτρων σε μια εξουθενωμένη πλέον κοινωνία, όλο και περισσότεροι ψιθυριστές και παροικούντες την αυλή της κυβέρνησης ομολογούν τ’ ανομολόγητα.
Στην αυλή του υπουργείου Παιδείας η αλήθεια δεν μπορεί άλλο να κρυφτεί. Η διαθεσιμότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα μόλις άρχισε! Σύντομα θ’ ακολουθήσουν διδακτικό, εργαστηριακό και άλλες κατηγορίες προσωπικού και μάλιστα με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα. Το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασιστεί να είναι μόνιμη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις, αλλά για αποφάσεις ειλημμένες τις οποίες προαναγγέλλουν σύμβουλοι του ίδιου του υπουργού με άκρα μυστικότητα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους!
Η συνομιλία
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τη συνομιλία που διημείφθη μεταξύ συμβούλου του υπουργού Παιδείας και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΕΕΔΙΠ), κατόπιν αιτήματος των τελευταίων ώστε να συζητηθεί η σοβαρή εκκρεμότητα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Με τον νόμο Διαμαντοπούλου οι θέσεις τους μετατράπηκαν σε θέσεις κατηγοριών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, χωρίς ωστόσο να ορίζονται οι όροι ένταξης στις νέες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού αυτού.
Πήγαν για μαλλί, αλλά θα βγουν σε διαθεσιμότητα μαζί με πολλούς άλλους. Αυτά έμαθαν ο πρόεδρος Γιάννης Γούσιος και η ειδική γραμματέας-μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Ζαμπία Κατσανεβάκη από τον -προφανώς εξουσιοδοτημένο για τη σχετική ενημέρωση- σύμβουλο του υπουργού, όταν τους δέχτηκε στο υπουργείο, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρες αδιεξόδου στη «μάχη» με τους διοικητικούς.
Οπως μας μεταφέρει η ίδια η γραμματέας της ομοσπονδίας, ο σύμβουλος ανέλαβε, χωρίς περιστροφές, να τους ενημερώσει ότι όχι μόνο δεν θα ρυθμιστεί το ζήτημα που τους αφορά, αλλά θα ενταχθούν και εκείνοι στη διαθεσιμότητα μαζί με επίκουρους και λέκτορες, στην επόμενη φάση, τον Δεκέμβριο. Για να πείσει δε για το αδιαπραγμάτευτο μέλλον των εργαζομένων στα ΑΕΙ, προεξόφλησε τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων και στη διαθεσιμότητα του 2014, η οποία θα αφορά 30.000 και όχι 25.000 εργαζομένους (!), σχολιάζοντας πως «το υπουργείο είναι το πιο πολυπληθές και θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας». Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η διαθεσιμότητα στα αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια.
Είπε όλα όσα δεν έχει πει ο υπουργός, ο οποίος ακολουθεί την τακτική της σιγής. Η μόνη τελευταία διαβεβαίωση ήταν το καλοκαίρι και αφορούσε την εκπαιδευτική κοινότητα που μόλις είχε πληρώσει ακριβά τη διαθεσιμότητα με περισσότερου από 2.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Αποκαλύψεις
Ο διάλογος, όπως μας τον μετέφερε η ίδια η γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΕΔΙΠ κ. Κατσανεβάκη, η οποία χθες ενημέρωσε και όλα τα μέλη του φορέα για το αποκαλυπτικό υλικό της συνάντησης:
«- Θα θέλαμε να μάθουμε για την πορεία των Π.Δ. που προβλέπονται για τον φορέα μας από τον Ν. 4009.
- Ποια Π.Δ.; Εδώ δεν έχει εφαρμοστεί ο 4009 ακόμα. Π.Δ. θα βγάζουμε;
- Πώς δεν εφαρμόστηκε ο 4009; Αφού…
- Δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Μόνο κάτι λίγα… τα Συμβούλια Ιδρύματος έχουν εκλεγεί και κάτι ελάχιστα που αφορούν τους φοιτητές, όπως τα βιβλία. Δεν έχουν γίνει ούτε αναδιαρθρώσεις σπουδών, ούτε αναδόμηση των υπηρεσιών, ούτε συγχωνεύσεις σχολών. Δεν βλέπετε τι έχει γίνει με τους διοικητικούς υπαλλήλους; Επρεπε να είχαν φύγει από τις 15/9 και ακόμα είμαστε εδώ. Τώρα έπρεπε να συζητάμε για τις επόμενες διαθεσιμότητες και είμαστε κολλημένοι εδώ. Είπαμε ότι θα μπει εισαγγελέας, αλλά ας μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να μπει εισαγγελέας στα Ιδρύματα. Τώρα συζητάμε για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά ούτε και αυτό είναι εύκολο πράγμα, παιδιά. Ποιος θα πιστοποιήσει την αλήθεια των δηλώσεων του υπάλληλου; Ποιος θα δώσει βεβαιώσεις υπηρεσίας; Πού θα βρει κάποιος αντίγραφο πτυχίου, όταν απεργεί η Γραμματεία της σχολής του; Δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, ένα μπλεγμένο κουβάρι είναι η κατάσταση. Γι’ αυτό σας λέμε, Π.Δ. δεν βγαίνουν τώρα. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να δούμε ποιοι θα μείνουν για να βγουν Π.Δ. Εχουμε τις επόμενες 12.500 διαθεσιμότητες του Δεκεμβρίου, εκεί θα φύγουν ΕΤΕΠ, Εεε..[σ.σ. προφανώς ήθελε να πει ΕΕΔΙΠ], επίκουροι και λέκτορες, έχουμε τις 30.000 του 2014. Πρέπει να αλλάξουν πρώτα τα πράγματα, να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου και μετά…
- Μα γιατί, πάλι από τα Πανεπιστήμια θα πάρετε και στις επόμενες διαθεσιμότητες; Και γιατί 30.000, για 25.000 γράφουν οι εφημερίδες ότι έχετε δεσμευτεί στην τρόικα.
- Μα βέβαια, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας είναι το πιο πολυπληθές υπουργείο. Εμείς θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας. Ισως όχι πάντα από τα Πανεπιστήμια. Και δυστυχώς οι επόμενες διαθεσιμότητες δεν θα είναι με τους ίδιους όρους. Και η δέσμευση είναι 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι… Δεν βγαίνουν αλλιώς. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο υπουργός μας δεν θέλει να πλήξει τα πανεπιστήμια, αλλά δέχεται φοβερές πιέσεις».
Κυνισμός
Εντυπωσιάζει η εξομολόγηση της ωμής πραγματικότητας, στην οποία σχεδόν σαν εθισμένοι αντιδράμε με στωική απελπισία, παραδεχόμενοι ότι αποτελεί κοινό μυστικό κι ας μη λέγεται καθαρά και δημοσίως ως θα έπρεπε, αφού στην απόκρυψη στηρίζεται η ψευδεπίγραφη πολιτική των διαβεβαιώσεων και της εξαπάτησης.
Εξίσου εντυπωσιακός όμως είναι και ο κυνισμός με τον οποίο παρουσιάζεται από έναν βοηθό άσκησης της πολιτικής, ο οποίος εφαρμόζει με άνεση την ωμή τακτική για την ωμή αλήθεια. «Λέει η κυβέρνηση όχι άλλα μέτρα; Ακούστε τώρα και την αλήθεια». Ενας τίτλος που θα ταίριαζε στο μονόπρακτο στο οποίο πρωταγωνίστησε και το οποίο, αναμφισβήτητα, έχει παιχτεί πολλές φορές σε πολλά υπουργικά και παρα-υπουργικά γραφεία.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ανυπακοή αντί για απογραφή!
Πολύ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να υπερψηφιστεί (από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) η τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση της απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων, διαδικασία η οποία, ωστόσο, έληγε ακριβώς τα μεσάνυχτα. Με την πατέντα της αναδρομικής ισχύος το υπουργείο φιλοδοξεί να καλύψει θεσμικά το μέτρο και τις όποιες επόμενες ενέργειες κατάρτισης λίστας διαθεσιμότητας.
Την ίδια στιγμή, 1.250 δηλώσεις ανυπακοής, αντί 1.350 δηλώσεων απογραφής, πρόκειται να αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλο και περισσότεροι αποφάσιζαν να απογραφούν τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας, οι αριθμοί που πιστοποιούν το αντίθετο αυξάνονται, επίσης, όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τρεις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συλλέχθηκαν υπεύθυνες ατομικές δηλώσεις, οι οποίες σήμερα αναμένεται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’ Διοικητικού Προσωπικού.
Ο κύριος όγκος των δηλώσεων (85%) προέρχεται από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα οποία εξάλλου αναλογεί ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων. Σημειωτέον, και οι 1.250 είναι μεταξύ αυτών που υποχρεούνται να απογραφούν. Το υπουργείο επιμένει από την άλλη –πάντα μέσω διαρροών- ότι ήδη οι απογραφόμενοι είναι περίπου 1.000, ενώ ο Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ότι έχουν απογραφεί τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων.
Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή, και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Γεωργίας Κουρούπη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αναφέρουν στη μήνυσή τους ότι, παρά το σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει από τον Σεπτέμβριο, δεν περιήλθε ποτέ στα χέρια τους η έκθεση αξιολόγησης των δομών των Πανεπιστημίων, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.349 υπάλληλοι οκτώ Ιδρυμάτων.
Περί τις 613 υπογραφές έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει το κείμενο-διαμαρτυρία για τη διαθεσιμότητα από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΖΑΜΠΙΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ
«Ιδού η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους»
«Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν. Για όσους πίστεψαν ότι ο Ν. 4009/11 θα αναβάθμιζε τα Πανεπιστήμιά μας, θα βελτίωνε τις σπουδές και θα έλυνε την υποτιθέμενη κακοδαιμονία των ΑΕΙ διώχνοντας τους φοιτητές από τα συλλογικά όργανα των Πανεπιστημίων, ήρθε η ώρα να δουν το πραγματικό προσωπείο της στυγνής όψης του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου της αγοράς και της κερδοφορίας. Σε αυτό δεν χωράμε ούτε όλοι οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες, γιατί πρέπει να πέσει το κόστος ώστε να ανέβει το κέρδος, ούτε όλοι οι φοιτητές, γιατί δεν θα έχουν όλοι τα δίδακτρα για να ανταποκριθούν σε αυτά. Δεν είναι μόνο η τρόικα και τα μνημόνια που μας διαλύουν, είναι όλη η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
- Το υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει μόνιμη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.
- Στην επόμενη φάση διαθεσιμότητας θα εκδιωχθούν 12.500 εργαζόμενοι, και μεταξύ αυτών οι πρώτοι από το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, ήτοι Επίκουροι, Λέκτορες, εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό.
- Το 2014, στο μεγάλο κύμα των 30.000 απολύσεων, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι διδάσκοντες στα ΑΕΙ της χώρας.
- Δρομολογούνται αυστηρότερες διαδικασίες διαθεσιμότητας.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
- Δεν μπορεί να μπει εισαγγελέας στα αυτοδιοίκητα Ανώτατα Ιδρύματα.
- Δεν μπορεί να πετύχει εύκολα η πατέντα της ηλεκτρονικής απογραφής.
- Είναι δύσκολη υπόθεση η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια. Επρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι ακόμα αβέβαιη.
Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2013/10/30000-2014.html#more
Ολοι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα. Μετά τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ-ΤΕΙ, χτυπάει καμπανάκι και για το εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΥΠΑΙΘΑ, οι διαθεσιμότητες του 2014 δεν θα είναι 25.000, αλλά 30.000! «Εμείς θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας. Και δυστυχώς οι επόμενες διαθεσιμότητες δεν θα είναι με τους ίδιους όρους…» ομολογεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Την ώρα που πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών παλεύουν για να μην γκρεμιστούν από το μπαλκόνι της πολιτικής του εφησυχασμού, την ώρα που με μεγάλο ζόρι προσπαθούν να κρύψουν τη νέα επέλαση μέτρων σε μια εξουθενωμένη πλέον κοινωνία, όλο και περισσότεροι ψιθυριστές και παροικούντες την αυλή της κυβέρνησης ομολογούν τ’ ανομολόγητα.
Στην αυλή του υπουργείου Παιδείας η αλήθεια δεν μπορεί άλλο να κρυφτεί. Η διαθεσιμότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα μόλις άρχισε! Σύντομα θ’ ακολουθήσουν διδακτικό, εργαστηριακό και άλλες κατηγορίες προσωπικού και μάλιστα με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα. Το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασιστεί να είναι μόνιμη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις, αλλά για αποφάσεις ειλημμένες τις οποίες προαναγγέλλουν σύμβουλοι του ίδιου του υπουργού με άκρα μυστικότητα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους!
Η συνομιλία
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τη συνομιλία που διημείφθη μεταξύ συμβούλου του υπουργού Παιδείας και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΕΕΔΙΠ), κατόπιν αιτήματος των τελευταίων ώστε να συζητηθεί η σοβαρή εκκρεμότητα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Με τον νόμο Διαμαντοπούλου οι θέσεις τους μετατράπηκαν σε θέσεις κατηγοριών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, χωρίς ωστόσο να ορίζονται οι όροι ένταξης στις νέες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού αυτού.
Πήγαν για μαλλί, αλλά θα βγουν σε διαθεσιμότητα μαζί με πολλούς άλλους. Αυτά έμαθαν ο πρόεδρος Γιάννης Γούσιος και η ειδική γραμματέας-μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Ζαμπία Κατσανεβάκη από τον -προφανώς εξουσιοδοτημένο για τη σχετική ενημέρωση- σύμβουλο του υπουργού, όταν τους δέχτηκε στο υπουργείο, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρες αδιεξόδου στη «μάχη» με τους διοικητικούς.
Οπως μας μεταφέρει η ίδια η γραμματέας της ομοσπονδίας, ο σύμβουλος ανέλαβε, χωρίς περιστροφές, να τους ενημερώσει ότι όχι μόνο δεν θα ρυθμιστεί το ζήτημα που τους αφορά, αλλά θα ενταχθούν και εκείνοι στη διαθεσιμότητα μαζί με επίκουρους και λέκτορες, στην επόμενη φάση, τον Δεκέμβριο. Για να πείσει δε για το αδιαπραγμάτευτο μέλλον των εργαζομένων στα ΑΕΙ, προεξόφλησε τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων και στη διαθεσιμότητα του 2014, η οποία θα αφορά 30.000 και όχι 25.000 εργαζομένους (!), σχολιάζοντας πως «το υπουργείο είναι το πιο πολυπληθές και θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας». Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η διαθεσιμότητα στα αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια.
Είπε όλα όσα δεν έχει πει ο υπουργός, ο οποίος ακολουθεί την τακτική της σιγής. Η μόνη τελευταία διαβεβαίωση ήταν το καλοκαίρι και αφορούσε την εκπαιδευτική κοινότητα που μόλις είχε πληρώσει ακριβά τη διαθεσιμότητα με περισσότερου από 2.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Αποκαλύψεις
Ο διάλογος, όπως μας τον μετέφερε η ίδια η γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΕΔΙΠ κ. Κατσανεβάκη, η οποία χθες ενημέρωσε και όλα τα μέλη του φορέα για το αποκαλυπτικό υλικό της συνάντησης:
«- Θα θέλαμε να μάθουμε για την πορεία των Π.Δ. που προβλέπονται για τον φορέα μας από τον Ν. 4009.
- Ποια Π.Δ.; Εδώ δεν έχει εφαρμοστεί ο 4009 ακόμα. Π.Δ. θα βγάζουμε;
- Πώς δεν εφαρμόστηκε ο 4009; Αφού…
- Δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Μόνο κάτι λίγα… τα Συμβούλια Ιδρύματος έχουν εκλεγεί και κάτι ελάχιστα που αφορούν τους φοιτητές, όπως τα βιβλία. Δεν έχουν γίνει ούτε αναδιαρθρώσεις σπουδών, ούτε αναδόμηση των υπηρεσιών, ούτε συγχωνεύσεις σχολών. Δεν βλέπετε τι έχει γίνει με τους διοικητικούς υπαλλήλους; Επρεπε να είχαν φύγει από τις 15/9 και ακόμα είμαστε εδώ. Τώρα έπρεπε να συζητάμε για τις επόμενες διαθεσιμότητες και είμαστε κολλημένοι εδώ. Είπαμε ότι θα μπει εισαγγελέας, αλλά ας μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να μπει εισαγγελέας στα Ιδρύματα. Τώρα συζητάμε για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά ούτε και αυτό είναι εύκολο πράγμα, παιδιά. Ποιος θα πιστοποιήσει την αλήθεια των δηλώσεων του υπάλληλου; Ποιος θα δώσει βεβαιώσεις υπηρεσίας; Πού θα βρει κάποιος αντίγραφο πτυχίου, όταν απεργεί η Γραμματεία της σχολής του; Δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, ένα μπλεγμένο κουβάρι είναι η κατάσταση. Γι’ αυτό σας λέμε, Π.Δ. δεν βγαίνουν τώρα. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να δούμε ποιοι θα μείνουν για να βγουν Π.Δ. Εχουμε τις επόμενες 12.500 διαθεσιμότητες του Δεκεμβρίου, εκεί θα φύγουν ΕΤΕΠ, Εεε..[σ.σ. προφανώς ήθελε να πει ΕΕΔΙΠ], επίκουροι και λέκτορες, έχουμε τις 30.000 του 2014. Πρέπει να αλλάξουν πρώτα τα πράγματα, να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου και μετά…
- Μα γιατί, πάλι από τα Πανεπιστήμια θα πάρετε και στις επόμενες διαθεσιμότητες; Και γιατί 30.000, για 25.000 γράφουν οι εφημερίδες ότι έχετε δεσμευτεί στην τρόικα.
- Μα βέβαια, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας είναι το πιο πολυπληθές υπουργείο. Εμείς θα συνεισφέρουμε σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας. Ισως όχι πάντα από τα Πανεπιστήμια. Και δυστυχώς οι επόμενες διαθεσιμότητες δεν θα είναι με τους ίδιους όρους. Και η δέσμευση είναι 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι… Δεν βγαίνουν αλλιώς. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο υπουργός μας δεν θέλει να πλήξει τα πανεπιστήμια, αλλά δέχεται φοβερές πιέσεις».
Κυνισμός
Εντυπωσιάζει η εξομολόγηση της ωμής πραγματικότητας, στην οποία σχεδόν σαν εθισμένοι αντιδράμε με στωική απελπισία, παραδεχόμενοι ότι αποτελεί κοινό μυστικό κι ας μη λέγεται καθαρά και δημοσίως ως θα έπρεπε, αφού στην απόκρυψη στηρίζεται η ψευδεπίγραφη πολιτική των διαβεβαιώσεων και της εξαπάτησης.
Εξίσου εντυπωσιακός όμως είναι και ο κυνισμός με τον οποίο παρουσιάζεται από έναν βοηθό άσκησης της πολιτικής, ο οποίος εφαρμόζει με άνεση την ωμή τακτική για την ωμή αλήθεια. «Λέει η κυβέρνηση όχι άλλα μέτρα; Ακούστε τώρα και την αλήθεια». Ενας τίτλος που θα ταίριαζε στο μονόπρακτο στο οποίο πρωταγωνίστησε και το οποίο, αναμφισβήτητα, έχει παιχτεί πολλές φορές σε πολλά υπουργικά και παρα-υπουργικά γραφεία.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ανυπακοή αντί για απογραφή!
Πολύ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να υπερψηφιστεί (από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) η τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση της απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων, διαδικασία η οποία, ωστόσο, έληγε ακριβώς τα μεσάνυχτα. Με την πατέντα της αναδρομικής ισχύος το υπουργείο φιλοδοξεί να καλύψει θεσμικά το μέτρο και τις όποιες επόμενες ενέργειες κατάρτισης λίστας διαθεσιμότητας.
Την ίδια στιγμή, 1.250 δηλώσεις ανυπακοής, αντί 1.350 δηλώσεων απογραφής, πρόκειται να αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλο και περισσότεροι αποφάσιζαν να απογραφούν τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας, οι αριθμοί που πιστοποιούν το αντίθετο αυξάνονται, επίσης, όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τρεις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συλλέχθηκαν υπεύθυνες ατομικές δηλώσεις, οι οποίες σήμερα αναμένεται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’ Διοικητικού Προσωπικού.
Ο κύριος όγκος των δηλώσεων (85%) προέρχεται από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα οποία εξάλλου αναλογεί ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων. Σημειωτέον, και οι 1.250 είναι μεταξύ αυτών που υποχρεούνται να απογραφούν. Το υπουργείο επιμένει από την άλλη –πάντα μέσω διαρροών- ότι ήδη οι απογραφόμενοι είναι περίπου 1.000, ενώ ο Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ότι έχουν απογραφεί τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων.
Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή, και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Γεωργίας Κουρούπη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αναφέρουν στη μήνυσή τους ότι, παρά το σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει από τον Σεπτέμβριο, δεν περιήλθε ποτέ στα χέρια τους η έκθεση αξιολόγησης των δομών των Πανεπιστημίων, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.349 υπάλληλοι οκτώ Ιδρυμάτων.
Περί τις 613 υπογραφές έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει το κείμενο-διαμαρτυρία για τη διαθεσιμότητα από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΖΑΜΠΙΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ
«Ιδού η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους»
«Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν. Για όσους πίστεψαν ότι ο Ν. 4009/11 θα αναβάθμιζε τα Πανεπιστήμιά μας, θα βελτίωνε τις σπουδές και θα έλυνε την υποτιθέμενη κακοδαιμονία των ΑΕΙ διώχνοντας τους φοιτητές από τα συλλογικά όργανα των Πανεπιστημίων, ήρθε η ώρα να δουν το πραγματικό προσωπείο της στυγνής όψης του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου της αγοράς και της κερδοφορίας. Σε αυτό δεν χωράμε ούτε όλοι οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες, γιατί πρέπει να πέσει το κόστος ώστε να ανέβει το κέρδος, ούτε όλοι οι φοιτητές, γιατί δεν θα έχουν όλοι τα δίδακτρα για να ανταποκριθούν σε αυτά. Δεν είναι μόνο η τρόικα και τα μνημόνια που μας διαλύουν, είναι όλη η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
- Το υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει μόνιμη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.
- Στην επόμενη φάση διαθεσιμότητας θα εκδιωχθούν 12.500 εργαζόμενοι, και μεταξύ αυτών οι πρώτοι από το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, ήτοι Επίκουροι, Λέκτορες, εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό.
- Το 2014, στο μεγάλο κύμα των 30.000 απολύσεων, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι διδάσκοντες στα ΑΕΙ της χώρας.
- Δρομολογούνται αυστηρότερες διαδικασίες διαθεσιμότητας.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
- Δεν μπορεί να μπει εισαγγελέας στα αυτοδιοίκητα Ανώτατα Ιδρύματα.
- Δεν μπορεί να πετύχει εύκολα η πατέντα της ηλεκτρονικής απογραφής.
- Είναι δύσκολη υπόθεση η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια. Επρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι ακόμα αβέβαιη.
Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2013/10/30000-2014.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου