Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Σχέδιο για «ξήλωμα» των θετικών μέτρων Τσίπρα;

«Καλούμε τη ΝΔ να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου γιατί αν δεν έρθει φαίνεται ότι επιμένει - κρυφά - στις δίδυμες περικοπές, δηλαδή τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο»: Πίσω από αυτό το μήνυμα του Νίκου Παππά, και πίσω από, επιλεκτικές, διαρροές εκ Βρυξελλών που ακολούθησαν την έκθεση της Κομισιόνδεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που βλέπουν να δρομολογείται ένα νέο, υπόγειο και συντονισμένο, σχέδιο – ένα σχέδιο που στοχεύει στο «ξήλωμα» των θετικών μεταμνημονιακών μέτρων και την επιστροφή σε οικονομική συνταγή ΔΝΤ.

Σ’ αυτό το σχέδιο οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι διαπιστώνουν έναν «αξιοσημείωτο» συντονισμό ανάμεσα στον παραδοσιακά σκληρό – και μετά τις ευρωεκλογές ενισχυμένο – άξονα των θεσμών και την Νέα Δημοκρατία. Ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος, η σκληρή γραμμή εκπροσωπείται πλέον από το γερμανικό «δίδυμο» Ρέγκλινγκ και Βέμπερ, τον επικεφαλής του ESM και τον επικεφαλής του ΕΛΚ που διεκδικεί την ηγεσία την Κομισιόν, που δεν κρύβει την ροπή του προς το θατσερικό οικονομικό μοντέλο. Είναι ένα μοντέλο που, έως τώρα, καμουφλάρεται με την μάσκα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και εστιάζει στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών κυρίως στα πεδία των εργασιακών, των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και του μικρότερου κράτους.

Πιο κοντά σ’ αυτό το μοντέλο φέρεται να βρίσκεται και ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις,ο οποίος σήμερα έστειλε και τα πιο αιχμηρά μηνύματα ερμηνεύοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ντομπρόφσκις ήταν εκείνος που διαμήνυσε πως το θετικό πακέτο μέτρων έχει κόστος και δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, για να προειδοποιήσει: «Είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν τα θετικά μέτρα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται – σε πρώτο χρόνο – τουλάχιστον πως θα κλείσει στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο στόχος και 4,1% που υπολογίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, η Κομισιόν θεωρεί ότι το κόστος των θετικών μέτρων ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δις), μια πρόβλεψη την οποία επιμένει να απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα το οποίο προσδιρίζει το κόστος στο 0,6% του ΑΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο πως στην σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώνεπισημαίνεται πως και σε άλλες περιπτώσεις οι προβλέψεις των Βρυξελλών δεν επαληθεύθηκαν. Κυρίως, όμως, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές από ευρωπαϊκές πηγές που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση της έκθεσης. Σύμφωνα με αυτές, στις εκτιμήσεις της Κομισιόν έχει συμπεριληφθεί και το σενάριο μη μείωσης του αφορολόγητου, αλλά μετά την εφαρμογή και των θετικών μέτρων του Μαίου – 13η σύνταξη κλπ- αυτό το σενάριο κρίνεται «επισφαλές». Και, κατά τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να χρειαστούν «ισοδύναμα για να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό κόστος».

Η ενδελεχής συζήτηση επί του θέματος, όπως λένε οι ίδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραπέμπεται στο Eurogroup, όμως κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα σημειώνουν με νόημα δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως το μήνυμα περί «ισοδύναμων» παραπέμπει σε πιθανή επανεξέταση και τελική εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου. Και, όπως προσθέτουν, πρόκειται για μια προοπτική που «μπορεί να διευκολύνει το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης – εάν αναλάβει την διακυβέρνηση - θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι επαναφέρει την μείωση του αφορολόγητου επειδή τον ανάγκασε να το πράξει ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις των θεσμών δεν αφορούν ούτε την 13η σύνταξη, ούτε το αφορολόγητο, αλλά την ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% του ΑΕΠ το 2020. Η Κομισιόν, από την πλευρά της βλέπει το ακριβώς αντίθετο – δημοσιονομική «τρύπα» έως και 1,2 δις ευρώ ακριβώς από τις ρυθμίσεις οφειλών και επαναβεβαιώνει την αντίθεση των θεσμών στις ρυθμίσεις χρεών τις οποίες θεωρεί βλαπτικές για την «κουλτούρα πληρωμών». Κι εδώ βεβαίως, στην κυβέρνηση, διαπιστώνουν την απόλυτη σύμπτωση και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είπε πως τέτοιου τύπου ρυθμίσεις υπονομεύουν την οικονομία, αλλάζουν την κουλτούρα των πληρωμών και γίνονται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τους συνεπείς πολίτες

https://tvxs.gr/news/ellada/sxedio-gia-ksiloma-ton-thetikon-metron-tsipra


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου