
@ DAVID MUSE/EPA/TASS - Κείμενο: Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προωθήσει μια ριζική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Η νέα του εντολή έχει σκοπό να σταματήσει την εκτεταμένη εκλογική νοθεία που είναι εδώ και καιρό παράδοση στην Αμερική. Για τι είδους παραποιήσεις μιλάμε – και γιατί μπορεί να ματαιωθεί η προσπάθεια του Τραμπ;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Τώρα, για να μπορέσει να ψηφίσει σε ένα εκλογικό τμήμα, ένας ψηφοφόρος θα πρέπει να έρθει στο κατάλληλο τμήμα και να αποδείξει ότι είναι Αμερικανός πολίτης – δηλαδή να παρουσιάσει διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή άλλο έγγραφο που έχει εκδοθεί από το κράτος.
Επιπλέον, όλα τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια πρέπει πλέον να επιστραφούν συμπληρωμένα στην εκλογική επιτροπή πριν από την ημέρα των εκλογών. Τέλος, οι πολιτείες πρέπει να υποβάλουν τους εκλογικούς καταλόγους στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (του οποίου ηγείται ο Μασκ) για έλεγχο.
«Οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι οι πολιτείες τους τηρούν σωστά τους εκλογικούς καταλόγους και λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να καθαρίσουν τους καταλόγους εγγραφής ψηφοφόρων από μη επιλέξιμους ψηφοφόρους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Κογκρέσου Μάικλ Γουάτλι. Και εάν οι πολιτείες δεν συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα χρηματοδοτήσει τις εκλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτές.
Για τους Ρώσους και τους κατοίκους της συντριπτικής πλειοψηφίας άλλων δημοκρατικών χωρών, αυτές οι μεταρρυθμίσεις φαίνονται παράξενες. Με την έννοια ότι αν μια χώρα λέγεται δημοκρατία, τότε θα πρέπει πάντα να κάνει εκλογές ακριβώς έτσι και με κανέναν άλλο τρόπο. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τοποθετούνται ως φάρος ελευθερίας και προόδου, οι εκλογές διεξήχθησαν διαφορετικά.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να εγγραφούν ως ψηφοφόροι εξ αποστάσεως – απλώς επιλέγοντας τα πλαίσια σε μια ειδική φόρμα. Για παράδειγμα, ότι είναι πολίτες των ΗΠΑ. Δεν απαιτούν κανένα δικαιολογητικό - το έντυπο αναφέρει μόνο την ευθύνη για την παροχή ψευδών πληροφοριών.
Το αποτέλεσμα ήταν μια κατάσταση όπου εκατομμύρια λαθρομετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν και να αλλάξουν την εκλογική ισορροπία.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στις νότιες – Ρεπουμπλικανικές – πολιτείες, αφού οι παράνομοι μετανάστες ψηφίζουν μαζικά τους Δημοκρατικούς που τους συμπονούν (οι οποίοι προτείνουν να νομιμοποιηθούν ουσιαστικά όλοι όσοι έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα παράνομα).
Επιπλέον, στις ΗΠΑ, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ψηφίζουν ταχυδρομικώς, και ορισμένες πολιτείες (όπως η Καλιφόρνια) στέλνουν ακόμη και ένα ψηφοδέλτιο σε κάθε ψηφοφόρο για να το υπογράψουν, να το βάλουν σε ένα φάκελο και να το στείλουν χωρίς να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Σχεδόν δύο δωδεκάδες πολιτείες, ωστόσο, επιτρέπουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου μέχρι και την ημέρα των εκλογών, εφόσον φτάσουν «λίγο μετά». Στην πραγματικότητα, το «σύντομα» μπορεί να διαρκέσει για σχεδόν μια εβδομάδα – και η βάση για την καταγραφή και την καταμέτρηση της ψήφου είναι μόνο η σφραγίδα του ταχυδρομείου.
Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο καθυστερεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων (στην Καλιφόρνια, στις τελευταίες εκλογές, η τύχη μιας έδρας στο Κογκρέσο δεν κρίθηκε για ένα μήνα), αλλά δημιουργεί επίσης μια ευκαιρία για χειραγώγηση και γέμιση ψηφοδελτίων. Στη Νεβάδα (μία από τις αμφισβητούμενες πολιτείες), 45.000 ψηφοδέλτια έφθασαν στις επιτροπές ταχυδρομικώς μετά τις εκλογές.
Και τέλος, οι εκλογικοί κατάλογοι είναι επίσης, για να το θέσω ήπια, ξεπερασμένοι. Τι μπορούμε να πούμε αν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν ανέλθει ο Τραμπ στην εξουσία, υπήρχαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας μεταξύ 120 και 199 ετών. Και είχαν όλα επιδόματα - τα οποία, προφανώς, πήγαν στις τσέπες πολύ πραγματικών απατεώνων.
Έτσι ο Τραμπ αποφάσισε να βάλει τάξη εδώ. "Οι ελεύθερες, δίκαιες και έντιμες εκλογές, αμόλυντες από νοθεία, λάθος ή υποψίες, είναι θεμελιώδεις για τη διατήρηση της συνταγματικής μας δημοκρατίας. Το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να καταμετρώνται σωστά και να υποβάλλονται σε επεξεργασία οι ψήφοι τους, χωρίς παράνομη αραίωση, είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό του νόμιμο νικητή των εκλογών", αναφέρει το έγγραφο .
Και, φυσικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ένα προσωπικό κίνητρο εδώ, το οποίο παραδέχονται οι αντίπαλοί του.
«Η διάταξη αντικατοπτρίζει <…> τους αβάσιμους ισχυρισμούς του μετά τις προεδρικές κούρσες του 2016 και του 2020 ότι και οι δύο ήταν γεμάτες απάτη, ιδιαίτερα παράνομη ψηφοφορία από μη πολίτες», γράφει η Washington Post. Δηλώσεις που, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ήταν αρκετά δικαιολογημένες - αν κοιτάξετε την πορεία της ψηφοφορίας και τα «βήματα» που προέκυψαν κατά την καταμέτρηση των ψήφων λόγω του γεμίσματος των ταχυδρομικών ψηφοδελτίων. Συμπλήρωσε κανείς δεν ξέρει ποιος και για ποιους λόγους κανείς. «Αγόρασαν ψηφοδέλτια για δέκα δολάρια, τα έγραψαν και τα πέταξαν σε γραμματοκιβώτια χωρίς καμία επίβλεψη από παρατηρητές – και αυτό ήταν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, ούτε η Washington Post ούτε άλλα μεγάλα δυτικά έντυπα (που συμμετείχαν στην εκστρατεία παρενόχλησης του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, το 2020 και το 2024) αναγνωρίζουν το γεγονός της παραποίησης. Και προσπαθούν να παρουσιάσουν το σημερινό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ ως ανήθικο και παράνομο.
Πρώτον, γιατί φέρεται να στερεί όχι μόνο από λαθρομετανάστες αλλά και από εκατομμύρια Αμερικανούς την ευκαιρία να ψηφίσουν. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δεν έχουν καθόλου διαβατήριο (το χρειάζονται κυρίως όσοι ταξιδεύουν εκτός χώρας). Σχεδόν το 9% των Αμερικανών πολιτών —περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι— δεν έχουν καμία τεκμηρίωση υπηκοότητας. Γιατί τα κρατούν στο σπίτι, σε συγγενείς ή ακόμα και σε τραπεζικό χρηματοκιβώτιο. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς καθόλου έγγραφα – τα χαρτιά τους χάθηκαν, καταστράφηκαν ή κλάπηκαν.
Φυσικά, ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων «χαμένων» είναι μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων. «Αυτός είναι ένας τρόπος να καταστείλουμε τις φωνές των φτωχών, των μαύρων, των έγχρωμων ανθρώπων, οποιουδήποτε δεν είναι λευκός στην Αμερική», είπε η βουλευτής Μπόνι Γουάτσον Κόλμαν.
Επιπλέον, όπως γράφουν οι πολέμιοι του νόμου , θα περιπλέξει τη διαδικασία ψηφοφορίας για σχεδόν 69 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν διαφορετικά επώνυμα στα δελτία ταυτότητας και τα πιστοποιητικά γέννησής τους (άλλαξαν το επώνυμό τους αφού παντρεύτηκαν). Φυσικά, κανείς δεν μιλάει για το γεγονός ότι είναι ευθύνη του πολίτη να τακτοποιήσει τα έγγραφά του και να τα έχει στη διάθεσή του.
Δεύτερον, επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον νόμο για να αναθεωρήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. «Ο Τραμπ προετοιμάζει το σκηνικό για μια πραγματικά αηδιαστική προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολιτείες που δεν κάνουν τις αλλαγές που θέλει», λέει ο Vox. Σύμφωνα με την Washington Post, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου «είναι εδώ και καιρό προσηλωμένος στη διαχείριση των εκλογών».
Και τέλος, τρίτον –και αυτή είναι η πιο σοβαρή κατηγορία– ο Τραμπ κατηγορείται για υπέρβαση των εξουσιών του. Οι New York Times αποκαλούν τη διαταγή του «επαναχωρούν αιώνες δικαιωμάτων ψήφου και σχέσεις ομοσπονδιακού κράτους».
Ονομαστικά, ό,τι σχετίζεται με την εκλογική διαδικασία είναι προνόμιο των πολιτειών. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στα κράτη την εξουσία να ρυθμίζουν τους «χρόνους, τόπους και τρόπο» των εκλογών, με την πρόβλεψη ότι το Κογκρέσο μπορεί να παρέμβει και να ανατρέψει αυτούς τους νόμους. Η εκλογική διαδικασία που υιοθετήθηκε σε αυτές μπορεί να αλλάξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά από το Κογκρέσο. Εκεί που η ιδέα του Τραμπ έχει αρκετούς αντιπάλους.
Ναι, ο Τραμπ δεν ανακάλεσε ονομαστικά τις εξουσίες των πολιτειών. αποφάσισε μόνο ότι όσοι από αυτούς δεν ακολουθήσουν τα αιτήματά του θα χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τις εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, το θέμα αυτό πιθανότατα θα διευθετηθεί δικαστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταφέρει να κάνει τις εκλογές στη χώρα του πραγματικά δίκαιες, ελεύθερες και δημοκρατικές.
https://vz.ru/world/2025/3/28/1322416.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου