Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πολύ πιθανόν ότι έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και είναι πολύ πιθανό ότι έχει τραυματιστεί, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Ο Φράνκο Φρατίνι προσέθεσε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην...
Τοσκάνη, ότι πιστεύει αυτό που του είπε ο καθολικός επίσκοπος στην Τρίπολη Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, πως ο «Καντάφι βρίσκεται το πιθανότερο εκτός Τρίπολης και ότι έχει ακόμη πιθανώς τραυματιστεί» από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.
Η λιβυκή κυβέρνηση διέψευσε την πληροφορία ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης τηλεφώνησε στο δορυφορικό δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι και διέψευσε ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, διευκρίνισε το Αλ Αραμπίγια.
Παρόλα αυτά ο Φράνκο Φρατίνι κρίνει «αξιόπιστες» τις δηλώσεις του καθολικού επισκόπου στην Τρίπολη, Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, κατά τον οποίο ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα και πιθανώς είναι «τραυματισμένος», μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Τείνω να θεωρήσω αξιόπιστη τη φράση του καθολικού επισκόπου στην Τρίπολη, που είπε ότι ο Καντάφι είναι πολύ πιθανό να έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και ότι πιθανόν είναι τραυματισμένος» δήλωσε ο κ. Φρατίνι στο περιθώριο συνεδρίου κοντά στην Σιένα (κεντρική Ιταλία).
Ο κ. Φρατίνι ωστόσο επισήμανε ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για την τύχη του Καντάφι» . «Δεν γνωρίζουμε ούτε που βρίσκεται» είπε.
Παράλληλα ο κ. Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Κοριέρε ντε λα Σέρα εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των πρόσφατων τηλεοπτικών εικόνων αυτής της εβδομάδας που δείχνουν τον Μουάμαρ Καντάφι στην λιβυκή πρωτεύουσα.
«Έχω πολλές αμφιβολίες εάν αυτές οι εικόνες κινηματογραφήθηκαν την ημέρα που προβλήθηκαν» ανέφερε ο κ. Φρατίνι επικαλούμενος όχι μόνο τον επίσκοπο Μαρτινέλι αλλά και άλλους στην Τρίπολη που θεωρούν ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει φύγει από την πρωτεύουσα.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι «ο Καντάφι μπορεί να έχει φύγει από την Τρίπολη αλλά όχι και από τη χώρα». «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διεθνής πίεση πραγματικά έχει οδηγήσει τον Καντάφι να βρει ένα καταφύγιο που είναι πιο ασφαλές» τόνισε ο κ. Φρατίνι.
Παράλληλα είπε ότι «οι διεθνείς πιέσεις κατά της λιβυκής κυβέρνησης προκαλούν μια δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας για το καθεστώς», κάτι «που όλοι ευχόμαστε.Υπάρχει μια κατάσταση διάλυσης, υπάρχει ένα ρήγμα» δήλωσε ο κ. Φρατίνι.
Τέλος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πιθανότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που θα αλλάξει τα πράγματα σε βάρος του γιατί, εάν δεν επιλέξει την εξορία, τότε στην περίπτωση που θα εκδοθεί ένταλμα, «όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να το θέσουν σε εφαρμογή».
Πολύνεκρη νατοϊκή επιδρομή στην Μπρέγκα
«Μεγάλος αριθμός πολιτών» που βρισκόταν σε ξενώνα σκοτώθηκε από επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
Οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 16 και οι τραυματίες σε 40, προσέθεσε.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα που είχαν εμφανή σημάδια από πολλαπλά τραύματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες και βρίσκονταν σε άγνωστη τοποθεσία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στα προάστια της Τρίπολης
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στα προάστια της Τρίπολης, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκρηξη σημειώθηκε στην Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, προσέθεσε. Ο τομέας της Τατζούρα αποτελεί σχεδόν καθημερινά στόχο επιδρομών του ΝΑΤΟ.
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη
Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά «τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη» για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη.
«Στις 16 Μαΐου του 2011, το γραφείο του εισαγγελέα θα ζητήσει από το σώμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Λιβύης από τις 15 Φεβρουαρίου», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του. Τα ονόματα των τριών αυτών ατόμων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν το αίτημα, αν θα το απορρίψουν ή αν θα ζητήσουν από το γραφείο (του εισαγγελέα) επιπρόσθετες πληροφορίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.
Ρωσία: Ο ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσει για τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον τρόπο αποδέσμευσης και ανακατανομής των περιουσιακών στοιχείων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, τα οποία έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξοπλίσουν καμία πλευρά στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Καντάφι για σχεδόν τρεις μήνες βρίσκονται σήμερα στην Ουάσινγκτον επιδιώκοντας να λάβουν κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν δεσμευτεί στις ΗΠΑ, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι διαδικασίες και οι όροι για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι στόχοι για τους οποίους θα δοθούν θα πρέπει να καθοριστούν σαφώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Σαζόνοφ.
«Και η διαδικασία της δρομολόγησής τους για ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να ελέγχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έχει θεμελιώδη σημασία να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί αυτοί πόροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παράδοση όπλων στη Λιβύη», προσέθεσε.
Νορβηγία: Η λύση στη Λιβύη πρέπει να είναι περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε σήμερα ότι η λύση στην εξέγερση στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην πολιτική δράση κι όχι μόνον στην στρατιωτική ισχύ.
«Η λύση στα προβλήματα στη Λιβύη είναι πολιτική, αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν μόνον με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Όσλο.
«Υποστηρίζουμε πάρα πολύ όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Λιβύη», προσέθεσε.
Η νορβηγική κυβέρνηση δεσμεύτηκε αυτήν την εβδομάδα να υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη στις 24 Ιουνίου που θα λήξει η τρέχουσα τρίμηνη δέσμευσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου