Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΛΑΒΡΟΦ: Η ΔΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΕΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

kartesios
Να παραμερίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και να σκεφθούν το συμφέρον του ουκρανικού λαού, κάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης και επιμένοντας ότι στόχος των κινήσεων της Μόσχας είναι η προστασία των πολιτών της στη Ουκρανία.

«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού» δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός, ο οποίος αργότερα τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του.

«Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα.

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ειπώθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή» επανέλαβε, καλώντας όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ παραλλήλισε τους ουκρανούς ακτιβιστές με τους σύρους εξεγερμένους, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως σημαντικό να αποστασιοποιηθούμε από τους εξτρεμιστές που προσπαθούν παράνομα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, τροφοδοτώντας τη βία και την τρομοκρατία».

Ο Λαβρόφ είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι αυτή η αποστασιοποίηση και η αρχή της μη υποστήριξης της αλλαγής καθεστώτος διά της βίας μπορεί να εφαρμοστεί στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, η Δύση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν
Με αποπομπή από την G8 απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία λόγω Κριμαίας
Αυτομόλησε ο αρχηγός του Ναυτικού της Ουκρανίας
Ομπάμα καλεί Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διαμηνύσει ότι η Μόσχα δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά επισημαίνει πως το «ναι» της ρωσικής Βουλής στην ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία αποσκοπούσε στο να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού Κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση έχει στόχο πρωτίστως να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

«Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας» δήλωσε ο Καρασίν σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

Ο ίδιος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8. «Υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό» είπε.

Όσον αφορά στην απόφαση της Ανω Βουλής να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Κριμαία, ο Καρασίν υποστήριξε πως «η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».

Το ενδεχόμενο πολέμου απέρριψε και η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο. «Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί» είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία.

«Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής στήριξης» δήλωσε ο Σιλουάνοφ στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

«Γίνονται διαβουλεύσεις, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος της ημέρας» είπε, χωρίς να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που μελετάται.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου