Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Σκάνδαλο Novartis: Τα νέα «ολισθήματα» του κ. Αγγελή


Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, μετά την αναφορά του προς τον εισαγγελέα Εφετών, με την οποία ζητά να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των Βενιζέλου, Σαμαρά, Αβραμόπουλου, χθες το απόγευμα και μία μόλις ημέρα πριν καταθέσει στον εισαγγελέα Δ. Δασούλα, απέστειλε νέο εκτενές αίτημα - δήλωση με το οποίο αρνείται να καταθέσει και, αν αυτό δεν γίνει δεκτό, ζητά την εξαίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία τον κατέστησε - όπως ο ίδιος δηλώνει - ύποπτο.

Με δυο λόγια, δηλαδή, ο Ι. Αγγελής αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα να καθιστά με τις καταγγελίες του ως υπόπτους τους συναδέλφους του, αλλά αρνείται ότι έχουν το ίδιο δικαίωμα οι καταγγελλόμενοι συνάδελφοί του.

Με τη νέα δήλωσή του επιτίθεται ξεκάθαρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για σωρεία ενεργειών της τις οποίες μάλιστα ο ίδιος είδε σε δημοσιεύματα! Κατηγορεί την κ. Δημητρίου, που άμεσα ζήτησε πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών, για «όψιμη ευαισθησία», αλλά ακόμα και για εμπλοκή της στην υπόθεση, ενώ επικαλείται και υιοθετεί πληροφορίες από τα ΜΜΕ προκειμένου να στηρίξει τις κατηγορίες του κατά της Ξένης Δημητρίου αλλά και κατά του εισαγγελέα Δ. Δασούλα και φτάνει μάλιστα στο σημείο να διατυπώνει κατηγορίες για μη νομότυπη κλήση του να εξεταστεί αλλά και για μεροληπτική εναντίον του στάση.

Η αυτοαναίρεση της άρνησής του να καταθέσει προηγήθηκε άλλης αναφοράς με την οποία ζητάει να ανακληθεί η δική του δικονομική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ζητά την ανάσυρση από το αρχείο των σχετικών με το σκάνδαλο Novartis μηνύσεων των τριών προαναφερθέντων πολιτικών κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, του αν. υπουργού Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού, τις οποίες όμως ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει!

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου λίγο πριν από τις εκλογές προβαίνει σε κινήσεις για τις οποίες δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι δεν κρύβουν ακόμα και πολιτική σκοπιμότητα. Ειδικότερα, η επιλογή του να προχωράει σε καταγγελίες μέσω των ΜΜΕ και όχι μέσω των εσωτερικών διεργασιών της Δικαιοσύνηςθόλωσε δραματικά την ήδη προβληματική εικόνα του, παρασύροντας δυστυχώς και τον ίδιο τον θεσμό σε μια αντιπαράθεση καφενείου. Αφού αμφισβήτησε δικαίως ή αδίκως το έργο του συνόλου των εισαγγελέων Διαφθοράς και άλλων ανωτάτων εισαγγελέων, αφού αμφισβήτησε ουσιαστικά το έργο του προκατόχου του που επόπτευε την Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και το έργο του αντικαταστάτη του, έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω δημοσιευμάτων συγκεκριμένων ΜΜΕ, αλλά και να αναιρεί τον εαυτό του με την ανάσυρση των μηνύσεων που είχε αρχειοθετήσει. Η δεκασέλιδη αναφορά-ανάκληση του κ. Αγγελή υποβλήθηκε προς τον εισαγγελέα Εφετών.

Ο κ. Αγγελής διατείνεται ότι οι μηνύσεις των τριών πολιτικών πρέπει να ανασυρθούν από το αρχείο με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία (;) που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελλομένων. Το πώς προέκυψαν τα νέα στοιχεία και πώς έφτασαν στα χέρια του είναι άλλη ιστορία που προς το παρόν παραμένει στο σκοτάδι. Επίσης, μέχρι προχθές δεν ήταν κατανοητό το γιατί, εφόσον ο ίδιος είχε εισηγηθεί και είχε γίνει δεκτό από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να τεθούν οι συγκεκριμένες μηνύσεις στο αρχείο, τώρα ο ίδιος παραβιάζει την εισαγγελική ιεραρχία, απευθύνοντας αλλού το νέο αίτημά του και όχι στην καθ’ ύλην αρμόδια, δηλαδή την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Χθες, όμως, μετά τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της Ξένης Δημητρίου, έγινε απολύτως φανερός ο λόγος, ενώ η αλληλουχία των κινήσεων Αγγελή παρουσιάζει σαφή στοιχεία μεθόδευσης. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ιδίως αν δεν έχει δει τις δικογραφίες, ότι στις καταγγελίες Αγγελή δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία λαθών, παραλείψεων κ.λπ. Ο ίδιος επικαλείται διάφορους λόγους που τον οδήγησαν στις καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και ένα έγγραφο της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη πίεσε τους Επιθεωρητές να συντάξουν γρήγορα το δικό τους πόρισμα.

Παραμένει όμως απολύτως ανεξήγητο γιατί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας υιοθετεί τη μέθοδο των καταγγελιών κατά των συναδέλφων του και κυρίως κατά των ανωτέρων του σε ιεραρχία δικαστικών λειτουργών και μάλιστα πάντα λίγο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ίδιος είχε κάνει αναφορά πριν από τις εκλογές του 2015 κατά της απερχόμενης τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ε. Ράικου, κατά του εισαγγελέα Εφετών Ι. Ντογιάκου και κατά άλλων συναδέλφων του, με ανάλογες καταγγελίες που αφορούσαν το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Ο πρώην εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής Ι. Αγγελής είχε καταγγείλει ότι ενώ ζητούσε από την Ε. Κουτζαμάνη να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που της παρείχαν οι δικαστικές αρχές της Κύπρου σε σχέση με την εμπλοκή Βγενόπουλου στο σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας, η ίδια όχι μόνον αρνήθηκε, αλλά του συμπεριφέρθηκε σκαιότατα, αποπέμποντάς τον από το γραφείο της.

Στο όριο της γραφικότητας

Ο κ. Αγγελής ήταν γνωστός για την ιδιαίτερα σκληρή στάση του απέναντι στους κατηγορούμενους και συχνά αμφισβητούσε με εφέσεις αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Τώρα, με τις συνεχείς -ακόμα και διά του Τύπου καταγγελίες εναντίον των συναδέλφων και των ανωτέρων του κινδυνεύει πλέον να θεωρηθεί σχεδόν γραφικός, χάνοντας το δίκιο του ακόμα και εκεί που πραγματικά μοιάζει να υπάρχει. Το να οδηγηθεί δε ξανά μια ολόκληρη κοινωνία σε τηλεδίκες με ευθύνη δικαστικού λειτουργού, που επιμένει να χρησιμοποιεί και να χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ, θα είναι ένα ολέθριο πισωγύρισμα σε εποχές αλήστου μνήμης που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Ο αντεισαγγελέας έχει προφανώς υιοθετήσει για τον εαυτό του έναν παράξενο ρόλο «σωτήρα» της Δικαιοσύνης, ενώ οι τελευταίες κινήσεις του είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθούν άσχετες από την περιρρέουσα προεκλογική ατμόσφαιρα, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανατρέψει τον συνταγματικά νόμιμο ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου