Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ντομπρόβσκις: "ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ"


- "Εχουν βρεθεί τα μέτρα για το κενό στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας"
- Μαξίμου: Θέλουμε συμφωνία όχι τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης
- WSJ: Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει ακόμη και μήνες
- «Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν όλοι προσπάθεια για συμβιβασμό» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για την Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι σε καλή πορεία. Ωστόσο αποκάλυψε ότι «υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, αλλά έχουν εντοπιστεί τα μέτρα που θα το καλύψουν». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «τα κενά μπορούν να καλυφθούν άμεσα».
Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις «αυτό που μένει είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο κάνει πιο μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Επιτροπή». Για να καταλήξει: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται από φέτος επιτέλους σε πορεία ανάκαμψης. Είναι κρίμα να μην κάνουμε το τελευταίο βήμα για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά».
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την Ελλάδα, σήμερα το απόγευμα, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες».
«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών, εφ' όσον όλες οι πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και πολλές από τις δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους» τόνισε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τη λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
«Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες» πρόσθεσε. «Στο δεύτερο ήμισυ του 2016 η ανάπτυξη έχει επανέλθει και έχει αυξητικές τάσεις. Αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 2,7% το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε σωστή πορεία. Οι προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν χθες, αποτυπώνουν αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μειώνεται η ανεργία παρ' ότι συνεχίζει να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Σε ότι αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το 2016 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το στόχο διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος, (σύμφωνα με το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας) και θα καλύψει και τον στόχο για το 2017, με 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε.
Η υλοποίηση ήταν πάντα η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδος
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις «η υλοποίηση ήταν πάντα η Αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών προγραμμάτων». Γι αυτό και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να μην επαναπαυθούν». Αναγνώρισε ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πέρασαν πολλοί νόμοι στη Βουλή, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων στοιχείων.
Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια, είναι οι δύο τομείς στην υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο.
Αναγνώρισε ότι «υπάρχει συνέπεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και έχει επιτευχθεί πρόοδος από τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015».
«Τονίζω», πρόσθεσε, «ότι οι ελληνικές αρχές από την αρχή του προγράμματος έχουν εφαρμόσει περίπου 200 μέτρα και αρκετά μέτρα τα οποία καταγράφονται και πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. (...) Είναι καίριας σημασίας όλοι οι εταίροι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να φθάσουμε στο στόχο μας».
«Αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα θετικά μηνύματα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε την εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη να επανέλθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι απαιτήσεις που θα επιτρέψουν και στο ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά ζητώντας από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο» ανέφερε.
Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε τέλος ότι στις 23 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα μέτρα τα οποία είχαν περάσει το Δεκέμβριο από το Eurogroup.
«Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ωρίμανσης του χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2016, που θα συνεχίσει να τρέχει παράλληλα με τη Συμφωνία» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου
Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «έθαβε» τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για λύση ως τις 20 Φεβρουαρίου.
«Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Επεσήμανε μάλιστα ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Μαξίμου: Θέλουμε συμφωνία όχι τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης
Απαντώντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν πως «ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς να πει ο πρόεδρος του Eurogroup σε μια τέτοια φάση».
Προσέθετα δε πως «το θέμα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία και όχι το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης».
WSJ: Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει ακόμη και μήνες
Σε άρθρο της η Wall Street Journal εξάλλου, προέβλεψε ότι η άρνηση της Αθήνας να υποχωρήσει στην τελευταία πρόταση λιτότητας των δανειστών ουσιαστικά εξαφανίζει τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία αυτόν τον μήνα.
Και αυτή η απόφαση, για αναζήτηση καλύτερων όρων, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα «σέρνονται» για εβδομάδες, ή και μήνες, πριν πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση, συνεχίσει η Wall Street Journal. «Η προοπτική μίας μακράς αντιπαράθεσης αναβιώνει τη νευρικότητα των αγορών για πιθανό Grexit», γράφει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.


http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2017/02/blog-post_83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου