Με δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος διπλωμάτης, και εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων», Σουκρού Ελεκντάγ, προειδοποιεί για «πόλεμο» στην Α. Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ, ενώ αποκηρύσσει τον αγωγό EastMed ως «σιδηρούν παραπέτασμα»
Γνωστός μέσα από την καταξιωμένη πολυετή θητεία του στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας αλλά και ως πρώην βουλευτής Κων/πολης με το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP (για δύο θητείες, την περίοδο από το 2002 έως το 2011), κυρίως όμως γνωστός ως ο εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων» με το οποίο καλούσε την Τουρκία, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, να υιοθετήσει μια στρατηγική «δυόμισι πολέμων» ενάντια σε Ελλάδα (ένας πόλεμος), Συρία (δεύτερος πόλεμος) και Κούρδους (μισός πόλεμος), ο Σουκρού Ελεκντάγ συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Και τώρα που οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με νέα ορμή λόγω της ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της proxy εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία, ο… 95χρονος πρέσβης επί τιμή επιστρέφει.
Με δηλώσεις του στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική-εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, ο Ελεκντάγ προειδοποιεί ότι το κλίμα, όπως διαμορφώνεται σήμερα στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Παράλληλα, καλεί την τουρκική ηγεσία να προχωρήσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Το επίμαχο άρθρο συνοδεύεται, μάλιστα, και από έναν χάρτη εξωφρενικά μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων (μια ματιά αρκεί για να πειστεί κανείς) που εμφανίζει την φερόμενη ως τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (με κόκκινο χρώμα) να εκτείνεται πολύ δυτικότερα του 28ου Μεσημβρινού, «σβήνοντας» ολότελα το Καστελόριζο, περνώντας εν συνεχεία «ξυστά» από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και καταλήγοντας νοτίως και δυτικά της Ιεράπετρας.
Για να στοιχειοθετήσει μάλιστα τη θέση του, ο Ελεκντάγ επικαλείται ως σημείο αναφοράς και τις θέσεις του νυν επιτελάρχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ενός ανθρώπου που προωθεί με αξιοσημείωτη ζέση ήδη από το 2011 το στρατηγικό «όραμα» της καλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), ένα «όραμα» στο οποίο το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί ως προοπτική και η ιδέα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.
Συνεχίζοντας, ο εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων» εμφανίζεται μάλιστα να αποκηρύσσει ως «σιδηρούν παραπέτασμα» τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έναν αγωγό που, εάν φτάσει στο σημείο της υλοποίησης όπως επιθυμούν ΕΕ και ΗΠΑ, θα ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (ενδεχομένως και της Αιγύπτου) προς την Κύπρο, τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προς τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.
«Εάν πραγματοποιηθεί το έργο EastMed, θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία και τη γεωπολιτική της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα αντιμετωπίζει ένα ισχυρό μπλοκ συμμάχων που αποτελείται από την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ΕΕ, το οποίο έχει ως στόχο να αποκλείσει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ” από την Ανατολική Μεσόγειο και να αποτρέψει την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων τους. Επαναλαμβάνω: αυτή η συμμαχία στοχεύει στο να αποκόψει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο υψώνοντας ένα σιδηρούν παραπέτασμα μπροστά από τις ακτές μας», προειδοποιεί ο Ελεκντάγ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η «η ΕΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου (σ.σ. EastMed)» το οποίο όμως υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ «προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο αυτού του πλούτου και να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου