Και μη ξεχνάμε. Από την Αμερική ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα. Ο Γαλικός Μάης, Η πρωτομαγιά..
Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απαίτησαν περίπου 70.000 φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διαδηλώσαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ...Το νομοσχέδιο, που προωθεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Γουισκόνσιν, Σκότ Γουόκερ, μεταξύ άλλων προβλέπει και αύξηση στις εισφορές των κρατικών υπαλλήλων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και συνταξιοδότηση.
Επίσης δεν θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καμία συλλογική διαπραγμάτευση εκτός από την αύξηση του μισθού τους, ο οποίος ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον πληθωρισμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως μια "βίαιη επίθεση στα συνδικάτα". Και οι υπόλοιποι πολέμιοι του νομοσχεδίου το χαρακτηρίζουν ως επίθεση στο βιωτικό τους επίπεδο, στα συνδικάτα και στη μεσαία τάξη.
Ο Τζέσε Τζάκσον, ο αφροαμερικανός υπέρμαχος των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος χαρακτήρισε τον αγώνα τους δίκαιο και συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αυτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη την πολιτεία εδώ και ημέρες καθώς οι καθηγητές βρίσκονταν στην πρωτεύουσα και διαδήλωναν.
Οι δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές και φοιτητές, όπως αναφέρει το Associated Press, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας, στο Μάντισον και η κλιμάκωση αυτών έχει δημιουργήσει αίσθηση στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 70.000 άνθρωποι οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ειρηνικά, παρότι ομάδες συντηριτικών πραγματοποιούσαν αντιδιαδηλώσεις.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ψηφιστεί στη Γερουσία του Γουισκόνσιν την Πέμπτη, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε καθώς σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος απαιτείται απαρτία 20 γερουσιαστών κάτι που δεν επιτευχθεί. Ο λόγος ήταν ότι στην πολιτειακή Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 19 έδρες και οι Δημοκρατικοί 14 και κανένας από τους δεύτερους δεν εμφανίσθηκε την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.
Μάλιστα οι βοηθοί τους δήλωναν ότι δεν γνώριζαν που βρίσκονται με αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να στείλει αστυνομική δύναμη στο σπίτι του ηγέτη των Δημοκρατικών στο Γουισκίνσιν, του Μάρκ Μίλερ προκείμενου να τον φέρουν στο πολιτειακό Καπιτώλειο για να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο Μίλερ, σύμφωνα με το BBC, αρνήθηκε λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα επιστρέψουν μόνο εάν συμφωνηθεί η εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου.
Το Γουισκόνσιν αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για τα προσεχή δύο χρόνια και το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους ρεπουμπλικανούς, εκτιμάται ότι θα γλιτώσει 300 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε αυτή την περίοδο, ενώ ο Γουόκερ επιμένει ότι η ψηφισή του είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου