Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη
Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος και «κόκκινος» δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.
Στη σημερινή του συνέντευξη στο Newpost απαντά ότι το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες του Δήμου και προαναγγέλλει ότι θα προβεί άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, σε μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
Τον περασμένο μήνα, είχε πει σε μια ομιλία του: «Διαβάζω ότι δεν τηρούμε τη νομιμότητα. Το ερώτημα αν κάποιος υπακούει στο νόμο και το δίκαιο είναι αρχέγονο. Από την εποχή του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Ο καθένας υπακούει ανάλογα με τη συνείδησή του. Εμείς κάνουμε αυτό που είναι δίκαιο.» Η δήλωση του αυτή είχε προκαλέσει πολλά σχόλια. Σήμερα τον ρωτάμε και πάλι τι θα κάνει με τους «άδικους νόμους», όπως θεωρεί αυτούς του μνημονίου, και απαντά ότι θα συνεχίσει να είναι εναντίον τους.
-Είστε ο δήμαρχος με τον οποίο ασχολούνται περισσότερο από κάθε άλλον τελευταία, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
«Δεν είναι δική μου επιλογή. Εμείς προσπαθούμε απλώς να τηρήσουμε όσα είπαμε προεκλογικά στον κόσμο που μας στήριξε. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δήμο και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες».
-Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας για το θέμα που δημιουργήθηκε με το τραγούδι του ΕΑΜ που ακούστηκε στην παρέλαση του Δήμου σας, είπε ότι «Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες, τις ζωές και τους βασανισμούς άλλων» και ότι αυτό το στηλιτεύει.
«Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς ασχοληθήκαμε μόνο με το νόημα αυτής της ημέρας. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι δωσίλογοι στελέχωσαν το κράτος και οι αγωνιστές σέρνονταν στις φυλακές και στις εξορίες. Αναγνωρίσαμε την Εθνική Αντίσταση με 40 χρόνια καθυστέρηση και σήμερα, 30 χρόνια μετά, αμφισβητείται το δικαίωμα να ακούγεται μια μελωδία στην παρέλαση. Απομόνωσαν μία μελωδία ανάμεσα σε 25-26 άλλες. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν αυτά τα τραγούδια. Θυμάμαι τον πατέρα μου, ως πρόεδρο του παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης στο Χαλάνδρι, να καταθέτει στεφάνι υπό τους ήχους της φιλαρμονικής που έπαιζε τα τραγούδια του ΕΑΜ. Και τα προηγούμενα χρόνια ακούγονταν στο Χαλάνδρι, όταν ήταν δεξιοί οι δήμαρχοι. Γιατί αυτή η ευαισθησία τώρα, ας αναρωτηθούν κάποιοι».
-Στην παρέλαση επίσης δεν καθίσατε στην εξέδρα των επισήμων, όπως συνηθίζεται να κάθονται οι δήμαρχοι. Γιατί;
«Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής προτιμήσαμε να είμαστε στο πεζοδρόμιο μαζί με όλους τους άλλους πολίτες. Στην εξέδρα ανεβάσαμε την φιλαρμονική. Αυτός ήταν ένας συμβολισμός γιατί θέλαμε ο πολιτισμός να είναι στο επίκεντρο».
-Κατηγορείστε από την κυβέρνηση ότι αρνείστε να παραδώσετε τα στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων και ελέγχεστε ως « ύποπτος για τέλεση των αδικημάτων της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος».
«Απλώς εφαρμόζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, την ίδια απόφαση που είχε πάρει και με την προηγούμενη δεξιά δημοτική αρχή. Ο νόμος είναι εντελώς παράλογος και αντισυνταγματικός και γίνεται επιλεκτική εφαρμογή των ελέγχων. Μόνο 10 δήμοι στους 325 ελέγχονται, ενώ υπάρχουν άλλοι που έχουν διπλάσιους νομιμοποιημένους από το νόμο Παυλόπουλου υπαλλήλους».
-Και τι θα κάνετε με αυτό το θέμα;
«Δεν θα τους δώσουμε το άλλοθι για να απολύσουν 6.500 ανθρώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το 15% προς απόλυση είναι εντελώς παράλογο. Πρόκειται για προκρούστια κλίνη. Δεν ανταποκρίνεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης».
-Τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών τον αρνείστε;
«Όχι, ο έλεγχος για τα πλαστά πιστοποιητικά συνεχίζεται. Είναι μία αυτοτελής διαδικασία. Δεν εμποδίστηκε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί κάποιο πλαστό πιστοποιητικό».
-Τον άλλον έλεγχο γιατί τον εμποδίζετε;
«Επιχειρείται αλλαγή των κριτηρίων του νόμου Παυλόπουλου. Πάνε να ρίξουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους που έκαναν ότι έλεγε ο νόμος. Δεν μπορεί να μην έχει ευθύνες ο δήμαρχος που τους προσέλαβε, το δημοτικό συμβούλιο, το υπηρεσιακό που ενέκρινε τους φακέλους, το ΑΣΕΠ που τους εξέτασε, η Βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣΤΕ και να ρίχνουν την ευθύνη μόνο στους εργαζόμενους».
-Με την καθαριότητα τι κάνετε; Προσλάβατε καθαρίστριες ή πήρατε ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού;
«Εμείς θα υπερασπιστούμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιωτικές εταιρείες δεν έχουμε, ούτε θα πάρουμε. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε προσλήψεις, μόνο συμβασιούχους μπορούμε να πάρουμε. Σήμερα ο Δήμος έχει 200 εργαζόμενους λιγότερους από ότι είχε το 2009. Συνταξιοδοτήθηκαν 150 και άλλοι 50 απολύθηκαν (φύλακες, καθαρίστριες, δημοτική αστυνομία). Είχαμε 9 παιδικούς σταθμούς και τώρα έχουμε 4 γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Από 790 παιδιά που είχαν οι παιδικοί σταθμοί το 2009 σήμερα έχουμε 365 γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλα παιδιά, αφού δεν έχουμε προσωπικό να τα φροντίσει. Η καθαριότητα του Δήμου δουλεύει με το 1/3 του προβλεπόμενου προσωπικού».
-Τι περιθώρια έχετε για την άσκηση μιας άλλης πολιτικής στο δήμο;
«Δεν έχουμε αυταπάτες. Υπάρχουν όρια. Μπορούμε όμως να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες. Στο Χαλάνδρι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μειώσεις δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση , ώστε να πέσει μεγαλύτερο βάρος σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν».
-Πότε θα το κάνετε αυτό;
«Στα μέσα του Νοεμβρίου που θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2015».
-Με τους άδικους νόμους, όπως θεωρείτε ότι είναι αυτοί του μνημονίου, τι θα κάνετε;
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενάντιά τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου