Φωτογραφία από: marinetraffic.com
Το πρώην Grace 1 και νυν Adrian Darya 1, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει δηλώσεις ως προορισμό την Καλαμάτα, διασχίζει την Μεσόγειο, ανοιχτά της Ιταλίας.
Συνεχίζει το ταξίδι του, έστω με μειωμένη ταχύτητα, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ξεκίνησε από το Γιβραλτάρ και έχει δηλώσεις ως προορισμό του το λιμάνι της Καλαμάτας.
Πρόκειται για ένα θηριώδες τάνκερ που μεταφέρει αμέτρητους τόνους πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να λένε ανοιχτά πως το πετρέλαιο αυτό προορίζεται για την Συρία και να ξεκαθαρίζει: Όποιος βοηθήσει, θα έχει βοηθήσει μια τρομοκρατική οργάνωση.
Νέες απειλές ΗΠΑ για το δεξαμενόπλοιο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, λοιπόν, στο νέο «επεισόδιο» προειδοποιήσεων, τονίζει πως σκοπεύει να εφαρμόσει με «επιθετικό» τρόπο τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Ιράν προκειμένου να εμποδίσει τον ιδιωτικό τομέα να παράσχει συνδρομή στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο πλέει στη Μεσόγειο και η Ουάσινγκτον θέλει να συλληφθεί.
Την προειδοποίηση έκανεε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», συνέχισε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η Ουάσινγκτον ήδη προειδοποίησε διάφορες χώρες να μην επιτρέψουν στο δεξαμενόπλοιο να ελλιμενιστεί.
Δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων παρακολούθησης πλοίων καταγράφουν πως το πλοίο, το Adrian Darya — το πρώην Grace 1 — πλέει στη Μεσόγειο και έχει χαράξει πορεία προς την Ελλάδα.
Δείτε την τελευταία θέση του
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «το σκάφος δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα και δεν έχουμε αίτημα άδειας εισόδου σε ελληνικό λιμάνι».
Οι κυρώσεις για τυχόν… βοήθεια στο δεξαμενόπλοιο
«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», τόνισε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες και η Wall Street Journal.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».
Η WSJ σχολιάζει πως οι συνέπειες αυτές απειλούν τους παραβάτες και περιλαμβάνουν από φυλάκιση και πρόστιμα, μέχρι και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου