Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εκκλήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής από ορισμένες πλευρές μετά από ανατριχιαστικές δολοφονίες ανηλίκων.
Επανέρχεται στην Τουρκία η συζήτηση για επαναφορά της ποινής του θανάτου, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά δολοφονίας ανηλίκων. Η ποινή είχε καταργηθεί το 2002. Πριν από μερικές μέρες, η...

αστυνομία είχε βρει τα πτώματα τριών παιδιών που είχαν δολοφονηθεί πριν από 1,5 χρόνο στην Καισάρεια. Τη στιγμή που η υπόθεση αυτή προκαλούσε σοκ, η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη δύο Γεωργιανές. Η μία ήταν σύζυγος Τούρκου πολίτη και μητριά εννιάχρονου παιδιού και η άλλη η μητέρα της. Κατηγορούνται ότι σκότωσαν το εννιάχρονο και το τεμάχισαν στη συνέχεια.
Η πρώτη αντίδραση προήλθε από το μικρό ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας, ο πρόεδρος του οποίου Γιαλτσίν Τοπτσού δήλωσε χτες ότι το κόμμα του ξεκινά εκστρατεία για την επαναφορά της ποινής του θανάτου. Σήμερα, ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής της εθνοσυνέλευσης Μπουρχανετίμ Κουζού ρωτήθηκε σχετικά για να πει ότι ο ίδιος προσωπικά είναι υπέρ της ποινής του θανάτου. «πρέπει να στέκεται σε μια γωνιά, ανεξάρτητα από το αν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται σε περιορισμένη έκταση» είπε ο Κουζού.
«Ντροπή για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την επαναφορά της ποινής ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν.
Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα λέγοντας «είναι δύσκολη η επαναφορά της ποινής, ακόμη κι αν οι συνειδήσεις λένε το αντίθετο» .
Σήμερα, ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Αμπντουλκαντίρ Ακτσάν είπε σχετικά ότι το κόμμα του επιθυμεί την επαναφορά της ποινής.
Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου καταργήθηκε στην Τουρκία το 2002 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για εναρμόνιση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είχε γίνει στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της τότε κυβέρνησης Ετζεβίτ που είχε σχηματιστεί με τη σύμπραξη της Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετζεβίτ) του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (Ντεβλέτ Μπαχτσελί). Παρά την απόφαση της κυβέρνησης, οι βουλευτές του τελευταίου στην εθνοσυνέλευση είχαν ταχθεί εναντίον της κατάργησης.
Από το 1920 που συστάθηκε η τουρκική εθνοσυνέλευση μέχρι το 2002 έχουν εκτελεστεί στην Τουρκία 712 άτομα. Οι εκτελέσεις όμως είχαν σταματήσει το 1984. Κατά την περίοδο της χούντας (1980-1983) εκτελέστηκαν 50 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου