Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο ο Αλέξης Τσίπρας είναι «μπαχαλάκιας» επειδή ζητά να υπάρξουν εγγυήσεις στο σύνταγμα προκειμένου να μην δίνεται δυνατότητα παραγραφής – άρα και ποινικής ασυλίας – σε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για δωροδοκία.
Κατά τον ίδιο – ο οποίος αντιμετωπίζει ανοιχτές κατηγορίες δωροδοκίας στο σκάνδαλο της Novartis – η «μπαχαλοποίηση» που επιχειρεί ο Τσίπρας συνίσταται στο ότι οι εν λόγω εγγυήσεις έχουν «σκοπό να τινάξουν την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα». «Είναι απαράδεκτο και αποκαλυπτικό: εκείνος (ο Αλέξης Τσίπρας) ενορχηστρώνει σταθερά όλες τις εμπρηστικές ενέργειες του κόμματός του εντός και εκτός Βουλής» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.
Η παρέμβαση Λοβέρδου θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του πως αντιλαμβάνονται την «επιστροφή στην κανονικότητα» η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και σίγουρα είναι η επιβεβαίωση των φόβων του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του για το που στοχεύει η τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας (με την ορμητική αρωγή του ΚΙΝΑΛ) στην υπόθεση της Novartis.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως, τόσο με τις δικονομικές ντρίπλες όσο και με την διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στοχεύουν στην «αμνήστευση» των – όποιων – εμπλεκόμενων στελεχών του στο σκάνδαλο δια της παραγραφής. Κι αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο κατέδειξε κι επιχειρεί να προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση Ευριπίδη Στυλιανίδη – μια επιστολή, με την οποία ζητά να εισαχθεί στο υπό αναθεώρηση άρθρο του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών ερμηνευτική παράγραφος που θα αποκλείει την παραγραφή της δωροδοκίας εάν κριθεί ότι αυτή έγινε «κατά την τέλεση» και όχι «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων του υπουργού.
Κοινώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κατοχυρωθεί συνταγματικά το αυτονόητο και το ελάχιστο που απαιτεί η κοινωνία μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και δεκαετίες ατιμώρητων σκανδάλων: να σταματήσει να θεωρείται στοιχείο… κανονικότητας και συνταγματικής τάξης η παραδοχή πως ένας πολιτικός μπορεί να δωροδοκείται στο πλαίσιο των… υπουργικών του καθηκόντων.
Η σχετική ερμηνευτική παράγραφος υπήρχε στην πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή. Δεν υπάρχει όμως στην τρέχουσα πρόταση της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας που πέρασε από την επιτροπή αναθεώρησης και, με βάση την απάντηση του προέδρου της Ευριπίδη Στυλιανίδη στην επιστολή Τσίπρα, είναι προφανές πως ούτε η ΝΔ, ούτε το ΚΙΝΑΛ θέλουν να υπάρξει.
Ενδεικτική των προθέσεων και του ύφους ήταν και η απάντηση του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα ο οποίος εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα με την φράση ότι «δεν επιτρέπεται σε πρόεδρο δημοκρατικού κόμματος να φτάνει στο σημείο και να μας λέει κύριοι δεν είστε στο ύψος των περιστάσεων».
Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η επιχειρηματολογία του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι η πρόταση Τσίπρα έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 7 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης».
Κοινώς, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπεραμύνθηκε, με δικονομικό για μια ακόμη φορά άλλοθι, του δικαιώματος να αντιμετωπιστεί ο ίδιος στην έρευνα για την Novartis με βάση το παλαιό άρθρο του συντάγματος – ακόμη κι εάν υπάρξει τροποποίηση που θα αποκλείει στο μέλλον την παραγραφή.
Το μήνυμα του, επίσης συνταγματολόγου, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι «πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών να μην μείνει καμία σκιά και να μην φανεί ότι το πολιτικό σύστημα προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τα νώτα του και να παραγραφεί αυτό το σκάνδαλο», ουδόλως συγκίνησε ούτε τον κ. Λοβέρδο, ούτε τον κ. Τζαβάρα, ούτε προφανώς και τον πρωθυπουργό.
Προφανώς διότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» έχει ως προτεραιότητα την επιστροφή και στην ασυλία της… μίζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου