Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΗΒΟ – «Chernobyl»: αποκρύπτει τη διεθνιστική αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας

Η σειρά του ΗΒΟ, «Chernobyl», έχει δεχτεί -ακόμη και από αστούς δημοσιογράφους σκληρή κριτική για τις ιστορικές ανακρίβειες που περιέχει, μέσα από ένα κυριολεκτικά «ξαναγράψιμο» της ιστορίας. Και μάλιστα με τον τρόπο που οι Άγγλοι -παλιοί μάστορες του είδους, παίζουν κυριολεκτικά στα δάχτυλα: διάχυτος (και συχνά χυδαίος) αντικομουνισμός πίσω από την «παραδοσιακή» αριστουργηματική σκηνοθεσία και έμφαση στη λεπτομέρεια -θυμηθείτε και το «Foyle’s War»… Από το κάδρο «φυσικά» δεν μπορούσε να λείψει η αναφορά στη σοσιαλιστική Κούβα, που αναγκάστηκε να παρέμβει, επισημαίνοντας ότι έχει σβηστεί ο κρίσιμος ρόλος της στην παροχή δωρεάν φροντίδας στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής.

H σειρά (που ήδη επισκίασε ακόμη και την top of tops «game of thrones»…) ασχολείται -υποτίθεται με τα γεγονότα της τραγωδίας του 1986 στο Τσερνομπίλ, όπου η έκρηξη σε μία πυρηνική εγκατάσταση στην πρώην Σοβιετική Ένωση οδήγησε σε ανεπανόρθωτες ζημιές, με απώλειες ζωών και την μόλυνση από ραδιενέργεια. Η παραγωγή του HBO, στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά βρετανοί ηθοποιοί, έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί μια αντισοβιετική αναπαράσταση των γεγονότων παρουσιάζοντας τους Σοβιετικούς ως εγωιστές και ανίκανους, αποκρύπτοντας ακόμη και τα ηρωικά προσωπικά παραδείγματα: θυμίζουμε πως δεκάδες ειδικοί, από την πρώτη στιγμή αψήφησαν τον προφανή κίνδυνο και πολλοί απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους -ουσιαστικά επέλεξαν την υπέρτατη θυσία, οι άνδρες του Συνταγματάρχη Osipov εγκαταστάθηκαν σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από το εργοστάσιο (τιμήθηκαν όλοι με μετάλλιο ανδρείας από το σοβιετικό κράτος) και πάνω από 75.000 μηχανικοί του στρατού πήραν μέρος στην κατασκευή πλωτών γεφυρών για να διευκολύνουν την εκκένωση της πόλης μετά το λιώσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο του ολέθρου…

«Οι Σοβιετικοί απεικονίζονται σαν αγριωποί μέθυσοι, όπως εμφανίζονται και σε ορισμένες ταινίες του Χόλιγουντ όπου οι Σλάβοι εμφανίζονται σαν αποκρουστικοί χαρακτήρες» γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ κατηγορώντας τη σειρά για πολλαπλές ιστορικές ανακρίβειες. Ο βασικός χαρακτήρας, ο καθηγητής Valery Legasov (Jared Harris) είναι μεν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν το άπαν και πανταχού παρών (όπως η σειρά σειρά αφήνει να εννοηθεί) υπήρξε ένας ανάμεσα σε 100άδες, ίσως και χιλιάδες που αποφάσιζαν και συντόνιζαν για τα απαραίτητα μέτρα μετά την καταστροφή -υπήρχε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κάθε ειδικότητας που ήταν υπεύθυνη για να περιορίσει το ρίσκο και τις επιπτώσεις. Η Ulana Khomyuk (Emily Watson) δεν υπήρξε στην πραγματικότητα αν και εμφανίζεται σαν καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη των γεγονότων! Ο χαρακτήρας της γράφτηκε για να εξυπηρετήσει την απεικόνιση της αντίδρασης επιστημόνων από άλλες χώρες. Επίσης το «τετηγμένο καύσιμο» που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη έκρηξη ερχόμενο σε επαφή με τα υπόγεια ύδατα σαν πιθανότητα ενός μπαμ 4 μεγατόνων TNT ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Αντίθετα αυτό που όντως ανησύχησε τους ειδικούς τότε ήταν ότι μέρος από το καύσιμο αν έφτανε στα υπόγεια ύδατα θα απελευθέρωνε μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών… αυτά και πολλά άλλα έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση.


Τα κουβανέζικα μέσα, κατηγορούν επίσημα το HBO για παντελή απόκρυψη του ρόλου του νησιού στη δωρεάν περίθαλψη όσων υπέφεραν από την καταστροφή. Το site Cubandebate παρουσίασε τα γεγονότα σχετικά με τη βοήθεια των θυμάτων του Τσερνομπίλ από τη Κούβα. Στην παραλιακή πόλη Ταραρά, 30 χιλιόμετρα από την Αβάνα, η Κούβα μετέτρεψε ένα τουριστικό σύμπλεγμα σε τεράστιο κέντρο υγείας για παιδιά που είχαν πληγεί από την πυρηνική καταστροφή.

Το κέντρο υγείας περιελάμβανε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους ψυχαγωγίας, όπου τα παιδιά μπορούσαν να αναρρώσουν. Το Cubandebate ανέφερε ότι χιλιάδες παιδιά δέχτηκαν περίθαλψη από το 1990 μέχρι το 2011 για την αντιμετώπιση του καρκίνου, παραμορφώσεων, ατροφιών των μυών και άλλων ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την έκθεση στην ακτινοβολία.

Οι παραλίες της Tarará είναι ό,τι καλύτερο περιμένει κανείς από την κουβανική Καραϊβική. Ζεστή γαλαζοπράσινη θάλασσα, ειδυλλιακά φοινικοδάση σε ψιλή ξανθή άμμο, απαλή αύρα. Μια χούφτα από χαμηλά σπίτια με κήπους σε ένα τέλειο οδικό δίκτυο μόλις 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας. Στο κέντρο, ένα κτίριο με κοκκινωπό λαδί χρώμα«κρύβει» ένα από τα λιγότερο γνωστά επεισόδια της καταστροφής του Τσερνομπίλ.
Πολεοδομικά η Tarara δημιουργήθηκε στη 10ετία του ’50, για την καλοκαιρινή καλοπέραση της αστικής και στρατιωτική ελίτ της χώρας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα και στη συνέχεια μετατράπηκε από την επανάσταση σε ένα τεράστιο αθλητικό camp για παιδιά, της οργάνωσης των πιονιέρων José Martí
Όμως, από τις 29 Μαρτίου 1990, αυτό το παραδεισένιο θέρετρο θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα υγείας για τα παιδιά που επλήγησαν από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Μεταξύ 1990 και 2011, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Tarara περιθάλψει περισσότερα από 25.000 θύματα -παιδιά και βρέφη της ακτινοβολίας σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία, που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον καρκίνο, με παραμορφώσεις, ατροφία των μυών, των προβλημάτων του δέρματος και στομάχου. Και πολλοί με υψηλά επίπεδα μετατραυματικού στρες από την τραγική εμπειρία του πυρηνικού τρόμου.
Εκτός από τις κλινικές εγκαταστάσεις για τους πληγέντες με τα δύο νοσοκομεία και τα είκοσι ιατρικά υποκαταστήματα, η μικρή πόλη έχει θέατρο, πολλά σχολεία και χώρους αναψυχής δίπλα στα περίπου δύο χιλιόμετρα παρθένες παραλίες… (año 61o del triunfo de la revolución – 61χρόνια από την επανάσταση)

Θυμίζουμε πως η φροντίδα που παρασχέθηκε από την Κούβα συνέπεσε με την «πρώτη ειδική περίοδο» της οικονομικής της δυσχέρειας, που οφειλόταν στις ανατροπές και στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που άφησαν την Κούβα χωρίς τον βασικό παραλήπτη των εξαγωγών της. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια το κέντρο περίθαλψης της Ταραρά συνέχιζε να λειτουργεί. Ένας Κουβανός γιατρός μίλησε στο teleSUR για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2017, λέγοντας πως «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα, το κράτος συνέχιζε να παράσχει εξειδικευμένη θεραπεία στους ανήλικους, εκπληρώνοντας το καθήκον της για αλληλεγγύη».


Επίσης δείτε και το πρόσφατο, πολύ ενδιαφέρον και με πλήθος στοιχείων, σχετικό σημείωμα του Πάνου


https://atexnos.gr/83394-2/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου