Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Σρι Λάνκα: Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας για 36 ώρες

ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Με αυταρχικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο στις 6:00 απόγευμα μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα το διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας του λαού

Με αυταρχικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο στις 6:00 απόγευμα μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα το διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας του λαού.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοτοπάγια Ρατζαπάκσα, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες για τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης Ρατζαπάκσα, εξοργισμένοι από τις ελλείψεις καυσίμων και άλλων βασικών ειδών και με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 17,8% , εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Πέμπτη με την αστυνομία και τον στρατό έξω από το σπίτι του Ρατζαπάκσα, και έκαψαν πολλά οχήματα της αστυνομίας και του στρατού.


Η αστυνομία συνέλαβε 53 άτομα και επέβαλε μια πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας εντός και γύρω από το Κολόμπο την Παρασκευή για να περιορίσει άλλες σποραδικές διαδηλώσεις.

Το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για έως και 13 ώρες την ημέρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει συνάλλαγμα για να πληρώσει για καύσιμα και άλλες βασικές εισαγωγές.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο νησιωτικό κράτος οδήγησε στη λαϊκή απαίτηση να παραιτηθεί η κυβέρνηση της Ρατζαπάκσα, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ 17,5% έχει οδηγήσει τους περισσότερους κατοίκους να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Σημαντικές ελλείψεις σημειώνονται σε βασικά είδη που έτσι κι αλλιώς είναι απλησίαστα.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει ένοπλους στρατιώτες σε βενζινάδικα για να επιβλέπουν τη διανομή καυσίμων μεταξύ των πολιτών και να καταπνίγουν ταυτόχρονα τις αναταραχές.

Η κυβέρνηση κήρυξε 13ωρη διακοπή ρεύματος σε όλη την χώρα λόγω έλλειψης καυσίμων (που οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να αγοράσει το καύσιμο από τη διεθνή αγορά) για την τροφοδοσία των θερμικών γεννητριών. Αν και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σρι Λάνκα, ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής περιόρισε την ικανότητα του κράτους να παράγει και να παρέχει την τόσο αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, η έλλειψη ιατρικών προμηθειών οδήγησε πολλά νοσοκομεία να αναστείλουν τις συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις, με ορισμένες να αναστέλλουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποθηκεύσουν τις προμήθειες μόνο για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του κράτους από τον Φεβρουάριο ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ το κράτος αντιμετωπίζει την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 1 δισ. δολαρίων τον Ιούλη ενώ συνολικά πρέπει να πληρώσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης στη διεθνή αγορά και μετά τις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της τελευταίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Σρι Λάνκα, καθώς το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 20% των εισαγωγών του κράτους.

Ενδεικτικό παράδειγμα της σοβαρής έλλειψης συναλλάγματος, είναι ένα πλοίο που μετέφερε 5.500 τόνους μαγειρικού υγραερίου για συσκευές μαγειρέματος έφυγε από τα ύδατα της Σρι Λάνκα αφού η Laugfs Gas (LGGL.CM), η εταιρεία που το παρήγγειλε, δεν μπόρεσε να προμηθευτεί 4,9 εκατομμύρια δολάρια από τις τοπικές τράπεζες για να το πληρώσει. .

«Οι άνθρωποι παλεύουν με μια οξεία έλλειψη υγραερίου για μαγείρεμα, αλλά πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε όταν δεν υπάρχουν δολάρια; Έχουμε κολλήσει», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Laugfs Gas, W.H.K. Ο Wegapitiya.

Η Σρι Λάνκα υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, μαζί με την εξασφάλιση πιστωτικής γραμμής 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία και πιθανώς 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Η τελευταία ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Κολόμπο για επισιτιστική βοήθεια, παρέχοντας 2000 τόνους ρυζιού, μαζί με μια υπόσχεση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς το κράτος.

Η κυβέρνηση της Λάνκα επιδιώκει αναδιάταξη του χρέους με τους πιστωτές για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου