Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΕΕ: "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ"

Το ελληνικό δράμα είναι ευρωπαϊκό, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Όσλο και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τους κερδοσκόπους. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «το ελληνικό δράμα στην πραγματικότητα έχει καταστεί ευρωπαϊκό δράμα» κι επισήμανε ότι «δοκιμάζεται η...
πολιτική βούληση και η συνοχή της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ενώ παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμα και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών και των κερδοσκόπων.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά» στο Όσλο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% σε ένα χρόνο, η άνοδος των εξαγωγών και τα θετικά σημάδια πορείας του τουρισμού, ενώ για την θέση του σχετικά με τη διαχείριση του χρέους επικαλέστηκε την εκτίμηση του ΔΝΤ.
«Το ελληνικό δράμα έχει γίνει ευρωπαϊκό δράμα κι αν δεν το αντιμετωπίζαμε θα επεκτεινόταν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μεσούσης της κρίσης δοκιμάζονται η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης.
Τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι διατηρήσιμα στο πλαίσιο μια νομισματικής ένωσης, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για πιέσεις των αγορών και συνεχή δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης που προάγουν φόβο.
«Η Ελλάδα έχει αποφασίσει και οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει να παραμείνουμε στο ευρώ», σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμά της και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών που δεν επιτρέπει την πρόοδό της σε θέματα όπως η οικονομία και η ανεργία.
«Αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους, παίζουμε το παιχνίδι των ευθυνών», είπε. «Λέμε ότι φταίει ο Βορράς, φταίει η περιφέρεια, φταίνε οι μετανάστες. Προφανώς αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη, χάνουμε την προοπτική που είχαμε», σημείωσε.
Στη διάρκεια της συζήτησης λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο, επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται εύκολα. Πρόσθεσε, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και υπάρχει η δυνατότητα επίλυσής τους.
στις 21:52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου