Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Το Ισραήλ καταγγέλλει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης του ΟΗΕ για (σωστά το μαντέψατε) αντισημιτισμό

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα του Ισραήλ να αποσυρθεί η εκδίκαση της υπόθεσης γενοκτονίας που είχε υποβάλει εναντίον του η Νότια Αφρική, αποφασίζοντας με τεράστια πλειοψηφία[1] ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στη συνέχεια και δίνοντας εντολή στο Ισραήλ να απέχει από τη δολοφονία και τη βλάβη των Παλαιστινίων στο μεταξύ.

Πολλοί υποστηρικτές της Παλαιστίνης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το ΔΔΔ δεν διέταξε ρητά την κατάπαυση του πυρός, ενώ πολλοί άλλοι (συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων της Νότιας Αφρικής) υποστηρίζουν ότι η απόφαση είναι πολύ θετική και ισοδυναμεί με εντολή κατάπαυσης του πυρός, επειδή απαιτεί τον τερματισμό της βλάβης στα μέλη της προστατευόμενης ομάδας.

Τα αυτοκρατορικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν επιθετικά την απουσία εντολής κατάπαυσης του πυρός στα πρωτοσέλιδά τους και πολλοί απολογητές του Ισραήλ προπαγανδίζουν την απουσία αυτή ως νίκη για το αγαπημένο τους εθνικιστικό κράτος, αλλά τέτοιου είδους επιδεικτικές θριαμβολογίες υπονομεύονται σοβαρά από τον τρόπο με τον οποίο υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν σήμερα το ΔΔΔ για αντισημιτισμό και λένε ότι το Ισραήλ πρέπει να αγνοήσει τις αποφάσεις του.

«Το διεθνές δικαστήριο υπερέβη τα εσκαμμένα, όταν έκανε δεκτό το αντισημιτικό αίτημα της Νότιας Αφρικής να συζητηθεί ο ισχυρισμός περί γενοκτονίας στη Γάζα, και τώρα αρνείται να απορρίψει το αίτημα συλλήβδην», κατήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σε απάντηση της απόφασης.

«Η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Το δικαστήριο αυτό δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός εθνικής ασφάλειας Itamar Ben Gvir.

Ο Ben Gvir έγραψε επίσης στο Twitter «Hague Schmague» αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, κάτι που πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον ισραηλίσιο tweet όλων των εποχών.

Όλοι συζητούν για το αν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι χρήσιμη ή όχι, και δεν γνωρίζω αρκετά ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά για να είμαι βέβαιη είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά από εκεί που βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή μου φαίνεται απίθανο ότι οι διαχειριστές της ισραηλινής πολεμικής μηχανής θα φρίκαραν τόσο πολύ και θα ανέσυραν το παλιό, χιλιοπαιγμένο τραγούδι και χορό του “αντισημιτισμού”, αν δεν υπήρχε κάτι ουσιαστικό σε αυτήν.


Ο δικηγόρος για διεθνή θέματα Francis Boyle, ο οποίος κέρδισε προσωρινά μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας στο ΔΔΔ το 1993, δήλωσε τα εξής για την απόφαση:

«Πρόκειται για μια μαζική, συντριπτική νομική νίκη της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί τώρα να αναστείλει τη συμμετοχή του Ισραήλ στις δραστηριότητές της, όπως έκανε για τη Νότια Αφρική και τη Γιουγκοσλαβία. Μπορεί να δεχτεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος. Και—ειδικά από τη στιγμή που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μια φάρσα—μπορεί να δημιουργήσει ένα δικαστήριο για να διώξει τους ανώτατους αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους στρατιωτικούς”.[2]

Επομένως, εκτιμήστε την απόφαση του ΔΔΔ σύμφωνα με τον βαθμό που την αξιολογείτε. Σε κάθε περίπτωση η σφαγή στη Γάζα εξακολουθεί να χρειάζεται επειγόντως να τερματιστεί, και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η εξέλιξη της Παρασκευής είχε κάποια σημαντική επίδραση στην έκβαση αυτής της φρίκης.

Αλλά δικέ μου, τι δεν θα έδινα για να ήμουν μύγα στον τοίχο στις συναντήσεις που είχαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή. Είναι κάτι τέτοιες μέρες που μας θυμίζουν γιατί οι διαχειριστές της αυτοκρατορίας πέρασαν στη χρήση της άνευ νοήματος φράσης «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» αντί να μιλούν για “διεθνές δίκαιο”.

[1] Στο θέμα της δικαιοδοσίας εκδίκασης της υπόθεσης, στο οποίο ειδικά αναφέρεται εδώ η Caitlin Johnstone, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

[2] Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) δεν πρέπει να μπερδεύεται με το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνη (ICJ). To πρώτο δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ, σε αντίθεση με το δεύτερο. Ο ‘εισαγγελέας’ του ICC Καρίμ Αχμάντ Χαν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα και με στοιχεία για διαφθορά. Πρόκειται για τον ίδιο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν ενώ καθυστερεί προσφυγές που έχουν ασκηθεί κατά του Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: https://www.caitlinjohnst.one/p/israel-accuses-the-icj-of-you-guessed

Μετάφραση: Κ. Μηλολιδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου