Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση, χωρίς υπογραφή, τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο αυτό σημαίνει πως δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει δικά του πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα οποία, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει σε μια απο τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις, έχει ήδη αποφασίσει.
Οι προθέσεις της ΝΔ είχαν διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή από κοινού της νέας ηγεσίας. Η πρόταση για συναινετική επιλογή είχε επικροτηθεί από τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς ως κίνηση που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ωστόσο η ΝΔ είχε αρνηθεί θέλοντας να τοποθετήσει δικά της "πρόσωπα" στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου. Η κίνηση της σημερινής κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σημαντικών υποθέσεων, όπως η Novartis, με την εμπλοκή και γαλάζιων στελεχών.
Όπως εχει αποκαλύψει το Tvxs.gr, ο λόγος που επικαλέστηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην υπογράψει το διάταγμα δεν είχε να κάνει με ζητήματα αντισυνταγματικότητας – τέτοιο θέμα ούτως ή άλλως δεν υφίστατο, όπως είχαν αποφανθεί νομικοί και συνταγματολόγοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, αλλά και ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης - που είχε συντάξει το σχετικό νόμο. Όπως σημείωναν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν καθόλα νόμιμη και θα μπορούσε να συντελεστεί ακόμα και με διαλυμένη τη Βουλή, κάτι που εν προκειμένω δεν συνέβη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου