Κυριακή 17 Απριλίου 2011

"ΓΟΛΓΟΘΑΣ" 40 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ρεπορτάζ Π. Κ. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στον πλέον δύσβατο δρόμο στην έως τώρα θητεία της εισέρχεται για τις επόμενες 40 ημέρες, μέχρι και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, η κυβέρνηση, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Στο «εξωτερικό μέτωπο» τα...
σύννεφα πυκνώνουν με γεωμετρική πρόοδο. Η τρόικα απειλεί με αναστολή καταβολής μιας από τις επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των όρων του Μνημονίου.
Εξάλλου, ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζουν πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο πίσω απ’ ό,τι σε όλους τους προηγούμενους ελέγχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ». Επίσης, τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενισχύονται διαρκώς μετά την επιλογή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, να βάλει το θέμα στο τραπέζι. Μάλιστα, μετά την κίνηση αυτή, και την «επιθετική» τοποθέτηση των αγορών, το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ακόμη και σε υπουργικά γραφεία, παρά τις επίμονες διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Εν μέσω συμπληγάδων κινείται, όμως, ο κ. Παπανδρέου και στο εσωτερικό της χώρας. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Αννα Διαμαντοπούλου, στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ζήτησαν να υπάρξει απολογισμός και αυτοκριτική για τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 και του πρώτου τριμήνου του 2011. Επίσης, το κλίμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παραμένει εκρηκτικό, με την κ. Βάσω Παπανδρέου να πρωτοστατεί στην κριτική. Ο ανωτέρω «συνδυασμός» αναζωπυρώνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα σενάρια ανασχηματισμού αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στις αρχές Ιουνίου, ή και νωρίτερα.
Ομως, συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν πως «στην παρούσα φάση» ο πρωθυπουργός δεν σκέπτεται το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και περιορίζεται σε εσωτερικές «διορθωτικές» κινήσεις. Ως τέτοιες αναφέρονται:
Πρώτον, ότι επιχειρεί να απαντήσει ο ίδιος στα κενά συντονισμού στο κυβερνητικό σχήμα, μέσω της παρουσίας του στις συνεχείς συσκέψεις με όλους τους υπουργούς για τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.
Δεύτερον, με την αξιοποίηση, σε μέγιστο βαθμό, του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Ο υπουργός Αμυνας δεν διαδραμάτισε μόνο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τα υποβρύχια. Ηταν, μαζί με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο μόνος υπουργός που είχε πλήρη εικόνα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και συνέβαλε στη διαμόρφωση των επικοινωνιακών χειρισμών για την παρουσίασή του.
Η «προσέγγιση» των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλου εκ των πραγμάτων έχει σημασία για τη διατήρηση ενός μίνιμουμ εσωκομματικής νηνεμίας στο ΠΑΣΟΚ.
Ομως, ορισμένοι εκτιμούν πως η ενεργός συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στις διεργασίες για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετάβασή του στο υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση ανασχηματισμού. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, είναι η ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο με αναπληρωτή τον κ. Γ. Φλωρίδη, και η μετακίνηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (την απομάκρυνση του οποίου ζήτησαν την Παρασκευή βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ) σε άλλο, αναπτυξιακό, υπουργείο, όπως το Υποδομών εάν αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο ο κ. Δ. Ρέππας, ή το Περιβάλλοντος –στο οποίο υπάγεται ο τομέας της Ενέργειας– εάν κάτι ανάλογο συμβεί με την κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Βεβαίως, η συζήτηση περί ανασχηματισμού έχει νόημα μόνον εάν η πορεία της κυβέρνησης δεν «διασαλευτεί» κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εκτιμά πως δεν θα υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει το σχέδιο, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια εν μέσω της κρίσης, ενώ απορρίπτει τη λογική της επιβολής κομματικής πειθαρχίας. Επίσης, είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Σχέδιο με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, παρότι εντός της κυβέρνησης υπάρχουν θιασώτες της άποψης, όπως οι κ. Καστανίδης και Παμπούκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου