Από iraklis3
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η αποτρόπαια επίθεση του ISIS (παρακλάδι του) σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα. Ποιος και γιατί όπλισε το χ;eρι των τρομοκρατών για αυτή τη σφαγή, σε μια περίοδο που η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, και όχι μόνο μυρίζει, μπαρούτι; Ερωτήματα που εντείνονται λαμβάνοντας υπόψη τι αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος. .Όταν αναφερόμαστε στον ISIS δεν εννοούμε τους μουσουλμάνους ή κάποια μουσουλμανική χώρα (κράτος). Ο ISIS (όπως και οι Ταλιμπάν κλπ) είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία κλπ) και έχει χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως η δράση του μέχρι σήμερα, για να προκαλέσουν αναστάτωση και να ελέγξουν μουσουλμανικές χώρες.
Και σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση τίθεται το ερώτημα ποιος ωφελείται από αυτή τη σφαγή; Η απάντηση στο ερώτημα θα δείξει και τον ηθικό αυτουργό και τα κίνητρά του.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:
– Η αίθουσα συναυλιών άνοιξε το 2009 και είναι ένας δημοφιλής χώρος ψυχαγωγίας με χωρητικότητα 6.200 ατόμων, φέρει μάλιστα το όνομα του Μουσλίμ Μαγκομάγιεφ, ενός ιδιαίτερα αγαπητού μουσουλμάνου τραγουδιστή και την περίοδο της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.
– Η επίθεση ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής τη στιγμή που ο κόσμος έπαιρνε τις θέσεις του για ένα sold-out σόου από το Picnic, ένα δημοφιλές ροκ συγκρότημα από τη σοβιετική εποχή.
– Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 187 τραυματίστηκαν σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
– Η Ρωσία δεν απέδωσε αμέσως ευθύνες για την επίθεση, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι βλέπουν «σχέσεις» των τρομοκρατών με την Ουκρανία και ο ο Μεντβέντεφ απειλεί «θα καταστρέψουμε τους Ουκρανούς αν εμπλέκονται στην επίθεση». Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια την επίθεση.
– Συνελήφθησαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ύποπτων ενόπλων, σε σχέση με την επίθεση
– Έως και πέντε ένοπλοι πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση, την οποία ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος σε ανάρτηση στο Telegram, η οποία υποδηλώνει ότι οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν στη συνέχεια. Βίντεο που κυκλοφόρησαν από κανάλια κοινωνικής δικτύωσης κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν τουλάχιστον δύο ένοπλους άνδρες να μπαίνουν στην αίθουσα.
– Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφεραν ότι δύο έως πέντε ένοπλοι επιτιθέμενοι ντυμένοι με «στολές τακτικής» και με αυτόματα όπλα, μπήκαν στην αίθουσα συναυλιών και άνοιξαν πυρ. Οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν επίσης εκρηκτικά.
– Ένας δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria στη συναυλία είπε ότι οι δράστες έριξαν επίσης μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα, η οποία ξεκίνησε μια πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα στο κτίριο. Η οροφή του χώρου κατέρρευσε, ανέφερε η Ria. Τρία ελικόπτερα συμμετείχαν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
– Νωρίτερα αυτό το μήνα, δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις τρομοκρατίας και είπαν στους πολίτες τους να μην συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις στη Ρωσία. Στις 8 Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ έγραψε πως «υπάρχουν αναφορές ότι οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, να συμπεριλάβουν συναυλίες και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώνονται να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».
– Η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε την επίθεση «τρομερή» και είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για οποιαδήποτε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η προεδρία της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο δεν είχε «καμία σχέση» με την επίθεση, ενώ οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της χαρακτήρισαν το περιστατικό ρωσική «πρόκληση» και κατηγόρησαν ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Μόσχας βρίσκονται πίσω από αυτό.
– Η Ρωσία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, στους συγκοινωνιακούς κόμβους και σε ολόκληρη την πρωτεύουσα — μια τεράστια αστική περιοχή με περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας έχουν ακυρωθεί σε όλη τη χώρα.
– Το ISIS‑K (παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους) που ανέλαβε την ευθύνη, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία επικρίνοντας τον Πούτιν ενώ «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχο σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους».
– Στη Ρωσία υπάρχουν αρκετές μουσουλμανικές περιοχές (παλαιότερα εμφανίστηκαν και αποσχιστικά κινήματα), όπως επίσης ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Ρωσία μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με μουσουλμανικές χώρες, για να περιορίσει τις συνέπειες των κυρώσεων. Και το ερώτημα που προκύπτει, μήπως ένας από τους σκοπούς αυτής της επίθεσης είναι η δημιουργία προβλημάτων για τη Ρωσία τόσο στο εξωτερικό όσο και με συμμάχους της σε μια περίοδο που φαίνεται να κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Πέρα από τις υποθέσεις που κάνουμε σήμερα, σύντομα θα φανούν οι συνέπειες της αποτρόπαιας σφαγής στο συναυαλιακό ώρο της Μόσχας.
Πώς αντέδρασε ο κόσμος στην επίθεση στη Μόσχα;
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε τα «συλλυπητήρια» του στον Πούτιν, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο Σι «τόνισε ότι η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, καταδικάζει σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια και σταθερότητα».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Οι εικόνες είναι απλώς φρικτές και δύσκολα βλέπεις, και προφανώς οι σκέψεις μας θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό» για την επίθεση. «Η ΕΕ καταδικάζει οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που επηρεάζονται», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στο X: «Καταδικάζουμε έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Η Ινδία στέκεται αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτή την ώρα θλίψης».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος», σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παλάτι των Ηλυσίων. «Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στα θύματα, στους αγαπημένους τους και σε όλο τον ρωσικό λαό», ανέφερε.
Η Γερμανία, το Αφγανιστάν, η Κούβα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βενεζουέλα, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Μαλαισία είναι μεταξύ άλλων που καταδίκασαν την επίθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου