Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Λιμενικό: Συγγνώμη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Μετά από τις καταγγελίες για τη στάση του λιμενικού στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου, όπου 12 άνθρωποι (γυναίκες και παιδιά) χάθηκαν στη θάλασσα με τους 16 διασωθέντες μετανάστες να αναφέρουν πως οι λιμενικοί «όχι μόνο δεν τους βοήθησαν αλλά τους εμπόδιζαν να ανέβουν και στο σκάφος», ο αρχηγός του Λιμενικού Δ. Μπαντιάς ζήτησε την Τετάρτη συγγνώμη από τους συγγενείς αλλά και όλους τους Έλληνες για την «αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης». Υπενθυμίζεται πως το ναυάγιο σημειώθηκε κατά τη ρυμούλκηση του σκάφους που επέβαιναν οι μετανάστες από το λιμενικό.
Ο Δ. Μπαντιάς μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε». Υπενθυμίζεται πως το λιμενικό είχε διαρρεύσει, μετά το ναυάγιο και τις καταγγελίες,καταθέσεις που φέρονται να έδωσαν διασωθέντες μετανάστες στις οποίες γίνεται λόγος για «σωτήρια επέμβαση» του λιμενικού. Ωστόσο άμεσα οι διασωθέντες διέψευσαν πως έχουν καταθέσει κάτι τέτοιο. Επίσης οργανώσεις έκαναν λόγο για πλαστές καταθέσεις. Μιλώντας στο tvxs.gr ο επικεφαλής της Αφγανικής κοινότητας είχε αναφέρει πως ο μεταφραστής που είχε φέρει το λιμενικό ήταν Πακιστανός και δεν μιλούσε τη γλώσσα των διασωθέντων προσφύγων. Επίσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από την πρώτη στιγμή επισκέφτηκε τους πρόσφυγες και είχε δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες τους για τη στάση του λιμενικού. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, που πριν από μερικές ημέρες είχε αμφισβητήσει τις καταγγελίες των μεταναστών, διαψεύδοντας πως το λιμενικό πραγματοποιεί «βίαιες επαναπροωθήσεις». Κατηγόρησε μάλιστα όσους ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας, μεταξύ αυτών και ο Νιλς Μουιζνιεκς (επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης) και διεθνείς οργανώσεις, πως επιχειρούν να δημιουργήσουν «πολιτικό ζήτημα».

Πριν από τον Δ. Μπαντιά είχε μιλήσει στην επιτροπή ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, Ν. Πατρινός, ο οποίος έκανε λόγο για «δραματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης». Ο υπουργός Ναυτιλίας από την πλευρά του επανέλαβε πως δεν υπάρχει οδηγία για «βίαιες επαναπροωθήσεις ή άλλου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές». «Είναι σαφής η εντολή για περιφρούρηση των συνόρων και διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», υποστήριξε ο Βαρβιτσιώτης. Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Νίκος Παπαγιανόπουλος, σε ηχητικό ντοκουμέντο, ακούγεται να δίνει εντολή στους υφιστάμενούς του να κάνουν το «βίο αβίωτο» στους μετανάστες.

Οι διασωθέντες μετανάστες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σύνταγμα κατήγγειλαν πως το λιμενικό δεν τους μετέφερε στο Φαρμακονήσι αλλά κατευθυνόταν προς την Τουρκία. Μάλιστα όπως ανέφεραν «ο Θεός μας έσωσε. Είδαν οι Έλληνες λιμενικοί τα Τουρκικά σκάφη και πανικοβλήθηκαν. Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους». «Βυθιζόταν η βάρκα με τις γυναίκες και τα παιδιά μας κι εκείνοι πυροβολούσαν στον αέρα κι έλεγαν fuck you, we'll kill you all», ανέφεραν.

Στην Επιτροπή...

«Ο υπουργός από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς και το Αρχηγείο του Λιμενικού, διατύπωσαν πόρισμα», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και αναρωτήθηκε «τι πόρισμα θα βγάλει η ΕΔΕ, η δικαιοσύνη, η Ναυτοδίκης όταν η πολιτική και φυσική ηγεσία έχουν εγκιβωτίσει την έρευνα;». Μάλιστα ρώτησε αν τις καταθέσεις από τους μετανάστες «τις πήραν άνθρωποι που έφθασαν με ελικόπτερο» στην περιοχή.

«Επιβάλαμε το δόγμα ότι δεν κινδυνεύει καμία ζωή στη θάλασσα. Γι’ αυτό σε 18 μήνες σε 140 περιστατικά έγιναν 3.174 διασώσεις», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «σε 17 μήνες στα 14 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 10.902 μετανάστες και 152 διακινητές». «Εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Την συνθήκη Σένγκεν που δεν επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο. Τις συνθήκες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Μία φορτωμένη βάρκα που κινδυνεύει να βουλιάξει είναι παράνομη. Η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα είναι επίσης αδίκημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο υπουργός δεν μας ενημέρωσε για τίποτε επί της ουσίας», αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα κόμμα δεν έθεσε θέμα ανδρών του Λιμενικού και ελέγχου των Λιμενικών. «Η πρώτιστη ανάγκη ήταν ο έλεγχος της κυβέρνησης για το ποιες είναι οι κατευθύνσεις αντιμετώπισης των παρανόμων μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων; Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης;», τόνισε ο Θ. Δρίτσας υπενθυμίζοντας την δήλωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ότι «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο», όπως και ανάλογες θέσεις του Πρωθυπουργού. «Ο υπουργός αντί να εκφράσει την οδύνη της ελληνικής πολιτείας είχε την δήλωση ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς ούτε ανεύθυνοι. Ο έλεγχος των συνόρων είναι υποχρέωση και όλοι τον θέλουμε. Αλλά διέπεται από διεθνείς δεσμεύσεις και προστασία της ανθρώπινης ζωής», επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «η προστασία των συνόρων δεν είναι διαπραγματεύσιμη ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής, παρά μόνο αν μιλάμε για εμπόλεμη κατάσταση ή εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία».

Τον ρόλο του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο εξήραν ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσ. Ιατρίδη, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι χάθηκαν 12 άνθρωποι και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του δυστυχήματος από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Ν. Πατρινό ως «ατυχούς» είναι «επιεικώς απαράδεκτος». «Χρειάζεται μεγαλύτερη ανησυχία, μεγαλύτερη ευαισθησία», πρόσθεσε.

Το «δόγμα» Βαρβιτσιώτη και η «αμφίβολη πληροφόρηση»

Ο υπουργός Ναυτιλίας απέστειλε επιστολή στον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και τις καταγγελίες των μεταναστών. Μεταξύ άλλων εκφράζει τη «βαθύτατη θλίψη» του για τις ζωές που χάθηκαν και αφού επισημαίνει «τις ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες ασκούνται κυρίως στα Νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα στη Μεσόγειο» και κάνει λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας» σημειώνει ότι «το βασικό δόγμα που διαπνέει το Λιμενικό Σώμα είναι: "Καμία απώλεια ζωής στη θάλασσα"».

«Αναφορικά με το πρόσφατο μοιραίο συμβάν στο Φαρμακονήσι έδωσα εντολή αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το εν λόγω περιστατικό, καθώς και τις συνθήκες διάσωσης. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του διακινητή του σκάφους που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες», αναφέρει και καταλήγει: «Είμαστε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή για την παροχή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με το τραγικό αυτό περιστατικό οικοδομώντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και εμπειρίας, ώστε να αποφεύγονται είτε τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις, είτε τυχόν πρώιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αμφίβολη πληροφόρηση». 





Συνήγορος του Πολίτη: Ουσιαστική έρευνα για τις καταγγελίες 

Σημειώνεται πως την Τετάρτη και ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε ουσιαστική διερεύνηση όλων των καταγγελιών για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών. «Στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, ο πλήρης εσωτερικός έλεγχος μέσω ένορκης διοικητικής εξέτασης δεν δυσφημίζει το Λιμενικό Σώμα ούτε παραγνωρίζει τις πολλές περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν κατά την παράνομη μεταφορά τους από θαλάσσης. Αντίθετα, θωρακίζει την υπηρεσία και το κύρος της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πρακτικών που, αν ισχύουν, πρέπει να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τα συνεχώς διογκούμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των αιτούμενων ασύλου ή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεδομένης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζει ενδελεχώς κάθε υπόθεση σοβαρής καταγγελίας παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους επίμαχους τομείς διοικητικής δράσης και να κοινοποιεί ικανοποιητικά πορίσματα ελέγχου στην κοινή γνώμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου