Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάζει, αυτό το Σάββατο, την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Lago di Como και στο κλειστό συνέδριο «Intelligence» του ιδρύματος Ambrosetti. Και την ώρα που ο πρωθυπουργός θα αναπτύσσει το αναπτυξιακό (;) του όραμα στο Βελλίδειο, ο προκάτοχός του και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνομιλεί στο Κόμο με τον Φρανς Τίμερμανς, τον Ρομάνο Πρόντι, τον Μάριο Μόντικαι ορισμένους από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες και επενδυτές του πλανήτη για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Η σημειολογία είναι προφανής όπως και η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση ανασύνταξης μετά την εκλογική ήττα: Ο αποφασισμένος και δρομολογημένος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, και δεν πρόκειται, να ακυρώσει το μεγάλο κάδρο της πολιτικής σκηνής – ένα κάδρο που, και στη νέα μετεκλογική περίοδο θα οριστεί από την αναμέτρηση Μητσοτάκη -Τσίπρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να έχει άλλη πορεία πέραν εκείνης ενός κόμματος εξουσίας, οι προτεραιότητες είναι σαφείς: Πρώτα θα οικοδομηθεί και θα αναδειχθεί ισχυρός, τεκμηριωμένος και συμπαγής αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι στο νεοφιλεύθερο κράτος Μητσοτάκη και στην συνέχεια – χωρίς καθόλου να περνά σε δεύτερο πλάνο – θα οικοδομηθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένα ερείσματα στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Πρακτικά, και με βάση τις πληροφορίες από τις τελευταίες συσκέψεις του προεδρικού επιτελείου στην Κουμουνδούρου, αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν σταθερά κινήσεις ανάδειξης του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, όπως και στοχευμένες προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα ζητήματα. Στην τακτική αυτή εντάσσεται και η συμμετοχή – για δεύτερη φορά μετά το 2014 – του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος Αmbrosetti, καθώς και η χθεσινή, προσωπική δήλωση´ του για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε μείζονα πολιτική γκάφα με την πρότασή του στον Observer για δανεισμό των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.
διάστημα επίκεινται και άλλα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό, όπου την τελευταία τετραετία έχτισε ισχυρές και προσωπικές επαφές, παράλληλα όμως ο σχεδιασμός προβλέπει περιοδείες και στην ελληνική περιφέρεια.
Οι περιοδείες αυτές εντάσσονται στο δεύτερο σκέλος της μετεκλογικής ανασύνταξης και στο κρίσιμο στοίχημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση στην Κουμουνδούρου είναι να μετάσχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που θα ανοίξει, σε τοπικό επίπεδο, και στην εκστρατεία που θα γίνει σε όλη την Ελλάδα για την εγγραφή νέων μελών. Εδώ, ο στόχος που έχει τεθεί για περίπου 150.000 έως και 170.000 νέα μέλη έως το τέλος του χρόνου και πριν από την διεξαγωγή του συνεδρίου θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος, ωστόσο συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «ισχύει στο ακέραιο» η δήλωση Τσίπρα στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία ότι «πρέπει να αποφύγουμε μια άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών». Και επισημαίνουν ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία του κομματικού ανοίγματος και δεν θα αποδεχθεί «καμία, έμμεση ή άμεση, προσπάθεια υπονόμευσης του εγχειρήματος της διεύρυνσης».
Το χτίσιμο του «νέου ανοιχτού κόμματος» όμως αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες μετά το τέλος Σεπτέμβρη. ´Εως τότε προτεραιότητα είναι η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου όπου και θα απαντήσει στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η διακήρυξη του νέου φορέα που θα συγκροτείται ισότιμα – κατά τις τελευταίες τουλάχιστον αποφάσεις – από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται επίσης να συγκροτηθεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) η οποία και θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία στο συνέδριο που θα γίνει το αργότερο έως τα τέλη Γενάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου