Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Το σχέδιο Πούτιν για τη δική του οικονομική ένωση

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας μέσω αυτής να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ου αιώνα, προβλέπει την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.
«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ένωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν τελικά ως στόχο την αύξηση της ευημερίας των λαών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ εκτίμησε ότι η ένταξη νέων μελών στην Ένωση αυτή «θα λειτουργήσει προς το συμφέρον όχι μόνο των μελών (της ένωσης) αλλά της περιοχής στο σύνολό της», υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού «όλων των απαιτήσεων της Ένωσής μας».

Υπενθυμίζεται πως από το 2010 η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν έχουν υπογράψει την τελωνειακή ένωσή τους, με δομή καθαρά τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η εν λόγω συμφωνία θα μετασχηματιστεί το 2015 στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση που θα περιλαμβάνει και περισσότερα μέλη.

Ενδεικτικά, το Σεπτέμβριο, η Αρμενία, η οποία αρχικά κοίταζε προς την ΕΕ και ανέμενε την υπογραφεί συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί και αυτή στην τελωνειακή ένωση, αλλά και στη νέα Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Η Ρωσία απάλλαξε την Αρμενία από τους δασμούς 30% για την ρωσικού πετρελαίου, ενώ της είχε προσφέρει προνομιακές τιμές για την αγορά φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως αντίστοιχο άνοιγμα έκανε η Ρωσία και προς την Ουκρανία με τις δύο χώρες να υπογράφουν συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων, μέσω αγοράς ουκρανικών ομολόγων. Παράλληλα στη συμφωνία προβλέπεται και η μείωση στο ένα τρίτο της τιμής του φυσικού αερίου που πουλάει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε πως το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης «δεν συζητήθηκε», αλλά είναι γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος προσδοκά την ένταση της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, υποσχόμενος στο Κίεβο σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Την πρόθεση του να ενταχθεί στη νέα Ένωση έχει εκφράσει και το Κιργιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου