Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Αυθεντική αλληλεγγύη για το «πλαστό» απολυτήριο

Τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις έχει κάνει η είδηση της καταδίκης σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απάτη της 53χρονης εργαζόμενης, καθαρίστριας του Δήμου Βόλου.

Εξαντλώντας όλη του την αυστηρότητα το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας οδήγησε την 53χρονη εργαζόμενη, καθαρίστρια του Δήμου Βόλου, στις φυλακές της Θήβας, διότι παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη, ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’, ώστε να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό.

Η απόφαση έχει δημιουργήσει ένα κύμα οργής αλλά και συμπαράστασης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σωματεία εργαζομένων, συλλογικότητες, κόμματα, πρωτοβουλίες δημοσιογράφων και καλλιτεχνών που συλλέγουν υπογραφές και πλήθος πολιτών, στο πλαίσιο των οποίων προγραμματίζονται και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

«Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη. Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς». Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».



Αντιδράσεις από κόμματα – φορείς

Την αποφυλάκιση της, ζητεί το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67% και «η κάθε μέρα φυλάκισης σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας: «Ηρωίδα παρμένη από τους μπρεχτικούς στίχους η συναδέλφισσά μας καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου με ψευδές «πτυχίο», «πλαστό» τίτλο σπουδών, ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε΄ τάξης… Ειρκτή για αυτούς που ζουν από τον ίδρο του προσώπου, χλιδή, σπατάλη και ατιμωρησία για το κηφηναριό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των μιζαδόρων που έχει καθίσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Γυναίκα με παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67%, πραγματική πρωταγωνίστρια της ζωής, δόθηκε βορά στους σφουγγοκωλάριους ενός συστήματος που έχει γεμίσει με φυλακές τη ζωή μας… Φυλακές Πείνας, Φυλακές Ανεργίας, Φυλακές Αμορφωσιάς… και άλλες πολλές που παίρνουν την ονομασία τους από τις αμαρτίες του καπιταλισμού.

«Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»; Ξέρουμε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να καθαριστεί μόνο του γιατί θα έπρεπε να ξεριζώσει την καρδιά του: Το κέρδος που βγαίνει από το στύψιμο της εργατικής δύναμης, από την κλοπή του πλούτου που παράγουμε. Είμαστε σίγουροι ότι και στις Φυλακές Θήβας που κρατείται η συναδέλφισσα δίνει τον αγώνα τον καλό, όπως τον έδινε βγάζοντας καθημερινά το μεροκάματο. Όμως έστω και μια μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της.

Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά μπροστά στην αδικία! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας! Έστω και τώρα, καλούμε την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να κρατήσουν τα προσχήματα και να επιδείξουν μια αντανακλαστική κίνηση των –απονεκρωμένων απ’ ό,τι φαίνεται- αισθητηρίων κατανόησης της κοινωνίας που ζούμε και να αποφυλακίσουν άμεσα τη συναδέλφισσα καθαρίστρια κάνοντας δεκτή την αναίρεση της ποινής!».

«Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξήντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μία φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη». «Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε - αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση.
https://tvxs.gr/news/ellada/aythentiki-allileggyi-gia-plasto-apolytirio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου