Με καρατόμηση υπουργού και σημειώσεις ονομάτων σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας που αμφισβητούν το νέο αμερικανικό δόγμα του «πολέμου κατά του Ισλάμ» αντιδρά η προεδρία Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους «αντιφρονούντες», εν μέσω του νέου κύματος διαμαρτυριών εναντίον του εντός και εκτός ΗΠΑ.
Αφορμή για τη νέα «αφύπνιση» κατά του Τραμπ, λίγες μόλις μέρες μετά το πρώτο κύμα διαδηλώσεων, με αφορμή την ορκωμοσία του, αποτέλεσε το προεδρικό διάταγμα που περιορίζει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες προερχόμενους από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του διατάγματος πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις όπως στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, καθώς και σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, όπου έγιναν πορείες στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί μεν την κίνησή της να προσκαλέσει τον νέο αμερικανό πρόεδρο σε πρώτη συνάντηση, ταυτόχρονα όμως και να πάρει αποστάσεις από την πολιτική του.
«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησής τους, αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τ. Μέι. Το Σάββατο, μια μέρα μετά τη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο, η Μέι είχε αρκεστεί στο σχόλιο ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την προσφυγική πολιτική που ακολουθούν. Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε την Κυριακή ότι ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών να παρέμβουν προς τους αμερικανούς ομολόγους τους. Προηγουμένως, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι: «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών».
To διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες «για λόγους εθνικής ασφάλειας», οδήγησε στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων, την ώρα που έφταναν σε αμερικανικά αεροδρόμια. Πρακτική που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Εν μέσω του χάους και της θύελλας αντιδράσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, δέκα μέρες μετά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπός του.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «τον βαθμό κινητοποίησης» στη χώρα. Ο Τραμπ απάντησε με Tweet και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική του, ενώ επιτέθηκε και στον προκάτοχό του: «Τώρα έχουν έναν Ομπάμα για υπουργό Δικαιοσύνης» έγραψε. Εντωμεταξύ, σε μια κίνηση επίδειξης πυγμής, απέλυσε την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, επειδή αμφισβήτησε τις κινήσεις του στο μεταναστευτικό και την πολιτική επανεισόδου στις ΗΠΑ.
Είπε μάλιστα ότι «πρόδωσε» την Υπηρεσία της επειδή δεν δέχτηκε να υποστηρίξει το διάταγμά του για το μπλόκο, κάτι που είναι η κεντρική προτεραιότητα της προσωρινής αντικαταστάτριάς της, η οποία ορίστηκε αμέσως. Από την πλευρά της, η νέα πρέσβειρα του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλεϊ, εκτόξευσε ευθείες και σαφείς απειλές προς όσους τολμήσουν να αντιταχθούν στο νέο αμερικανικό δόγμα. «Οι ΗΠΑ θα δείξουν την ισχύ τους στους κόλπους του ΟΗΕ» είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού. Αναφερόμενη μάλιστα σε εκείνους που δεν υποστηρίζουν την προεδρία Τραμπ τόνισε: «Σημείωνουμε τα ονόματά σας».
Η νέα προεδρία των ΗΠΑ θέτει ως κεντρικό της δόγμα τον πόλεμο στο Ισλάμ, συνδέοντάς το με την τρομοκρατία, την οποία παρουσιάζει ως το σοβαρότερο πρόβλημα και τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και τη Δύση. Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Ισλάμ στην προπαγανδιστική του ρητορική για να τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό του, διαμηνύοντας ταυτόχρονα δεν θα ανεχτεί κανενός είδους αντίλογο. Η πολιτική του έχει ολέθριες συνέπειες για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, οι οποίοι στιγματίζονται στο σύνολό τους, παρόλο που πολλοί από αυτούς έδωσαν και τις ζωές τους στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Επίσης, ολέθριες είναι οι συνέπειες και για την κοινωνική πλειοψηφία στις ΗΠΑ, που θα δει τα όποια δικαιώματα κατάφερε να περισώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης, χάρη στο κίνημα Occupy, να ξηλώνονται, ελέω τρομοϋστερίας.
Ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι προστατεύει την πατρίδα. Στην πραγματικότητα, η πολιτική του δεν έχει κανένα αποτέλεσμα πέρα από την ψυχολογική επίδραση στο εκλογικό σώμα που τον έφερε στην προεδρία. Αντίθετα, καταστροφικές είναι οι συνέπειές της στην ενίσχυση του θρησκευτικού και εθνικού φανατισμού, απειλώντας να ανάψει τις φλόγες της οργής, της βίας και του πολέμου, όχι μόνο στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ξενοφοβικός εθνικιστικός εξτρεμισμός, ως ο καθρέφτης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού των τζιχανιστών και της Αλ-Κάιντα είναι προφανές ότι αποκτά έδαφος στη Δύση.
Αν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του καταφέρουν να εφαρμόσουν το δόγμα τους, φυσικά οι χαμένοι δεν θα είναι οι τρομοκράτες, αλλά η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στις ελίτ που τους υποστηρίζουν. Το ελπιδοφόρο κίνημα που γεμίζει τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ, αλλά και άλλων μητροπόλεων του κόσμου, θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να αποκτήσει την απαιτούμενη δυναμική για να τους σταματήσει.
https://www.kommon.gr/v/801-oi-ipa-sti-dini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου