Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Βρίζοντας και πολεμώντας: Η παροιμιώδης αθυροστομία του Γεώργιου Καραϊσκάκη



«Έλα σκατότουρκε, έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους· έλα να ακούσεις τα κέρατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες…Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε ’’από ημάς’’ συνθήκην με ’’έναν’’ κόντζιά σκατό-Σουλτάν Μαχμούτην –να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα».

Με αυτό το ακατάσχετο υβρεολόγιο «έλουσε» εν έτει 1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τον απεσταλμένο του Τούρκου στρατιωτικού αρχηγού των Τρικάλων, Σιλιχτάρ Μπόδα, όταν εκείνος πήγε να συναντήσει τον πρώτο στα Άγραφα για μια από τις τετριμμένες «συνομιλίες κορυφής» με θέμα τη στάση που θα τηρούσαν οι αρματολοί της περιοχής απέναντι στις σχεδιαζόμενες εκστρατείες των Τούρκων.

Η γνώμη όσων γνώρισαν το Γεώργιο Καραϊσκάκη και πολέμησαν μαζί του δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το σύνολο των προτερημάτων που τον χαρακτήριζαν. Ο ίδιος ο Κιουταχής είχε αναγνωρίσει την αξία του, αρεσκόμενος μάλιστα να αντιμετωπίζει τις μεταξύ τους μάχες, από το Μεσολόγγι (1825) έως την πολιορκία της Ακρόπολης (1827) ως προσωπικές μονομαχίες. Ο μεγαλύτερος, μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, πολέμαρχος του 1821 ήταν ένας άνδρας «ακούραστος εις τους αγώνας» (Χριστόφορος Περραιβός), «μεγαλόδωρος και ευεργετικός» (Γεώργιος Γαζής), «αρείτολμος και καλός στρατηγός» (Σπυρομήλιος), «ατρόμητος» (Ιωάννης Κωλέττης), με «νουν ακατέργαστον αλλά γεννητικότατον και οξύτατον» (Παναγιώτης Σούτσος) και «επίμονον γενναιότητα» (Andre Louis Gosse, Ελβετός φιλέλληνας γιατρός). Όπως το έθεσε με μία λέξη ο Νικόλαος Κασομούλης ήταν «Αρχηγός» με άλφα κεφαλαίο.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΗΠΑ: Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ατλάντα, μετά τις δολοφονίες έξι γυναικών ασιατικής καταγωγής


Σταματήστε το μίσος φώναξαν οι διαδηλωτές

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Καπιτώλιο της Τζόρτζια, στην Ατλάντα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κοινότητα των Ασιατών Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Τα έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο που αυξάνεται, εδώ και έναν χρόνο, η βία εναντίον των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. Ηγετικά στελέχη της κοινότητας λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατηγορούνται οι άνθρωποι αυτοί για την πανδημία, επειδή ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο σήμερα. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε ο ιός» και «Σταματήστε το μίσος κατά των Ασιατών».

«Οι γυναίκες που χάθηκαν… Τις θεωρώ οικογένειά μου», είπε ο Τίμοθι Φαν, από το Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας, ο οποίος οδήγησε οκτώ ώρες με το αυτοκίνητό του για να παραστεί στη διαδήλωση.

Subcomantante Marcos: Μια ξεχωριστή βιογραφία


Φωτεινή Λαμπρίδη

«ΟΜάρκος δεν είναι σίγουρα μια περσόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ένοπλη παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί σε όλα τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα να χρησιμοποιούνταν ψευδώνυμα και συνωμοτικοί κανόνες για τις ανάγκες του αγώνα, αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πολύ διαφορετικό. Έχουμε να κάνουμε με μια περσόνα που διαταράσσει συστηματικά και σκόπιμα τις συντεταγμένες του εαυτού και της πραγματικότητας όπως τα γνωρίζουμε. Και φυσικά όταν μπαίνει στη ζούγκλα και αρχίζει να έρχεται σε επαφή με τον σαμανισμό των ιθαγενών, με τον ναγκουαλισμό της Τσιάπας, τα πράγματα αρχίζουν και παίρνουν άλλες κατευθύνσεις» λέει στο tvxs.gr o Μιχάλης Μεντίνης, κοινωνικός ψυλόγος και εκδότης του εκδοτικού οίκου Oposito, μέσω του οποίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα, η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση για την ζωή και τον αγώνα του subcomandante Marcos.

Ο λόγος για την βιογραφία του Marcos με την υπογραφή του Nick Hench και την πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Στασινοπούλου. Είναι η πρώτη φορά, που μαθαίνουμε πως διαπότισε ο σαμανισμός και γενικότερα η κουλτούρα των ιθαγενών τον Marcos, γεγονός στο οποίο οφείλει μεγάλο μέρος της ιδιαιτερότητας του το κίνημα των Ζαπατίστας και το οποίο εκφράζεται και μέσω της ποιητικο-πολιτικής του γλώσσας. Φωτίζεται επίσης η σχέση ανάμεσα στις σαμανιστικές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής και τον μαρξισμό, η σχέση του κινήματος με την εκκλησία και η εξέλιξη ενός κινήματος που ενέπνευσε πολλά άλλα κινήματα από το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση μέχρι αυτό που ονομάζουμε κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

«Οι Ζαπατίστας αναμόχλευσαν το επαναστατικό φαντασιακό» όπως λέει στο tvxs.gr ο Μ. Μεντίνης, ο οποίος υπογράφει και τον πρόλογο του βιβλίου: «Σήμερα που ο εαυτός μας ανακυκλώνει ακατάπαυστα τη ναρκισσιστική του μιζέρια όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, από τους εσωτερικούς του μονόλογους και τα γραφεία των ψυχολόγων μέχρι τις πόζες στο ίνσταγκραμ, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια τέτοια ριζοσπαστική απόσυρση, μια ρήξη με τη συνήθεια και την επανάληψη, μια ρήξη με τον εαυτό μας. Ένα σημείο όπου η ατομική και κοινωνική ρήξη συναντιούνται»

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κρίση στην επιτροπή Τσιόδρα: Η εισήγηση για το lockdown και το παρασκήνιο




Η διαρροή της εισήγησης Τσιόδρα   δίνει δύο ειδήσεις. Η πρώτη είναι πως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την... «έξυπνη» χαλάρωση του lockdown δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε ανέφελη. Η δεύτερη είναι πως όλη η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που ακολουθείται τον τελευταίο χρόνο, είτε λόγω επιστημονικών εισηγήσεων, είτε λόγω πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών, απέτυχε παταγωδώς . ‘Η, ακόμη ακριβέστερα, οι ειδικοί εισηγούντο (;) και η κυβέρνηση έκανε τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα έπρεπε να γίνουν.

Το προσχέδιο της εισήγησης Τσιόδρα είχαν χθες στα χέρια τους όλα τα μέλη της επιτροπής και αποκαλύφθηκε αποκλειστικά από το documento.gr. Η πρόταση του καθηγητή κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας, με βασικό άξονα πλέον όχι τις απαγορεύσεις αλλά τους μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους ακόμη και με συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ – μια πρόταση που επί μήνες καταθέτει δημόσια η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού και η αντιπολίτευση χωρίς κανείς να απαντά γιατί δεν γίνεται δεκτή.

Υποδεικνύει επίσης ως βάση της νέας πολιτικής το αυστριακό μοντέλο ανάσχεσης της πανδημίας, με «τριπλό δίχτυ ασφαλείας»: με εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στα σχολεία για να αραιώσουν οι τάξεις, με συνταγογράφηση των τεστ και διάθεσή τους από τα φαρμακεία για self-testing, με μαζικές και στοχευμένες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και ειδικά σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς ηλικίας 20 έως 49 ετών που θεωρούνται «οδηγοί της επιδημίας», με επίσης μαζικά τεστ στους εργάτες γης που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και με εβδομαδιαίο έλεγχο σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.