Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Σημίτης: Αναδιάρθρωση του χρέους

Σε πλήρη αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου έρχεται ο Κώστας Σημίτης που σε συνέντευξή του τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους το συντομότερο! Επίσης υποστηρίζει πως οι καταθέσεις των πολιτών δεν θα κινδυνεύσουν και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών λιτότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», δυναμιτίζοντας το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αν γίνει με σχεδιασμό «θα βελτιώσει την θέση μας».

Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ο κ. Σημίτης ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Τέλος, αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα, υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών λόγω των υψηλών επιτοκίων τα οποία συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης.

«Το κόστος μιας αναδιάρθρωσης προκαλεί απώλειες στους κατόχους ομολόγων, προβλήματα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, δεν μας διασκεδάζει αυτή η ιδέα», δηλώνει στους «Times» του Λος Άντζελες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τις δηλώσεις Σημίτη, διαψεύδοντας εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν και επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το οικονομικό επιτελείο είναι δυσαρεστημένο και κύκλοι του τονίζουν πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν βοηθούν και προκαλούν αναστάτωση στην αγορά.

Οι δηλώσεις Σημίτη έρχονται μία ημέρα μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, όπου αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν επίσης υπέρ της αναδιάρθρωσης και ήταν ιδιαιτέρως καυστικοί, με αποκορύφωμα την δήλωση του Απόστολου Κακλαμάνη «το διαλύσαμε το κόμμα»!v>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου