Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Η μυστική συμφωνία στο πριγκιπάτο Μητσοτάκη - Καραμανλή. Του Σ. Κούλογλου


Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, για τη χώρα θα υπάρχει μια ακόμη αρνητική συνέπεια: θα απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, υιοθετώντας ένα είδος βασιλευόμενης. Γιατί πίσω από την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, την πρώτη μετά από 10 χρόνια, κρύβεται μια συμφωνία: ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανταλλάσσει την ανοικτή πλέον στήριξη της ηγεσίας Μητσοτάκη, με την υποστήριξη του τελευταίου προς τον Καραμανλή για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν αποκλείεται λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2020, να έχουμε πρωθυπουργό από την οικογένεια Μητσοτάκη και πρόεδρο από την οικογένεια Καραμανλή. Πρωτοφανής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο όλο, αυτή η βορειοκορεατική εικόνα δεν μοιάζει πολύ με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ευτυχώς που δεν έχουν μεγαλώσει και τα άλλα παιδιά(πλην του δημάρχου Αθηναίων και κάποιων βουλευτών) για να καταλάβουν και την προεδρία της Βουλής..

Για την πολιτικές που θα επικρατήσουν στο βασίλειο, καλύτερα να μην γίνει λόγος. Ο υποψήφιος πρωθυπουργόςεπαγγέλλεται μια πολιτική που θα βοηθήσει τους ευγενείς να πληρώνουν λιγότερους φόρους σε βάρος των πληβείων. Ο προαλειφόμενος ως πρόεδρος έχει υιοθετήσει λιγότερο νεοφιλελεύθερες θέσεις και πιο συναινετικό, κεντροδεξιό προφίλ, αλλά δεν έχει τις εξουσίες για να τις επιβάλλει. Το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο θα τύχει οριστικής τιμητικής αποστρατείας.

Φυσικά σε κάθε δυναστεία περισσεύει η υποκρισία και η συμφωνία των Πρεσπών είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Κόντρα στις πεποιθήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την πιο αισχρή, δημαγωγική πολιτική, ψαρεύοντας στα βρόμικα νερά της ακροδεξιάς. Χθες βγήκε στη φόρα αυτό που όλοι γνωρίζαμε για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ: ο κ. Καραμανλής είχε υιοθετήσει την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια, χωρίς ούτε συνταγματική αναθεώρηση ούτε τις άλλες ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά των γειτόνων, που έχουν οδηγήσει την Ελληνική αεροπορία να ελέγχει σήμερα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Η δικαιολογία ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής προς τις ΗΠΑ δεν πείθει κανένα. Δηλαδή αν η τότε εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων αποδεχόταν, υπό την πίεση των ΗΠΑ, την ελληνική πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε πίσω;

«Σιγουράντζα», όπως πάντα, ο κ. Καραμανλής βρήκε να υποστηρίζει την «παράταξη», αφού πρώτα η ΝΔ νίκησε στις ευρωεκλογές. Για τα πεπραγμένα του, τις καθοριστικές ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, ούτε κουβέντα. Έτσι γίνεται πάντα στα βασίλεια: οι άρχοντες δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους..

ΥΓ: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποφασίστηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση και μάλιστα μετά από συναινετική συμφωνία στη Βουλή. Διαφορετικά θα έχει συναινέσει σε ένα δικαστικό -συνταγματικό πραξικόπημα. Αν οι δισταγμοί του είχαν -πολύ κακώς- να κάνουν και με την πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του από την ΝΔ, η συμφωνία Μητσοτάκη- Καραμανλή διαψεύδει και αυτή την ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου