Ο Aνδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στη Xίο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του Γεώργιος, ως Γενικός Διοικητής Aιγαίου της κυβέρνησης του Eλευθερίου Bενιζέλου. Mητέρα του ήταν η Σοφία Mινέικο, μια δραστήρια γυναίκα, με προοδευτικές ιδέες, πολωνικής καταγωγής, από την πλευρά του πατέρα της.
1920
Η οικογένεια Παπανδρέου ζει έντονα όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής καθώς ο Γεώργιος που συμπορεύεται με τον Βενιζέλο, επιθυμούσε να εκτεθεί στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Λέσβου. Τελικά , υπέβαλε υποψηφιοτητα ως ανεξάρτητος Φιλελεύθερος και στην αναμέτρηση της 1ης Nοεμβρίου, ήρθε πρώτος επιλαχών. Ο Bενιζέλος έχασε τις εκλογές και ο Γεώργιος Παπανδρέου, για να αποφύγει τις διώξεις από τους φιλοβασιλικούς, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Kωνσταντινούπολη.
1921
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπανδρέου δημοσιεύει το άρθρο του «ο Βασιλευς και το Έθνος» για το οποίο του επιβάλλεται 18μηνη φυλάκιση. Στη φυλακή τον επισκέπτονταν μέρα παρά μέρα η σύζυγός του, Σοφία με τον μικρό Ανδρέα.
1922
Τον Ιούλιο του 1922 υπήρχε μεγάλη έξαψη στα πολιτικά πάθη. Η συμπαράταξη του Γεωργίου Παπανδρέου με τους βενιζελικούς ενάντια στο αυταρχικό βασιλικό καθεστώς αλλα και η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και ιδεών με την επιχειρηματολογία του στη Δίκη της Λαμίας οδήγησαν σε απόπειρα κατά της ζωής του στην Μυτιλήνη Ο Ανδρέας Παπανδρέου βίωσε ως νήπιο αυτή την κατάσταση και οι πρώτες αναμνήσεις από τον χτυπημένο πατέρα εντυπώθηκαν έντονα στην παιδική ψυχή του.
Υπερασπίστηκε τον Αλέξ. Παπαναστασίου για τη δημοσίευση του Δημοκρατικού Μανιφέστου
1923
Ο Γεώργιος Παπανδρέου διορίζεται Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σ. Γονατά. Η οικογένεια Παπανδρέου είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα στην Κυψέλη.
1924
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγγράφηκε στην Α' τάξη της σχολής Αηδονοπούλου όπου φοίτησε έως το 1926.
1925
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Α. Μιχαλακόπουλου. Αντιτάχθηκε στη δικτατορία Πάγκαλου και εκτοπίστηκε στο Ναύσταθμο και στη Νάξο.
1927
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρακολουθεί μαθήματα της Γ' και Δ' Δημοτικού στο σπίτι.
1928
Ο Γεώργιος χωρίζει με τη Σοφία και ο δεσμός του με την ηθοποιό Κυβέλη επισημοποιήθηκε με γάμο, από τον οποίο θα αποκτήσουν το δεύτερο γιό του Γιώργο.
1929
Η Σοφία Μινέικο εγκαταστάθηκε με τον γιο της στο Ψυχικό και ο Ανδρέας παρακολουθεί την Ε' και ΣΤ' Δημοτικού στο νεοσύστατο Κολέγιο Αθηνών. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αναλαμβάνει Υπουργός Παιδείας για 30 μήνες.
1931
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρακολουθεί τις τάξεις Α'-Ε' Γυμνασίου στο Κολλέγιο Αθηνών και αρχίζει να έχει τα πρώτα του πολιτικά ερεθίσματα, διαβάζοντας Σοσιαλισμό και Μαρξισμό. Επίσης, συμμετέχει με διηγήματα και ποιήματά του στο μαθητικό περιοδικό ‘Ο Αθηναίος' .
1934
Ο Ανδρέας μαζί με τους συμμαθητές του Πάρι Kωνσταντινίδη, Λευτέρη Aδάμ και Γιώργο Σκιαδαρέση εκδίδουν το περιοδικό «Ξεκίνημα», όπου δημοσίευσαν και πολλά μαρξιστικά κείμενα. H εφημερίδα « Εστία» αντέδρασε, απαιτώντας τον εξοβελισμό του Ανδρέα Παπανδρέου από την ελληνική κοινωνία, γιατί «θα καθίστατο επικίνδυνος για τη χώρα». Το υπουργείο Παιδείας διέταξε ανακρίσεις και οι «παρεκτραπέντες» μαθητές τιμωρήθηκαν με διαγωγή “επίμεμπτο” στο ενδεικτικό της Γ΄ Γυμνασίου.
1935
Οι φιλομοναρχικοί ανατρέπουν την κυβέρνηση Τσαλδάρη. καταλύεται η Ελληνική Δημοκρατία και αποκαθίσταται το καθεστώς της Βασιλείας. Ο Κονδύλης χρίζεται προσωρινά Αντιβασιλεύς . Ο Γεώργιος Παπανδρέου εξορίζεται στην Μύκονο. Ο Ανδρέας, μαθητής της E ΄ Γυμνασίου, αντιδρά με το τύπωμα πολυγραφημένων προκηρύξεων υπέρ της Δημοκρατίας. Οι προκηρύξεις κατασχέθηκαν από το διευθυντή του Κολεγίου πριν διανεμηθούν.
1936
Στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς θα επιβάλει ένα ανελεύθερο καθεστώς σύμφωνα με τα φασιστικά πρότυπα της Ευρώπης.
O Ανδρέας Παπανδρέου, που έχει εγγραφεί για να παρακολουθήσει την τελευταία τάξη στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχίζει μια προκύρηξη που ανήγγειλε το πραξικόπημα στην πλατεία του Ψυχικού και συλλαμβάνεται. Ήδη, είχε αρχίσει να αναμιγνύεται με τροτσκιστικούς κύκλους.
1937
Ο Γεώργιος Παπανδρέου εξορίζεται στα Κύθηρα και στην Άνδρο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγγράφηκε στη Νομική ενώ παράλληλα συνέχιζε να αναπτύσει αντικαθεστωτική δράση.
1939
Οργάνωσε μια αντιστασιακή ομάδα και δούλεψε σε κοινό μέτωπο μαζί με τροτσκιστές, αλλά τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει την σύλληψη. Προς το τέλος της άνοιξης του 1939 η Ασφάλεια του Μανιαδάκη που τον παρακολουθούσε τον συνέλαβε για αντικαθεστωτική δράση, τον βασάνισε και τελικά τον απελευθέρωσε.
1940
Τον Μάιο του 1940, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναχώρησε από τον Πειραιά με προορισμό την Ν. Υόρκη. Τον Οκτώβριο αρχίζει μεταπτυχιακό στο τμήμα οικονομικών του Χάρβαρντ, ενώ για να καλύψει τα έξοδα του, βρήκε δουλειά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.
1941
7 Φεβρουαρίου, παντρεύεται με την Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Ρασσιά.
1942
Μετά τις σπουδές οικονομίας και φιλοσοφίας, εργάζεται ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης διδάσκοντας Αρχές Πολιτικής Οικονομίας πλένοντας παράλληλα τζάμια για να εξασφαλίζει τα έσοδά του .
1943
Ξεκινά τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: “ The scope and location of the entrepreneurial function ” , Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
1946
Ο Ανδρέας ήταν υφηγητής στο Χάρβαρντ και δίδασκε το εισαγωγικό μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας.
1947
Ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίζεται επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1949
Το Σεπτέμβριο ο Ανδρέας Παπανδρέου δημοσιεύει το πρώτο άρθρο του στο έγκριτο περιοδικό American Economic Review με τίτλο « Marketing Structure and Monopoly Power ».
1950
Ο Ανδρέας Παπανδρέου διδάσκει ως επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν και το Δεκέμβριο δημοσιεύει στο περιοδικό « Economic Journal » το άρθρο « Economics and the Social Science ».
1951
Ο Ανδρέας παίρνει διαζύγιο από τη Χριστινα Ρασσιά και παντρεύεται τη Μαργαρίτα Τσαντ από το Ιλλινόις, με την οποία θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά, το Γιώργο, τη Σοφία, το Νίκο και τον Ανδρέα. Επιστρέφει στο Παν/μιο της Μινεσότα.
1952
Συνεχίζει την συγγραφική του δραστηριότητα. Δημοσιεύει “ Some Basic Problems in the Theory of the Firm ” (Ορισμένα βασικά προβλήματα στη θεωρία των εταιρειών ), συμβολή στο v 2 ο τ. του Survey of Contemporary Economics .
Και το Types of Emperical Relevance in Modern Economics (Τύποι Εμπειρικής Σημασίας στα Σύγχρονα Οικονομικά), στο Economia Internazionale
1953
Στις 6 Μαΐου ο Γεώργιος Παπανδρέου ανέλαβε τη συναρχηγία του κόμματος Φιλελευθέρων μαζί με τον Σοφ. Βενιζέλο, συνειδητοποιώντας την ανάγκη για ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων. Ο Ανδρέας επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Μαργαρίτα, και έμεινε δύο μήνες στην Ελλάδα, παρόλο που καταλάβαινε την επιθυμία του πατέρα του να τον έχει κοντά του.
Δημοσιεύει άρθρο στο βιβλίο An Introduction to Social Science: Personality, Work, Community .
1954
Δημοσιεύει το Competition and its Regulation , με τον J . T . Wheeler και το “ An Experimental Test of a Proposition in the Theory of Choice ” στο Consumer Behavior , Testing Assumptions Underlying Economic Predictions ( Δοκιμή Υποθέσεων που στηρίζουν οικονομικές προβλέψεις ) , με τον Ο . Ε . Brownlee , στο Business News Notes , Πανεπιστήμιο της Μινεσότα .
1955
Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.
1956
Δημοσιεύει το Concentration and Public Policy (Συγκεντρωτισμός και Δημόσια Πολιτική) , στο Iowa Business Digest και “ The Economic Effect of Trademarks ” (Οικονομική επίδραση των εμπορικών σημάτων) στο California Law Review . Κοσμήτωρ του Οικονομικού Τμήματος του Παν/μίου της Καλιφόρνιας.
1957
Σύμβουλος στην αντιμονοπωλιακή διεύθυνση του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Δημοσιεύει A Test of a Stochastic Theory of Choice , monograph, U of California, Publications in Economics , v. 16, no. 1
1958
Δημοσιεύει το επιστημονικό του έργο - Economics as a Science.
1959
Στις αρχές του 1959 ο Aνδρέας Παπανδρέου, έρχεται στην Eλλάδα με υποτροφία από τα Iδρύματα Γκουγκενχάιμ και Φουλμπράιτ, για να πραγματοποιήσει μια έρευνα πάνω στην ελληνική Οικονομία και να αξιολογήσει τις προοπτικές της. Tην άνοιξη της ίδιας χρονιάς ο τότε πρωθυπουργός Kων. Kαραμανλής του πρότεινε τη θέση του Οικονομικού Συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας και την οργάνωση ενός Kέντρου Οικονομικών Eρευνών στην Eλλάδα. Mε τη λήξη των υποτροφιών, αναχώρησε για τις Hνωμένες Πολιτείες, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πάνω στο πλοίο, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Kων. Kαραμανλή. Δημοσιεύει το άρθρο “ Risk ” ( Ανάληψη κινδύνου ) για την Encyclopedia Britannica , το Explanation and Prediction in Economics (Εξήγηση και Πρόβλεψη στα Οικονομικά) , στο Science .
Δημοσιεύει τα Macroenomics Models and Economic Policy (Μακροοικονομικά Πρότυπα και Οικονομική Πολιτική) , στο Archive of Economic of Social Sciences , τομ. 39, Τμηματικές Δομές των Κανονιστικών Οικονομικών με τον Α. Α. Λάζαρη στις Σπουδές, τομ. 9 και « Η Αμερικανική Δημοκρατία και το Μέλλον της»
1960
Δημοσιεύει το Il Corso del Pensiero Economico (Η Πορεία της Οικονομικής Σκέψης) , στο Rivista Internazionale di Scienze Economiche e Commerciali . Επίσης, την ελληνική έκδοση του « Η Οικονομία ως Επιστήμη » , τη μονογραφία « Η Πορεία της Οικονομικής Σκέψης » , ΑΣΟΕΕ, Αθήνα και το “ Linear Programming : New Tool for National Decision ” (Γραμμικός προγραμματισμός: Ένα νέο όργανο για εθνικές αποφάσεις) and « Ημερήσια διάταξη για μια πολιτική οικονομικής ανάπτυξης » , Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή , Πειραιάς.
1961
Στις 15 Iανουαρίου 1961 η οικογένεια Παπανδρέου επέστρεψε στην Eλλάδα και εγκαταστάθηκε στο Ψυχικό. Ο Ανδρέας αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος του ζητά συνάντηση προκειμένου να επηρρεάσει τον πατέρα του Γεώργιο για το εκλογικό σύστημα.
Στις 29 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν οι εκλογές που έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας» . Συμπαραστέκεται στον Γεώργιο, που δεν αναγνώρισε ως γνήσιο το εκλογικό αποτέλεσμα, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης K αραμανλή.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί ένα προγραμματισμένο ταξίδι στις H Π A για να παρακολουθήσει τη συνέλευση του Συνδέσμου Αμερικανικής Οικονομίας στη Ν. Υόρκη. Επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο, όπου είχε συζητήσεις με αξιωματούχους-συνεργάτες του προέδρου Tζον Kένεντι, στους οποίους και επεσήμανε την ανάμιξη της CIA στα ελληνικά πράγματα.
1962
Επιστρεφει με άδεια από το ΚΟΕ στο Μπέρκλεϋ και δημοσιεύει τα A Strategy for Greek Economic Development (Στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος) ( KOE ); Fundamentals of Model Construction in Macroeconomics (Βασικές αρχές της κατασκευής προτύπου στη μακροοικονομία) ( KOE ).
1963
Ο Α.Π. επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να αναμιχθεί με την πολιτική, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του, αλλά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 63 δεν πολιτεύεται . Η Ένωση Κέντρου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 42, 04% και 138 έδρες και ακολουθούν η EPE με 39, 7% και 132 έδρες, η E Δ A με 14, 54% και 28 έδρες, και το κόμμα των Προοδευτικών του Σπ. M αρκεζίνη με 3, 74% και 2 έδρες. H κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου αρνείται να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της Αριστεράς και παραιτείται στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ προκηρύσσονται εκλογές για τις 16 Φεβρουαρίου 1964
Δημοσιεύει το Theory Construction and Emperical Meaning in Economics (Κατασκεύη Θεωρίας και Εμπειρική Ερμηνεία στα Οικονομικά) , στο American Economic Review , Μάιος 1963.
1964
H Ένωση Κέντρου θριάμβευσε στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας το 52, 72% των ψήφων και 171 έδρες ενώ ακολουθούσαν ο συνασπισμός EPE - K όμματος Προοδευτικών απέσπασε 35, 26% και 107 έδρες, και η E Δ A με 11, 8% και 22 έδρες.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε το υπουργείο Προεδρίας . Συγκρούεται με την Αμερικανική πρεσβεία για τις εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής», αλλά και με τους κύκλους της Αυλής για τη διοίκηση του «Δημόκριτου». Στις 5 Μαρτίου, πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και την επομένη, ορκίζεται βασιλιάς ο 24χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος. Στις 6 Ιουνίου τοποθετείται στο υπουργείο Συντονισμού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Στ. Στεφανόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 24 Ιουνίου ο Γεώργιος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Kωστόπουλο και τον αναπλ. υπουργό Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, φτάνει στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο T ζόνσον και άλλους Αμερικανούς παράγοντες για το Κυπριακό .
Στις 19 Νοεμβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από την κυβέρνηση. Επισκέπτεται την Κύπρο.
1965
Τον Απρίλιο ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε μία μεγάλη περιοδεία στη Θεσσαλία επικεφαλής ομάδας βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, για να αποκτήσει μία απευθείας επαφή με το λαό
Στις 29 Απριλίου επανήλθε στην κυβέρνηση και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.
Οι Παπανδρέου πλήττονται από ομαδικά πυρά, κατηγορούμενοι για οικογενειοκρατία, νεποτισμό και κληρονομική αρχηγία του κόμματος .
Στις 7 Ιουλίου ο Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει στον ανακριτή για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και δηλώνει: “ Η εσκεμμένη ανάμιξη του ονόματός μου στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αποτελεί μια όψη της σκευωρίας που έχει σαν σκοπό τη συσκότιση του μεγάλου πολιτικού θέματος της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας ”.
Στις 15 Ιουλίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θα εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, μη αποδεχόμενος την απομάκρυνση του Γαρουφαλιά από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης Ο Κων/νος ορκίζει κυβέρνηση από ‘αποστάτες' βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.
Στις 22 Δεκεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παρασκευοπούλου, μετά από μυστική συμφωνία του Γεωργίου Παπανδρέου με τον Παν. Κανελλόπουλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ο Ανδρέας δημοσιεύει δυο μονογραφίες - A New Economic Policy for Greece (Μια νέα οικονομική πολιτική για την Ελλάδα) και Economic Development , Balance of Payments and Industrialization Policy (Οικονομική ανάπτυξη ,πολιτική ισορροπίας μεταξύ αμοιβών και βιομηχανοποίησης).
1966
Εκφράζει την αντίθεσή του στην ψήφο εμπιστοσύνης της Ε.Κ. στην κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, αλλά αποφασίζει να συμπλεύσει με τις επιλογές του Γεωργίου για να μην διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος.
Δημοσιεύει το « Δημοκρατία και Εθνική Αναγέννηση ».
1967
Ζητείται η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Παπανδρέου και Παύλου Βαρδινογιάννη, προκειμένου να απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορία για πράξεις «εσχάτης προδοσίας» .
Στις 21 Απριλίου, με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη, οδηγήθηκε στο Γουδί και την επομένη μέρα, μαζί με το Γιάννη Αλευρά, μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο “ΠΙΚΕΡΜΙ”. Εκεί συναντήθηκαν και με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου περιορίστηκε καταρχήν στο Πικέρμι και μετά στο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ τελικά τον έθεσαν “κατ' οίκον περιορισμό” στο Καστρί.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταφέρθηκε στις 10 Μαϊου στις φυλακές Αβέρωφ όπου κρατήθηκε απομονωμένος από τους άλλους κρατούμενους. Η σύζυγός του, Μαργαρίτα, κινήθηκε δυναμικά για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας για την απελευθέρωση του .
Κάτω από διεθνείς πιέσεις, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος την παραμονή των Χριστουγένων, με αμνηστία του Παπαδόπουλου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, επισκέφτηκε μαζί με την οικογένειά του, τον πατέρα του στο Καστρί, ο οποίος επέμεινε να διαφύγει ο Ανδρέας στο εξωτερικό, να συνεχίσει από εκεί τον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
1968
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ταξίδεψε στις 16 Ιανουαρίου για το Παρίσι με διαβατήριο που του παρέδωσε προσωπικά ο υπουργός Εσωτερικών, Στ. Παττακός.
Στις 16 Μαρτίου ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε την πρώτη του πολιτική δήλωση μετά την επιβολή της δικτατορίας και στις 21 του ίδιου μήνα κατήγγειλε στους ξένους ανταποκριτές τους στρατιωτικούς και ζήτησε την επίσημη απομόνωση τους μέσα από ηχογραφημένο διάγγελμα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε δεκτός στη θέση καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του.
T ο M άρτιο, από τη Σουηδία, ανήγγειλε και την ίδρυση του Πανελλήνιου A πελευθερωτικού K ινήματος (Π. A . K ), την αντιδικτατορική οργάνωση που αποτέλεσε τον πρόδρομο του Π A ΣΟ K . Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου είχε επαφές με πανεπιστημιακούς αλλά και πολιτικούς κύκλους. Μίλησε στο Σύνδεσμο «Αμερικανοί για Δημοκρατική Δράση» και επισκέφθηκε το Καπιτώλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο και κατάφερε να αποσπάσει τη δήλωση του Ρόμπερτ Κέννεντι, ότι αν γινόταν πρόεδρος θα διέκοπτε αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο καθεστώς.
Στις 23 προς 24 Οκτωβρίου ο Γεώργιος Παπανδρέου εισάγεται στον Ευαγγελισμό με γαστρορραγία. Στις 29 Οκτωβρίου προς 30 επιδεινώνεται η υγεία του και χειρουργείται. Την 1η Νοεμβρίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου και θα μετατραπεί στην πρώτη μαζική εκδήλωση αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η οικογένεια Παπανδρέου απορρίπτει την πρόταση των δικτατόρων να γίνει η κηδεία “δημοσία δαπάνη”. Στην Ελλάδα έρχονται να συνοδεύσουν τον «Γέρο της Δημοκρατίας» στην τελευταία του κατοικία, η σύζυγος του Ανδρέα, Μαργαρίτα και τα παιδιά του Γιώργος και Σοφία. Ο Ανδρέας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, για να μη συλληφθεί.
1969
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Λονδίνο. Επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, όπου και θα εγκατασταθεί, στο Τορόντο, αποδεχόμενος θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ , και θα παραμείνει έως το 1974.
Το Νοέμβριο έδωσε τρεις διαλέξεις με προβληματισμούς πάνω στη Δημοκρατία, τη Βιομηχανική κοινωνία και την Ελευθερία στην εποχή των υπερδυνάμεων, οι οποίες αργότερα δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο με τίτλο: “Η Ελευθερία του Ανθρώπου”
Επίσης, δ ημοσιεύει το « Toward a Totalitarian World » (Προς ένα ολοκληρωτικό/μονοπωλιακό κόσμο.
1970
Τον Απρίλιο, η Ευρώπη ξεπέρασε τους δισταγμούς της και με την υποστήριξη των Σκαδιναβικών χωρών επιτεύχθηκε η αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ικανοποιημένος από την ευόδωση των προσπαθειών του, τόνισε ότι η απόφαση είχε τεράστια ηθική σημασία.
Δημοσιεύει το Cold - War Blocks and National Independence (Ο Ψυχρός Πόλεμος των Μπλόκ και η Εθνική Ανεξαρτησία) , στο Review of International Affairs , το Democracy at Gunpoint : The Greek Front , (Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα), το Planning and Freedom (Προγραμματισμός και Ελευθερία) , στο Review of International Affairs , Βελιγράδι, Una Tragedia Senza Machera (Μια Τραγωδία Χωρίς Μάσκα) , στο Il Ponte .
Παράλληλα συνέχισε τις περιοδείες με διαλέξεις και επαφές: Ιταλία, Η.Π.Α., Αγγλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Καναδά, Ελβετία.
1971
Περιοδείες Η.Π.Α. Καναδά, Σουηδία, Φιλανδία.
Δημοσιεύει “ Greece : An American Problem ” (Ελλάδα: Ενα Αμερικανικό Πρόβλημα) , Massachusetts Review , S ome Basic Issues in Development Planning (Μερικά Βασικά Θέματα στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό) , στο The Challenge , υπό την αιγίδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης, Winnipeg.
1972
Περιοδείες Η . Π . Α . και Ευρώπη .
Δημοσιεύει τα « Paternalistic Capitalism », “ Greece : Neocolonialism and Revolution ”, Monthly Review και The Multinational Corporation ( Η Πολυεθνική Εταιρεία ) , στο Canadian Forum και στο The Journal of Finance και στο The American Economist , Superpower Dynamics and the Outlook for the Mediterranean ( Η Δυναμική των Υπερδυνάμεων και η Προοπτική για τη Μεσόγειο ) , στο Information Paper No . 7, The Middle East : Five Perspectives , Proceedings of AAUG , Μπέρκλεϋ.
1973
Από τη Ρώμη στις 8 Αυγούστου, ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε τηλεγράφημα στη Διεθνή Αμνηστία, στο διεθνή σύνδεσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης σχετικά με την περίπτωση του Σπύρου Μουστακλή.
Τον Νοέμβριο, στην Αθήνα, μετά το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, ξεσπούν φοιτητικές διαδηλώσεις και ο Ανδρέας τις χαρακτήρισε σαν « αποφασιστική καμπή στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.
Δημοσιευει το . “ Woodward Lectures ” στο Πανεπιστήμιου British Columbia ( Καναδά ), επίσης ως μονογραφία - Economic Development – Rhetoric and Reality , “The Multinational Corporation” στο Canadian Forum “ Multinational Corporation and Empire ” στο Social Praxis :, “In Greece as in Cambodia” στο Monthly Review , “Superpower Dynamics and the Outlook for the Mediterranean”, στο The Middle East: Five Perspectives.
Μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου κατηγορεί ανοιχτά τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζουν την χούντα.
1974
Στις 6 Αυγούστου, στο Βίντερτουρ της Ελβετίας συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ που αποφάσισε την αυτοδιάλυση του.
Στις 16 Αυγούστου ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην E λλάδα και δήλωσε: «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην εξάρτηση από το Πεντάγωνο των H Π A και από το NAT Ο»
Στις 3 Σεπτεμβρίου ο A νδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Π A ΣΟ K διαβάζοντας την ομώνυμη διακήρυξη στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Κινγκ Τζόρτζ
Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου το Π A ΣΟ K έλαβε 666.806 ψήφους (13,58%) και εξέλεξε 12 βουλευτές. Ο ίδιος ο Ανδρέας κινδύνευσε να μη βγει βουλευτής, όταν στην Θεσσαλονίκη, όπου κατέβηκε υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μία μόνο έδρα.
Δημοσιεύσεις: “ The Metropolis - Periphery Polarity : A facet of imperialism (Η Πόλωση Μητρόπολης - Περιφέρειας: Μια Οψη του Ιμπεριαλισμού) στο Social Praxis ; Project Selection for National Plans (με τον U . Zohar ), “ Greece : The November Uprising ” ( E λλάδα: Η Εξέργεση του Νοέμβρη) , Monthly Review και Μ arxism : Looking Backward and Forward ( ( M αρξισμός: Κοιτάζοντας Προς το Παρελθόν και το Μέλλον) , στο Monthly Review , τομ. 26.
1975
Στις 28 Απριλίου ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Συρία, συνοδευόμενος από τους Τζοχατζόπουλο, Αλευρά, Βαλυράκη και Μιχαλόπουλο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του Μπάαθ και τον Ασαντ. Στην συνέχεια ταξίδεψε με τους Παπούλια και Αλευρά στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον Καντάφι, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου πίστευε ότι ένα ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να αναδειχθεί σε συντονιστή των κινημάτων της ευρύτερης περιοχή.
Δημοσιεύει το « Ιμπεριαλισμός και Οικονομική Ανάπτυξη ».
Στο Προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεσπά μεγάλη σύγκρουση με συνέπεια να χάσει αρκετά από τα ιδρυτικά του στελέχη και κυρίως εκείνους που προέρχονταν από την ΔΑ. Διαγράφηκαν μεταξύ άλλων οι Καράγιωργας και Κωνσταντόπουλος
Στη δίκη της Χούντας τον Αύγουστο του 1975, ο Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει εναντίον των Απριλιανών πρωταιτίων της κατάλυσης της Δημοκρατίας .
1976
Τον Αύγουστο ο Ανδρέας Παπανδρέου ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την “υπερβολικά ήπια” στάση της στην έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Σισμίκ -1”. Το Νοέμβριο πήρε πρωτοβουλία για τη συσπείρωση, συνεργασία και συντονισμό ενεργειών όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να αποτελεί εκλογικό μέτωπο ή να δεσμεύει το κάθε κόμμα χωριστά, στην προώθηση των στόχων του. Συμμετέχει στη Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστών Κομμάτων της Νοτιάς Ευρώπης στο Παρίσι και στη Διάσκεψη των Σοσιαλιστών Κομμάτων του Μεσογείου στην Μάλτα
Δημοσιεύει το « Η Ελλάδα στους Έλληνες ».
1977
Στις 8-10 Ιουλίου διεξήχθη η Πανελλαδική Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό πλαίσιο της οποίας έβαλε σε μιά τάξη την ιδεολογική αναστάτωση που επικρατούσε. Υιοθέτησε την «ανοιχτή δημοκρατική δράση» και την «εθνική λαϊκή ενότητα» ενώ ομάδα της Κ.Ε ανέλαβε να συντάξει τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής.
Σ τις εκλογές της 20ής N οεμβρίου το Π A ΣΟ K διπλασίασε τη δύναμή του με 1.300.025 ψήφους (25,34%) και με 93 έδρες στη B ουλή, και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν «Αλλαγή ή Συντήρηση».
1978
Τον Φεβρουάριο συγκλήθηκε η 2 η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάστηκε την πολιτική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και της Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης. Στις 18 του ίδιου μήνα ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Τίτο στο Χερτσεγκόβι της Αδριατικής.
Δημοσιεύει το “Confrontation and Coexistence ”, στο Monthly Review
1979
Τον Μάρτιο συνήλθε η 5 η Σύνοδος της ΚΕ με στόχο την οργάνωση του κινήματος. Στις δύο επόμενες Συνόδους θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τις εκλογές του 1977 και θα τεθεί το ζήτημα της Δημοκρατικής Πρόσκλησης.
Στις 28 Μαΐου υπογράφηκε η Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε ως ιστορική αναγκαιότητα ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ ντ' Εσταίν τόνισε ότι η «Ευρώπη ξαναβρίσκει σήμερα την Ευρώπη». Ο Ανδρέας Παπανδρέου απουσίασε από την τελετή, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του .
1980
7 η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκρίνεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο Λαός στην Εξουσία».
Τον Μάιο, ο Κων. Kαραμανλής εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης.
Τον Αύγουστο συναντήθηκαν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Ν. Ευρώπης και συζήτησαν τη συνεργασία τους στα πλαίσια της ΕΟΚ, τη διεύρυνση της Κοινότητας, το θέμα των εξοπλισμών καθώς και θέματα που αφορούσαν την διεθνή ύφεση και το μέλλον των χωρών της Μεσογείου.
Στις 21 Οκτωβρίου η κυβέρνηση Ράλλη αποφάσισε την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος από το οποίο είχε αποχωρήσει η χώρα το 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του και κατήγγειλε ως πραξικοπηματική την απόφαση.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μ. Βρετανία, όπου είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και με τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος, Μάικλ Φουτ.
Ο Γεώργιος Ράλλης κάνοντας την αυτοκριτική του για την ήττα στις εκλογές του 1981 έγραψε : « Η επιθυμία του κοινού για αλλαγή ήταν πολύ εντονότερη από όσο είχα υποπτευθεί. Και το χειρότερο είναι ότι η επιθυμία της αλλαγής εκδηλώθηκε προπαντός στις τάξεις εκείνες που τα τελευταία χρόνια πήραν το μεγαλύτερο μερίδιο από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα. ...Οφείλεται βέβαια το κακό αποτέλεσμα και στις φυσικές παραλείψεις ενός κόμματος που είναι στην εξουσία επτά χρόνια και στη διεθνή οικονομική ύφεση, που είχε τις επιπτώσεις της και στην Ελλάδα. Και τέλος στο προσωπικό λάθος μου να δεχθώ στους συνδυασμούς μας υποψηφίους που μας έδωσαν ένα χρώμα περισσότερο δεξιό, από όσο θα ήταν ανεκτό από τους κεντρώους ψηφοφόρους....»
1981
Συνέρχεται η 8 η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που εγκρίνει το «Συμβόλαιο με το Λαό». Προσχωρούν στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Μαύρος και ο Μ. Γλέζος. Στην εκλογική αναμέτρηση της 18ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 48% και 172 έδρες στη B ουλή και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 62 χρόνων.
Στις 22 Οκτωβρίου γίνεται η αναγνώριση της E θνικής A ντίστασης με το σχετικό νόμο να ψηφίζεται τον Aπρίλιο του 1982. Στις 8 Δεκεμβρίου ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα και εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες.
1982
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει «Μνημόνιο» στη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ζητώντας βελτιώσεις στους ορούς συμμετοχής της Ελλάδας.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ξεκινά με καταιγισμό νομοθετημάτων για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την αποκέντρωση, το σύστημα της υγείας, την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Καταργείται ο «σταυρός προτίμησης» στις κοινοβουλευτικές εκλογές και καθιερώνεται η «λίστα». Στις 28 Δεκεμβρίου αποφασίζεται να επιτραπεί η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων. Ο Mάρκος Bαφειάδης, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδειχθεί αργότερα βουλευτής του ΠAΣΟK .
Α.' Στο επίπεδο της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
1) Τον αναπροσδιορισμό των διακρατικών και συμμαχικών συμβατικών σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς διεθνείς Οργανισμούς.
2) Την εξασφάλιση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων που επέτρεψαν στην ελληνική οικονομία φθάσει ως την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Β.' Στο επίπεδο της Λαϊκής Κυριαρχίας
1) Την κατάργηση των περιοριστικών μετεμφυλιακών και αντιφεμινιστικών νόμων και μέτρων που φαλκίδευαν τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
2) Την κατάλυση του κατεστημένου Κράτους της Δεξιάς, με την αναστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και την παράλληλη αναδιάταξη των δομών της Αυτοδιοίκησης, του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των Συνεταιρικών Οργανισμών
1) Την αναγνώριση και αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
2) Την δημοκρατική απελευθέρωση των κέντρων ενημέρωσης και τη ριζική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων της κρατικής και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
3) Την αποδυνάμωση κατεστημένων προνομίων, την δημοκρατική ανασύνταξη του μονολιθικού συνδικαλισμού και τη διάλυση πολλών κλειστών επαγγελματικών κυκλωμάτων.
4) Τη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και τη θεσμοθέτηση μιας σειράς πρωτοποριακών υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
5) Την αύξηση αμοιβής των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις βάσεις για την προοδευτική επίτευξη της δίκαιης αναδιανομής του εθνικού πλούτου με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος.
Δ.'. 'Στο επίπεδο των Δημοκρατικών Διαδικασιών.
1) Την εκσυγχρονιστική αναθεώρηση μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, και την τροποποίηση αναχρονιστικών διατάξεων του Αστικού, του Ποινικού και του Εμπορικού Κώδικα
2) Τον ορθολογικό διακανονισμό των Εκλογικών διαδικασιών και την δημοκρατική συγκρότηση και εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Πολιτικών Κομμάτων.
3) Το σχεδιασμό και την εκκίνηση της θεσμικής περιφερειακής αποκέντρωσης και οργάνωσης της Νομαρχιακής, Δημοτικής και Κοινοτικής αυτοδιοίκησης.
1983
Ο σοβιετικος ηγέτης Τυχόνωφ επισκέπτεται την Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου υπέγραψε με τον Ανδρέα Παπανδρέου 10ετή συμφωνία συνεργασίας . Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τον Καναδά, την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Σουηδία. Κατατίθεται σχέδιο για το 5ετες πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Στις 3 Ιουνίου ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο περί κοινωνικοποιήσεων των κρατικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, το άρθρο 4 του οποίου αναφερόταν στο περιορισμό του δικαιώματος της ανεργίας και επέφερε ρήξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ο.Κ για το β΄ εξάμηνο . Υπογράφηκε στις 16 Ιουλίου η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που προέβλεπε την σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα ως το 1992 . Σ τις 15 Νοεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση της αυτοαποκαλούμενης Συνέλευσης της Τουρκικής Ομόσπονδης Πολιτείας της Κύπρου, ανακηρύχθηκε το τουρκικό ψευδοκράτος της Κύπρου. Η Ελλάδα θέτει βετο στην ΕΟΚ για τις κυρώσεις στην ΕΣΣΔ λόγω της κατάρριψης τυυ κορεατικού επιβατιγού αεροπλάνου.
1984
Διεξάγεται το Α΄ Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 10 Μαΐου και ο Ανδρέας Παπανδρέου εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος. Στις 22 Μαΐου ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει μαζί με τον Σουηδό πρωθυπουργό Όλαφ Πάλμε, την πρωτοβουλία της “Κίνησης των Έξι για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό” .
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές της 17 ης Ιουνίου (41,58%). Ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί επισκέψεις στη Φινλανδία και τη Λιβύη και μεσολαβεί στις 15 Νοεμβρίου μεταξύ Καντάφι και Μιτεράν για την κρίση στο Τσαντ. Η Ελλάδα αποφασίζει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού –«Αγορά του αιώνα»- από τις ΗΠΑ και Γαλλία.
1985
Στις 9 Μαρτίου ο A νδρέας Παπανδρέου προτείνει τον X ρήστο Σαρτζετάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγεί το Π A ΣΟ K σε νέα νίκη στις εκλογές της 3ης I ουνίου 1985 και με 45,82% και 161 έδρες.
Προχωρεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αφαιρώντας της υπερεξουσίες του Πρόεδρου. Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα λιτότητας. Στον ανασχηματισμό της 27ης Ιουλίου τη θέση του Γερ. Αρσένη στο από Υπ. Οικονομίας αναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης. Σ τις 10 Οκτωβρίου η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 15%.
1986
Το Μάρτιο του 1986 στην Ειδική Σύνοδο της ΚΕ στην Χαλκίδα, η Κ.Ε με εισήγηση - πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου απηυθυνε προσκλητήριο συνεργασίας στα προοδευτικά κόμματα της χώρας και αποφάσισε την στροφή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία με την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Κινήματος. Στις 7 Μαρτίου ψηφίστηκε το Αναθεωρημένο Σύνταγμα, στη δημοτική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στην πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου για την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που έδιναν την δυνατότητα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους σε σύγκριση με τις χώρες της Βορείου Ευρώπης.
1987
Τον Μάρτιο με αφορμή την έξοδο του τουρκικού “Πιρί Ρέις” στο Αιγαίο κλιμακώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με αποφασιστική αντίδραση θέτει σε ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τελικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Οζάλ, για να εκτονωθεί η κρίση, δηλώνει ότι το ¨Χόρα¨ δεν θα βγει σε αμφισβητούμενες περιοχές. Η Ελλάδα και η Αλβανία προχωρούν στην αρση της εμπόλεμης κατάστασης που υπήρχε από το 1940. Σ τις 25 Νοεμβρίου ο Κ. Σημίτης παραιτείται από Υπ. Οικονομίας, αναλαμβάνει ο Δ. Τσοβόλας.
1988
Στις 30-31 Ιανουαρίου οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Παπανδρέου και Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και εγκαινιάζεται η πολιτική του “μη πόλεμος”.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την δεύτερη προεδρία της στην ΕΟΚ. Στις 25 Αυγούστου ο A νδρέας Παπανδρέου αναχωρεί άρρωστος για το Λονδίνο. Στις 30 Σεπτεμβρίου υποβάλλεται σε εγχείρηση αορτής στο Λονδίνο, επιστρέφει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.
Ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά που εμπλέκει μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το Δεκέμβριο του 1988 ύστερα από πρόταση και με πίεση από τον Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ενέκρινε το "Πακέτο Ντελόρ" (1ο Κ.Π.Σ.).
1989
Στις εκλογές της 18ης I ουνίου μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας, το Π A ΣΟ K έρχεται δεύτερο κόμμα με 39,15%, αλλά η N .Δ. με το 44,25% δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας N .Δ.-Συνασπισμού της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Τζ. Τζανετάκη.
Στις 13 I ουλίου ο A . Παπανδρέου παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις 23 Αυγούστου παραπέμπεται στο E ιδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών και στις 27 Σεπτεμβρίου για το σκάνδαλο K οσκωτά. T ο Π A ΣΟ K συσπειρώνει τις δυνάμεις του και στις εκλογές της 5ης N οεμβρίου συγκεντρώνει 40,7% και συμμετέχει στην οικουμενική κυβέρνηση που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
1990
Στις εκλογές της 8ης Απριλίου η N .Δ. λαμβάνει την οριακή αυτοδυναμία με 46,88% ενώ το Π A ΣΟ K λαμβάνει 36,62% και εκλέγ ει 123 βουλευτές. Σχηματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Στις προεδρικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Ι. Αλευρά, αλλά και πάλι εκλέγεται ο Κ. Καραμανλής. Διεξήχθει τ ον Σεπτέμβριο το 2 ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η θέση του Γραμματέα της Κ.Ε και στη θέση αυτή η Κ.Ε εξέλεξε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
1991
Είναι η χρονιά της δίκης των Ανδρέα Παπανδρέου, Μ. Κουτσόγιωργα, Δ. Τσοβόλα και Γ. Πέτσου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Μ. Κουτσόγιωργας κατά την ακροαματική διαδικασία παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και πεθαίνει.
1992
Στις 17 Ιανουαρίου το Eιδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα και λίγους μήνες αργότερα το Π A ΣΟ K λαμβάνει τη πλειοψηφία στις συμπληρωματικές εκλογές της B ' A θηνών. 14 Φεβρουαρίου διεξήχθη το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το «σκοπιανό» Στις 27 Μαρτίου συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
1993
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει νέα κομματική διακήρυξη σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει, και στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου το Π A ΣΟ K αγγίζει το 47% και 170 έδρες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη της Κύπρου, ανακοινώνουν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.
1994
Τον Απρίλιο, λαμβάνει χώρα ένα Συνέδριο που αποφασίζει ουσιαστικές αλλαγές στο Καταστατικό του Κινήματος και επικυρώνει την κυβερνητική πορεία. Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η κατοχύρωση του ασυμβίβαστου του Γραμματέα της Κ.Ε με τη θέση κυβερνητικού στελέχους. Πρόεδρος επανεκλέχθηκε ομόφωνα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου προχωρεί στην επιβολή εμπορικού «εμπάργκο» στην ΠΓΔΜ ως αντίποινα για τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία». Ψηφίζεται ο «νομός Πεπονή» που ιδρύει το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Διεξάγεται το 3 ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. πρώτο εξάμηνο του 1994 η Ελλάδα ανέλαβε την τρίτη προεδρία στην ΕΕ, την τρίτη επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τις ΗΠΑ και συνομιλεί με τον Πρόεδρο Κλίντον.
1995
Ο Aνδρέας Παπανδρέου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν α νάκαμψη της οικονομίας και ο πληθωρισμός πέφτει. Τον Μάρτιο η Αθήνα απέσυρε τις επιφυλάξεις της για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, αφού εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα ξεκινούσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1997. Τον π ροχωρεί Σεπτέμβριο στην υπογραφή ενδιάμεση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.
Εισάγεται 20 Νοεμβρίου 1995 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με πνευμονία .
1996
Στις 15 Ιανουαρίου μετά από 56 μέρες στην εντατική του Ωνασείου ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος.
Στις 23 Ιουνίου αφήνει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου