Το ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο συνεχίζεται. Μετά την Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, οι πολίτες στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Μαρόκο αλλά και το Τζιμπουτί διαδηλώνουν κατά των καθεστώτων. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν δώσει εντολή για βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις.
►Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο
►13:15: ΥΕΜΕΝΗ: Περίπου 3.000 φοιτητές συνεχίζουν για 11η ημέρα τις διαδηλώσεις έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά απαιτώντας την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας. Χθες η αστυνομία πυροβόλησε κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 7 ακόμη να τραυματισθούν.
►13:05: ΛΙΒΥΗ: Ο Μουαμάρ Καντάφι και η οικογένειά του δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Λιβύη αναφέρει η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, επικαλούμενη πηγές της οικογένειάς του. "Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος", είπαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της οικογενείας του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα την Πέμπτη.
►12:56: ΥΕΜΕΝΗ: Ο ηγέτης του αποσχιστικού Νότιου Κινήματος της Υεμένης συνελήφθη σήμερα στη νότια πόλη-λιμάνι του Άντεν από "ένοπλη στρατιωτική ομάδα", και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. 'Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις της οικογένειάς του, ο Χάσαν Μπαούμ συνελήφθη σε ένα νοσοκομείο, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία.
Σημειώνεται ότι η Βόρεια και η νότια Υεμένη τυπικά ενώθηκαν το 1990, αλλά ορισμένοι στο νότο, όπου βρίσκονται πολλές από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Υεμένης, δηλώνουν ότι οι Βόρειοι έχουν από τότε κατασχέσει φυσικούς πόρους και ασκούν διακρίσεις σε βάρος τους.
►12:52: ΜΑΡΟΚΟ: Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαρόκο απαιτώντας από το βασιλιά Μοχάμεντ να εκχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση, να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα και να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά που χαρακτηρίζει τη χώρα. Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική ενώ οι διαδηλωτές ανεμίζουν σημαίες της Αιγύπτου και της Υεμένης απ΄όπου και έγινε η αρχή των λαϊκών εξεγέρσεων στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές.
Σύμφωνα με αναλυτές η κατάσταση στο Μαρόκο είναι διαφορετική και δεν αναμένεται οι κινητοποιήσεις να πάρουν τις διαστάσεις που πήραν σε άλλα κράτη . Και αυτό διότι ο βασιλιάς θεωρείται μεταρρυθμιστής, έχει ευρεία αποδοχή και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε θετική πορεία.
►12:15: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: "Η διοργάνωση πρόωρων εκλογών στην Αίγυπτο θα σημάνει το τέλος της "επανάστασης", ευνοώντας τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ" προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
"Αν βιαστούμε, αν διοργανώσουμε εκλογές σε τέσσερις ή πέντε μήνες, θα είναι το τέλος της επανάστασης, το παλαιό καθεστώς θα συνεχιστεί με μία νέα μάσκα...Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα: τα χρήματα, τα μέσα ενημέρωσης. Πάνε πολύ γρήγορα προς τις εκλογές, αυτό σημαίνει ότι αφήνουν το παλαιό καθεστώς να επιστρέψει στο προσκήνιο με ένα νέο πρόσωπο" πρόσθεσε.
►12:09: ΛΙΒΥΗ: Ξεπερνούν τους 104 οι νεκροί σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
►11:23 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την παραίτηση της κυβέρνησης θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου η σιιτική αντιπολίτευση. "Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό της πρέπει να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να δικαστούν. Η αντιπολίτευση δεν αρνείται τον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα αλλά ζητά μία πλατφόρμα που θα ευνοεί τον διάλογο" δήλωσε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq.
Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, την οποία κατέλαβαν μετά την αποχώρηση του στρατού. "Η νύχτα πέρασε χωρίς πρόβλημα. Φοβόμαστε μήπως οι δυνάμεις ασφαλείας μάς επιτεθούν αιφνιδιαστικά όπως έκαναν την Πέμπτη" δήλωσε ένας φοιτητής.
►10:48 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Άνοιξαν ξανά οι τράπεζες της χώρας. Δεκάδες άτομα σχημάτισαν ουρές έξω από υποκαταστήματα κρατικών τραπεζών στο Κάιρο, ενώ τα υποκαταστήματα των ιδιωτικών τραπεζών στην Ζάμαλεκ λειτουργούσαν κανονικά.
►10:22 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ξανά σε μόνιμη βάση το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Λωρίδα της Γάζας, που έκλεισε στις 30 Ιανουαρίου, μετά το κύμα διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Γάζι Χαμάντ, υπεύθυνο της Χαμάς για τις υποθέσεις των μεθοριακών περασμάτων, "Το πέρασμα θα είναι ανοιχτό ξανά από την Τρίτη για να περνούν 300 άτομα την ημέρα".
►10:10 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να δεχθεί τον διάλογο με την κυβέρνηση και απέρριψε "οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις" της γειτονικής χώρας. Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Spa, "Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της κατάστασης στο βασίλειο του Μπαχρέιν. Ελπίζει η χώρα αυτή να επιστρέψει στην ηρεμία και τη σταθερότητα, καλεί τα αδέρφια του Μπαχρέιν να λογικευτούν και να αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιώνει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν".
►09:04 ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ Επεισόδια ξέσπασαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τζιμπουτί. Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ύστερα από τη διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ. Πρόκειται για τους προέδρους του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, της Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζιμπουτί. Όπως έγινε γνωστό από την κρατική τηλεόραση, 2 από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με τον τρίτο.
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μετά τη διαδήλωση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.
►06:13 ΥΕΜΕΝΗ Τουλάχιστον ένας έφηβος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια νέων βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στο Άντεν και την πρωτεύουσα Σαναά. Ο 16χρονος σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, καθώς αστυνομικοί έριχναν "προειδοποιητικά" πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές στο Άντεν. Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.
Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς". "Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας", φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα.
Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του,που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα "δημοκρατική" και κατηγόρησε χωρίς να τους κατονομάσει τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές. "Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν", ανέφερε.
►03:56 ΜΑΡΟΚΟ Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και στο Μαρόκο, όπου οι πολίτες της χώρας απαιτούν από τον βασιλιά Μοχάμεντ να εκχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα. Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.
►02:07 ΛΙΒΥΗ Οι αρχές της Λιβύης μπλόκαραν εκ νέου την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Arbor Networks, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο Διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα την Παρασκευή στις 02:15 το Σάββατο, ώρα Ελλάδας. Δύο αντίστοιχες περιορισμένες διακοπές είχαν σημειωθεί και την Παρασκευή.
►01:09 ΛΙΒΥΗ Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. "Δεκάδες σκοτώθηκαν. . . όχι 15, δεκάδες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
►23:57 ΤΥΝΗΣΙΑ Αμύθητους θησαυρούς έκρυβε στο προεδρικό μέγαρο ο ανατραπείς πρόεδρος της Τυνησίας. Ο Μπεν Άλι είχε συγκεντρώσει διαμάντια, χρυσό και δεσμίδες χρημάτων σε κρυψώνες μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με βίντεο που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση, εκατομμύρια δολάρια και ευρώ, διαμαντένια περιδέραια και χρυσό εντοπίστηκαν μέσα στο μέγαρο στη συνοικία Σιντί Μπου Σαϊντ της Τύνιδας. Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πως ό,τι βρέθηκε θα διανεμηθεί στους Τυνήσιους, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Μπεν Άλι για διαφθορά. Ήδη, η Γαλλία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ανακοινώσει ότι έχουν "παγώσει" τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου και της οικογενείας του.
►23:41 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Την αποφυλάκιση 222 κρατουμένων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι θα αποφυλακιστούν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, συνολικά μετέδωσε ότι 487 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν. Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και ότι γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι.
►22:28 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την έναρξη του διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν . "Μία διαδικασία διαλόγου στο Μπαχρέιν ξεκίνησε ανάμεσα στον πρίγκιπα διάδοχο και τα πολιτικά κόμματα", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η αρχή ενημέρωσης χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου