Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Διαπιστευτήρια υποτέλειας - Ο Μητσοτάκης εγκαταλείπει το άρμα της Von der Leyen, ο Donald Trump επιβραβεύει την κωλοτούμπα


«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος», ανέφερε για τον Κ. Μητσοτάκη ο Donald Trump σύμφωνα με αναρτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ

Εν μέσω σφοδρότατου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, ο Donald Trump φαίνεται ότι εντόπισε έναν απρόσμενο σύμμαχο στον πιο αδύναμο οικονομικό κρίκο της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σπεύδει να προσεταιριστεί από το πουθενά τον αμερικανικό παράγοντα για να παραμείνει στην εξουσία.
Η τακτική του Donald Trump αποσκοπεί στο να διαρρήξει την ενιαία στάση του μπλοκ της ΕΕ, προκειμένου να διαπραγματευτεί τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων με κάθε ένα από τα κράτη της ΕΕ ξεχωριστά.
Κατά συνέπεια, ο Αμερικανός πρόεδρος ο έσπευσε να υιοθετήσει τα όσα ανέδειξε στη συνέντευξή του στο φιλοτραμπικό Breinbart ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε το βράδυ της Τετάρτης (9/4) .
Επισημαίνεται, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια win-win συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι συμφωνεί -με τους δικούς του όρους βέβαια.
«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος», ανέφερε για τον Κ. Μητσοτάκη ο Donald Trump σύμφωνα με αναρτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ.
«Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτεί τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στις οποίες υπερθεμάτισε ο Αμερικανός πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο στο αμερικανικό Breitbart, δήλωσε πως «υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».
«Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις, πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ.
«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον Ντόναλντ Τραμπ.
Αναφορικά με το ελληνικό σκέλος του μηνύματος προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και στρατηγικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας.
Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου